ФСК покушава да спречи меч Трепча – Звезда у Житковцу

Утакмица између Трепче и Црвене звезде у шеснаестини финала Купа Србије подигла је велику прашину и пре одигравања. Гостовање српског шампиона у Косовској Митровици вероватно ће бити спречено због захтева ФСК да се Звезди не дозволи улазак на КиМ.

Косовски савез и даље се противи одигравању утакмице, због чега је у почетку донета одлука да се два клуба састану на стадиону Чукаричког у Београду.

Ипак, одлучено је да црвено-бели гостују на северу Космета, упркос неодобравању челника косовског савеза. Почетак је заказан за 14 часова на стадиону у Житковцу, али је и даље под знаком питања.

Наш новинар Андрија Игић јавио је да је Бојану Јакшићу, спортском директору ФК Трепча, косовска полиција потврдила да неће дозволити одржавање утакмице.

Опширније о томе прочитајте ОВДЕ.

Из косовског савеза истакли су да су добили допис од Фифе да обуставе наведени захтев, али не и од Уефе, која је кровна организација европског фудбала. Због тога су од полиције тражили да спречи одигравање утакмице.

Јакшић је у првом гостовању на РТС-у изјавио да је још неизвесно да ли ће бити одиграна утакмица, иако се сви спремају као да хоће, али је потом стигла потврда о забрани.

"Ми смо се, као клуб, у понедељак обратили косовској полицијској служби са захтевом да управо они обезбеђују ову утакмицу. То је једино што је званично и ми на тај захтев одговор нисмо добили. Остало смо сазнали из медија, немамо више званичних информација", рекао је Јакшић за РТС пре добијања потврде.

И даље се чека реакција граничне полиције на прелазу Јариње, да ли ће дозволити пролаз фудбалерима.

"Не могу тачно да Вам кажем, око 11 сати ћу бити на том прелазу и по тој сатници која је раније договорена. Стварно не знам како ће реаговати полиција. Оно што смо сазнали из медија јесте да та забрана која стоји на прелазу још није повучена."

ФСК се противи одигравању такмичарског меча

Подсетимо, генерални секретар ФСК Еролд Саљиху казао је у уторак да неће издати одобрење.

"Ми никада нећемо дати такво одобрење. Увек ћемо дозволити да дођу Звезда и Партизан или ко год, али само за пријатељске утакмице и утакмице хуманитарног карактера. Званичне утакмице не може бити. Фудбалска федерација Косова није полиција да то спречи. Обавестили смо полицију, Фифу и Уефу", рекао је Саљиху.

Он је објаснио овакав став.

"У Србији ће сигурно сада да се питати зашто. Рећи ћу врло искрено, никада, чак ни у време Југославије, од 1946. године, Фудбалски савез Косова није био члан Фудбалског савеза Србије, већ је био пуноправни члан Фудбалске федерације Југославије. Значи, никада није било такмичења на територији Косова."

Звезда четврти пут на Косову

Ово ће бити четврто гостовање Црвене звезде јужној српској покрајини. Сваког пролећа, почевши од 2015. године, клуб са Маракане је увесељавао своје навијаче на Косову и Метохији и приликом сваке посете им је уприличен феноменалан дочек.

Прва утакмица одиграна је 4. маја 2015. године када је Звездина делегација посетила Грачаницу и одиграла хуманитрани меч у оквиру акције "Играјмо за бебе на Косову". Тада је Црвена звезда после дугог низа година гостовала на Косову и одиграла пријатељски меч против ФК Грачанице.

Већ 19. маја 2016. године, београдски тим је поново био у Грачаници где је посетио навијаче и заљубљенике у црвено-беле боје. Велику радост малишана, али и одраслих, измамили су првотимци који су својим доласком улепшали дан људима у Грачаници. Пријатељска утакмица је завршен резултатом 9:2 у корист црвено-белих.

Клуб је трећи пут у исти град отишао 2017. године, када је 23. маја одиграо пријатељски меч хуманитарног карактера са истоименим фудбалски клубом. На стотине навијача песмом су дочекали екипу црвено-белих и искористили прилику да истакну колико им значи посета најтрофејнијег српског клуба. Црвено-бели су савладали екипу Грачанице резултатом 4:0. Стрелци су били Јовељић, Луковић, Платиша и Романић.

Црвена звезда је 6. јуна 2018. године последњи пут одиграла ревијалну утакмицу са екипом Грачанице, али у Београду. Црвено-бели су угостили људе са Косова и пружили им сјајан програм. Гости су том приликом обишли клупски музеј, стадион, помоћне терене. Такође одиграна је и пријатељска утакмица два клуба, а резултат је био 6:1 у корист Црвене звезде.

Великан из Љутице Богдана шести пут се састаје са неким ривалом са Косова, али је то први такмичарски дуел са екипом Трепче, а тренер Владан Милојевић изузетно је радостан због оваквог почетка.

"Крећемо из Косовске Митровице, драго нам је да идемо да играмо једну утакмицу међу нашим суграђанима на Косову", рекао је Милојевић.

Милан Јевтовић такође није крио одушевљење гостовањем на Космету.

"Изузетно ми је драго што ћемо имати прилику да играмо на Космету. Велика је радост за навијаче Црвене звезде који тамо живе што ће имати прилику да уживо гледају утакмицу. Очекујем велики број наших навијача", казао је Јевтовић за клупски сајт.

Фудбалери Трепче спремни за спектакл

Тренер домаћих Зоран Лучић поручио је да су "овакве утакмице саме по себи мотивација за играче".

"То је утакмица у којој не треба посебно мотивисати играче и када је тако онда је и тренерима лакше. Доста смо радили задњих месеци и задовољан сам како изгледа моја екипа. Наравно да поштујемо Звезду у сваком смислу, али ми ћемо дати све од себе да се покажемо у најбољем светлу", рекао је Лучић за Косово онлајн и поручио да ће се "мрежа Црвене звезде сутра сигурно затрести".

Своје очекивања пренео је и најмлађи у екипи Трепче Ђорђе Касаловић који истиче да је част за сваког фудбалера да игра против екипе која наступа у Лиги шампиона.

"Нама много значи што играмо против учесника Лиге шампиона, јер сваком младом играчу импонује то што игра против државног првака. Ми ћемо да дамо све од себе да одиграмо што бољу утакмицу, али наравно екипа Звезде је много квалитетнија, па како буде", изјавио је Касаловић.

Дуел Трепче и Звезде почиње у 14 часова на стадиону у Житковцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво