Садиково вече, Партизан граби ка нокаут фази

Партизан је освојио сва три бода на тешком гостовању код Астане у Казахстану у оквиру Лиге Европе. Црно-бели су одиграли можда и најбољи меч у сезони и доказали да су дорасли европском такмичењу.

Фудбалери Партизана савладали су у Нур Султану Астану са 2:1.Утисак је да су црно-бели у већем делу меча учинили да дугогодишњи учесник европских такмичења и првак Казахстана изгледа као бар за класу славија екипа.

Астана је на свом, полупразном стадиону, тек у навратима била бољи ривал на терену, а то је био случај почетком и крајем сусрета.

У првих десетак минута домаћи су имали већи посед и били нешто конкретнији. Успевали су да повежу неколико додавања и отворе простор, али не и да своре опасност пред голом Стојковића.

Партизан је меч почео офанзивније него што је то био случај у претходном делу сезоне, пошто је жртвовао дефанзивно оријентисаног Шћекића на средини терена. Натхо је са Здјеларом правио централни везни тандем, са жељом да Партизан има више креације.

То ипак није био случај у првих 20-ак минута, пошто је због чешћих Натхових истрчавања напред, створен велики размак између две линије, дефанзивне и везне. Ипак, како је време одмицало, тако су црно-бели успевали да повежу редове, а самим тим буду опаснији.

Партизан је успевао да казни сваки нетачан пас домаће екипе, а њих је било доста. Успевали су црно-бели да дођу у последњу трећину терена, поготово у другом полувремену, али права штета је што то нису материјализовали и преточили у голове.

И поред разних тактичких замисли и постулата, до гола се дошло бољим сналажењем након корнера. Истина, корнер је изборен након доброг пресинга на задњу линију. Милиметри, добра судијска одлука и налажење на правом месту у право време резултовали су голом Умара Садика.

На дефанзивном плану, Партизан је поново био веома дисциплинована екипа, где је сваки појединац знао своја задужења, пратиле су се кретње домаће екипе, а поготово најопаснијег Ротаријуа, који је често мора да се врати до половине терена како би учествовао у игри.

У другом полувремену Партизан је био веома стрпљив, поново користио слабу организацију у игри домаћина, а грешке користили за бржи пренос игре на противничку половину.

Домаћа екипа често је грешила, па је уследио период доминације Партизана. Натхо и Садик су једну од тих грешака претворили у предност од 2:0, а права штета је што српска екипа није постигла бар још један гол, пошто су веома изгледне прилике пропустили Сума, Тошић и касније Марковић, док су Садика офсајд и добра реакција помоћног судије спречили да постигне хет-трик.  

Када нису искористили многе шансе, Партизан је одлучио да буде обазривији, како не би стигла казна на другој страни, што говори и измена Шћекић – Сума, као и Брежанчић – Асано.

Партизан је успео да упише велику и јако битну победу, како за себе, тако и за српски фудбал, али неизбежно је замерити то што нису искоришћене бројне шансе да се меч увелико реши, већ је дозвољено да се уђе у неизвесну завршницу.

Астана је успела да постигне гол у 85. минуту, када је Сигурјонсон сјајно шутирао са дистанце и матирао Стојковића. Црно-бели су остали прибрани и одбранили се до последњег судијског звиждука.

Саво Милошевић и екипа Партизана положили су нови, један од бројних испита ове сезоне. Није мала ствар остварити скоро сваку тактичку замисао на далеком и незгодном гостовању Астани, бити боља екипа и уписати победу.

Српски тим са четири бода, бар привремено, налази се на првој позицији на табели Групе Л у Лиги Европе. До краја овог дела такмичења остало је још четири утакмице, далеко од тога је ишта готово и решено, али радује то што Партизан наставља да пријатно изненађује и чини добро српском фудбалу. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво