Слаба Звезда, дрво које пада у шуми и зашто ништа од тога није важно...

Хајде да изговоримо најочигледније на почетку. Дерби, 161. по реду, није донео претерано квалитетан фудбал. То је јасно. Све после тога, међутим, постаје мало мање јасно...

...А онда се претвара у буку и бес, какофонију субјективних перцепција и тумачења, недосуђених фаулова и офсајда. Причати о фудбалу, а у том се ниједном и не дотаћи фудбалске игре, нешто је у чему смо посебно умешни.

Црвена звезда није играла у 3-5-2 формацији или у једном од њој сродних облика. Ниједног тренутка до примљеног гола. Али то остаје званичан став спортске и мање спортске јавности пре, током и после најважније клупске утакмице која се може играти у Србији.

Колико фрустрирајуће мора бити да у земљи која припада фудбалској култури која је била једна од првих која је промовисала играње са три играча у последњој линији нико и не покушава да направи разлику између толико варијација и варијетета који ту постоје.

Ако икога занима...

Бранко Зебец је са Хамбургергом играо финале Купа шампиона 1980. године играјући са три позади. Ћиро Блажевић је са Динамом почетком осамдесетих играо са три стопера (данас кажемо једним централним и два сајдбека). Са њима је југословенска школа фудбала била део авангарде која ће најавити трендове који ће дуго владати глобалном игром, а свој велики повратак имати на Светском првенству 2014. године.

Свима је познат мисаони експеримент који се пита „ако дрво падне у шуми, а около нема никога да то чује, да ли је звук уопште постојао?".

Када би Црвена звезда и Партизан урадили нешто сјајно или имагинативно - а притом не мислимо на сулудно очигледне голове маказицама, голове са 30 метара удаљености или, зашто не, гол маказицама са 30 метара - колико би то заправо било примећено? Како бисмо знали да се десило?

Још једном, ако икога занима... Црвена звезда је играла у 3-4-2-1 систему, који је, у зависности од висине дефанзивног блока, постепено прелазио између 5-2-3, 5-2-2-1 и 5-4-1 у фази одбране. Звезда је тако већ играла против Војводине, а на почетку сезоне је, истина из другог базичног облика, тако играла у разним фазама поседа.

Боаћи је играо испред Марина и Ла Паре, позиционираних у полупросторима. Вулић и Јованчић су били централни везни фудбалери, Жандер и Гобељић су били крилни бекови (како се називају спољни фудбалери у системима са три дефанзивца), а Панков, Милуновић и Дегенек су комплетирали тим српског шампиона.

Ово нису чак ни основне ствари. Ово је предговор буквара. Предворје елементарног. Нисмо ни пришли суштини.

Како оценити игру једног фудбалера, а да притом нисте начисто коју је позицију уопште играо, где је било његово место у поретку, његова улога у ширем систему?

Када бисмо то знали можда бисмо могли да причамо о чињеници да механизми у игри Црвене звезде са лоптом нису били најчистији, да игра иза лопте није била идеална.

Отуд се намеће као логично да се Партизанови периоди надмоћи подударају са периодима нешто вишег пресинга, оптерећења агресијом прве нападачке линије Звезде (иначе познате као дефанзивна линија) и освајања друге лопте, вероватно једног од најважнијих сегмената у сваком мечу који међу собом играју Црвена звезда и Партизан.

Онда бисмо могли да се вратимо и на тему концепција и да истакнемо како Звезда иначе јесте веома директна и реактивна екипа, не увек најумешнија у игри против пуне одбране противника. Није необично што много боље изгледа током контранапада и брзог напада, који су јој и донели прстохват озбиљнијих ситуација испред гола црно-белих.

Дакле, дерби није био претерано квалитетан. Партизан је био нешто бољи и победио је. У реду је критиковати исход, ако се потрудимо да упознамо процес који му претходи.

Фудбал је вишеслојан и комплексан. Фудбал се стално мења. Едукација оних који у њему раде никада не престаје. Посебно оних најбољих.

Алекс Фергусон је са Абердином играо један фудбал, са Манчестер Јунајтедом почетком деведесетих други, крајем прве деценије 21. века је играо седми или осми фудбал.

Немачка тренерска школа, као једну од најважнијих особина једног тренера, истиче радозналост. У фудбалу, за оне који теже успеху, разлика између учитеља и ученика не постоји.

Једна фудбалска утакмица се спрема данима испуњених сатима поред тренажних реквизита, испред компјутера, џакова са лоптама и табле са магнетима. А и када се прође ово, наилазимо на непорецивост да фудбал не играју роботи него људи, у којима се све време одвијају емотивни и физиолошки процеси.

Да је фудбал само шутирање лопте на правоугаонику и насумична трка 22 играча, да ли би био толико занимљив? Да ли би га толики и толико волели? Зашто би га уопште волели?

Није неопходно познавати сва суптилна и дискретна струјања једне фудбалске утакмице. То је практично и немогуће.

Али спознаја комплексности и хаотичности игре донела би поштовање према онима - тренерима и фудбалерима - који ту комплексност и хаотичност покушавају да зауздају.

И тада би Звезда одиграла нешто лошији 161. вечити дерби. И тада би имала два ударца на гол (ниједан у оквир) наспрам 11 удараца Партизана. Свакако би и тада изгубила овај дуел са Партизаном.

Али поштовање процеса и напора оних за које се навија донело би солидарност, а онда и подршку која задире и дубље него ова сада. Порази би били смисленији, победе можда мало лепше.

Дрво би и тада пало у шуми. Само што би онда шума одјекивала и звечала...

број коментара 16 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 14:26) - champspale [нерегистровани]

za sada bez dobrog naslova!

nažalost stvorila se negativna atmosfera da zvezda namešta utakmice, da svi stoje iza nje ( i država i FS), tako da sa takvom motivavijom igrači partizana ulaze u svaki derbi zadnjih godina. Uz sve to moram da primetim da lagano dobijamo kompleks da ne možemo valjano da odigramo derbi. Jednostavno, juče su više želeli pobedu, i to su i dobili.
a Luka za tebe podrška, analize su ti vrhunske.

(понедељак, 23. сеп 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Kvalitet

Bitno je. Kvalitet ne određuje samo broj šansi i golova. Kvalitet je i sposobnost struke da pripremi igrače za utakmicu, vođenje igre tokom utakmice, primena dogovorenog sistema na terenu.
Takvim kvalitetom se ili dobijaju ili gube utakmice.
Bez obzira na cenu i kvalitet igrača, Milojević je izgubio od Save.
Komentatori na O2 i Areni nisu to ni konstatovali.
Očigledno je da je taj kvalitet trenutno na strani Partizana.
Poenta teksta je da je teško pripremati utakmice, predvideti, napraviti sistem.. I u Ligi, posebno u Evropi. Sportski novinari bi trebalo to da isprate adekvatno.

(понедељак, 23. сеп 2019, 13:03) - Фанданго [нерегистровани]

Квалитетност фудбала

Како се дефинише квалитетан фудбал?
Да ли је квалитетан фудбал лични дојам или општа максима са којом може свако да се сложи?
Ко и како се одређује да ли је фудбал/утакмица био/била квалитетна?
Зашто је битно оценити да ли је фудбал био квалитетан?

(понедељак, 23. сеп 2019, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se

Vreme je da napusti Zvezdu.Podrzavam vase misljenje.

(недеља, 22. сеп 2019, 22:06) - anonymous [нерегистровани]

Milojević

Se pozdravlja sa Zvezdom posle srede i gostovanja na Voždovcu

(недеља, 22. сеп 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Данашњи фудбал

Да ли се данашњи фудбал уоште може назвати игром? Аутор овог чланка је покушао (из своје перспективе) да објасни предности или недостатке у некима од система који се примењују у данашњем фудбалу. При том је тежиште ставио на јаловост система игре Црвене Звезде у данашњем дербију. Стиче се (мој субјективни) утисак да изражава жал што је Звезда изгубила.

Већ поодавно фудбал више није игра, тј. умешност владања лоптом, дриблинзи, искричава, интелигена варка противника. Уместо тога гледамо срљање и крљање, рвачке захвате, "тестирање" дресова - и све то уз "благослов" ФИФЕ. Са Спортом, у правом смислу те речи, то нема апсолутно никакве везе.

Имао сам срећу да, као младић, гледам праву фудбалску игру и уживам у истој. Примра ради: репрезентације Мађарске и Југославије са почетка педесетих година прошлог века.
Мађарска: Гросич, Бузански, Лантош, Божик, Лорант, Захаријас, Будаји, Кочиш, Хидегкути, Пушкаш, Цибор.
Југославија: Беара, Станковић, Црнковић, Чајковски, Хорват, Бошков, Огњанов, Митић, Вукас Бобек, Зебец.

Тада се играло из љубави према својој домовини и према свом клубу. Играчи, на терену "љути противници", приватно искрени пријатељи (пример: Бобек и Митић). Ово што се данас презентира као фудбалска игра, готово да није вредно гледати, бар што се Србије тиче. То је сурова стварност - ма како се о томе мислило.

(недеља, 22. сеп 2019, 21:53) - Дејан [нерегистровани]

Питање за РТС

Одакле оваква кукњава на Српски фудбал сваки пут кад црвено-бели изгубе? А кад извуку победу онда се игра свемирски фудбал...

(недеља, 22. сеп 2019, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

nezavisni novinari

Cudno novinaru da pricas o kvalitetu fudbala a ne pricas o prvoligasima koji se sklanjaju Zvezdi po direktivi vlasti.Ne smes da pricas o korupciji ni o kriminalu.Bravo za junastvo.Ali lazno.

(недеља, 22. сеп 2019, 21:37) - Срђан Цонић [нерегистровани]

Истина

Дакле Партизан је победио заслужено или не али је победио а анлиза говори о игри и систему игре поражене екипе. Због чега? Да нам се објасни сврсисходност анализа такозваних стручњака који за хрватске тренере говоре да су наши али то је најмање важно. Најважније је говорити истину. А истина је оно што је рекао Божа Дунстер у легендарној серији Монтевидео бог те видео. Фудбал је компликован када га играју незналице а једноставан када га играју мајстори. То исто важи и за оне који га анализирају и просипају памер за такозване стручњаке и аналитичаре.

(недеља, 22. сеп 2019, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Drvo i cepanice

Ima ih mnogo u Zvezdi. Da ne mutimo vodu sa tehnickim analizama fudbala koje su mozda za trenere i igrace, sta obican navijac i gledalac ocekuje od svog tima je da u tri poslednje utakmice tim postigne bar jedan gol i da vidi napor igraca da ugroze protivnicki gol umesto da lete po terenu kao muve bez glave, Tim bez ocigledne navale i vrlo suplje odbrane. Navijac zivi u konstantnoj iluziji i nadi da sledeca utakmica ce doneti nov pristup ka igri samo da bi se razocarao jos jednom. Bombaste izjave igraca i strucnog staba a sustina vrlo jadna i to se pokazalo vrlo dobro danas. Zelja je postojala ali mogucnosti i sposobnosti su bile uzasno ogranicene." Nesto je trulo u Danskoj drzavi - Hamlet"