Шта чека Партизан у Лиги Европе

Фудбалери Партизана остварили су огроман успех пласиравши се у групну фазу Лиге Европе, али српски представник не сме се тиме задовољити. Група и противници нису мачји кашаљ, али могу им се показати зуби и освојити бодови. Циљ је борба за друго место и пласман у нокаут фазу, што директно утиче на јачање рејтинга српског фудбала на Уефиној ранг листи.

Жребом у Монаку одлучено је да ће Партизан укрстити копља са Манчестер јунајтедом, Астаном и АЗ Алкмаром. Ешли Кол и Пауло Фереира били су кројачи те судбине, а први утисак је да српски представник може бити задовољан. Највећа "замерка" су први и последњи шешир.

Из првог су се прижељкивали Базел, Динамо Кијев, Волфсбург, па чак и Бешикташ. На жалост, или на нечију срећу, противник из тог шешира је Манчестер јунајтед. 

"Црвени ђаволи", ђаволски тешки 

Прва помисао када се сазнало да се игра са Јунајтедом, била је сећање на давну, али незаборавну 1966. годину.  Партизан је управо против енглеске екипе остварио највећи успех у историји клуба. У полуфиналу Купа шампиона (садашње Лиге), црно-бели су победом од 2:0 у Београду надокнадили пораз из Енглеске од 1:0 и отшили у финале такмичења, где их је зауставио Реал са 2:1.

Троструки првак Европе вероватно је и најјачи ривал из првог шешира којег је Партизан могао да извуче. Црно-бели су избегли Рому, Арсенал, Севиљу и Лацио, али ће се суочити са екипом која је Лигу Европе освојила пре две сезоне и која ће поново покушати да се Лиге шампиона домогне управо кроз ово такмичење.

"Црвени ђаволи" направили су бројне промене у односу на прошлогодишњи тим. Недавно су их напустили Лукаку и Санчез, који су појачали Интер, Смолинг је позајмљен Роми, док су Валенсија и Ерера каријере наставили у еквадорском Киту и ПСЖ-у.

Годинама уназад Јунајтед је трошио на нападаче и крила, па је Солшер научен примером Ливерпула захтевао да се појача линија одбране, а у рекордним трансферима доведени су Мегвајер и Ван Бисака.

Након саге у трајању од неколико недеља, Хари Мегвајер постао је нови "ђаво" и најскупље плаћени штопер на свету (87 милиона плаћено је Лестеру), док је Ван Бисака стигао из редова Паласа у трансферу вредном 55 милиона евра. (Једини скупљи бек је Кансело који је у Сити дошао за 65 милиона евра).

У везном реду најбољи појединац свакако је Пол Погба. Немању Матића из поставе је истиснуо млади Скот Мектоминеј. Дете Јунајтеда искористило је прошлогодишњу повреду српског фудбалера пред реванш са ПСЖ-ом и од тада је готово неизбежан играч Солшеровог тима. Енглески медији Матића већ виде на позајмици у неком другом клубу, али остаје да се види да ли ће га Јунајтед сачувати можда управо због два сусрета са Партизаном.

Најуочљивију промену ова екипа направила је у нападу. Једини класичан нападач Лукаку је напустио тим, а занимљиво је да је на папиру његово место заузео Марсијал. Француз ипак често мења места са Маркусом Рашфордом, а друштво у нападу у досадашњем току сезоне прави им Данијел Џејмс, који је дошао из Свонсија.

Неће бити изненађење уколико Јунајтед на меч са Партизаном у Београду не изађе са свим поменутим играчима. Често екипе из првог шешира на гостовањима у Источној Европи покушају да у ватру баце млађе или не толико стандардне играче, тако да се очекују и наступи Чонга, Далоа, Переире, Гринвуда, као и Лингарда, Фреда, Линделофа...

Астана - тамо далеко

Партизан може бити задовољан екипом из другог шешира. Избегнути су ПСВ, Ајнтрахт, Селтик, Мехенгладбах, па и Копенхаген, Краснодар и Јанг Бојси, а извучена Астана. Оно што је битно поменути за овај казахстански клуб јесте да поседују квалитет за респект, али да је он у благом паду у односу на пре пар година.

Астану је 2015. године до групне фазе Лиге шампиона одвео наш Немања Максимовић, а наредне четири сезоне провели су у групи Лиге Европе, пошто су их на путу повратка у елитно такмичење заустављали два пута Селтик и по једном Динамо Загреб и Клуж. Прошле године се много више очекивало од њих у групи са Кијевом, Реном и Јаблонецом коју нису прошли, а највећи успех у поменутим годинама направили су пре две сезоне, када су прошли групну фазу у којој су играли са Виљареалом, Славијом и Макабијем.

Занимљиво је да им окосницу тима чине играчи са простора бивше Југославије. Са Партизаном их веже Антонио Рукавина, који је екипу појачао из Виљареала. На голу им је стандардан ветеран Ненад Ерић, а ту су још и Хрвати Томасов и Шимуновић и Црногорац Томашевић. Најбољи појединац и играч који представља највећу опасност је Румун Ротариу, којег су довели из Брижа прошле сезоне.

Можда и највећу препреку везану за Астану представља гостовање, пошто ће црно-бели прећи скоро четири хиљаде километара како би играли са казахстанским представником. Две екипе никада се нису састајале у европским такмичењима. 

АЗ - Познати, неугодни ривал...

Последњи, али не и најмање важан ривал у групи је екипа АЗ Алкмара. Попут Јунајтеда, Партизан није најбоље прошао ни са ривалом из четвртог шешира. Прижељкивали су се Ференцварош, Виториа, Олександрија, Лугано, ЛАСК, Волфсберг, па чак и Дуделанж или Слован, али је судбина изабрала Холанђане.

Двоструки шампион тамошњег првенства прошле сезоне заузео је четврту позицију на табели, иза Ајакса, ПСВ-а и Фејенорда.

АЗ већ дуги низ година за велике своте продаје најбоље играче попут Тила, Венгхорста, Јаханбакша, Јансена, али успева да их за много мање паре надомести. Лидери екипе су им задњи везни фудбалер Класи који је дошао из Саутемптона и два крила: Идриси на левом и Гудмундсон на десном крилу.

Српска и холандска екипа састале су се два пута 2015. управо у групи Лиге Европе, а црно-бели су тријумфовали у оба наврата.

Оно најбитније је да ће нова и млада екипа Партизана ове сезоне одиграти шест веома квалитетних утакмица против одличних противника. Најјачи утисак групе оставља то да ће Београд угостити великана европског и светског фудбала у виду Манчестер јунајтеда. 

Партизан из меча у меч показује напредак у зрелости и дисциплини, па се очекује да српски представник може да се супротстави ривалима из групе и освоји одређен број бодова. 

Србија је једина земља са Балкана која може да се похвали да има два представника у европским такмичењима, што има велико значење у бодовном пласману на Уефиној ранг листи.

Такође, српске екипе враћају статус које су некада уживале у Европи. Готово сваки тим жели да избегне гостовање у Београду, јер зна да се против наших екипа, пред сјајном атмосфером на стадионима неће наиграти фудбала, већ да ће за бодове морати да дају свој максимум.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи