Молде – последњи стражар на европској капији

Последња препрека на путу фудбалера Партизана ка групној фази Лиге Европе је норвешки Молде. Црно-бели пред собом имају веома неугодног ривала, али су форма и квалитет на страни српске екипе.

Партизан је у "минут до 12" сазнао за сва три досадашња ривала у квалификацијама.

Мислима се већ било у Шкотској против Килманрока, али су изненађење приредили Номади из Конахс Кија са Велса. У другом колу је неизвесност владала између словеначке Олимпије и турске Малатије, док је врхунац достигнут у трећем колу квалификација, где су невероватан двомеч одиграли Молде и Арис.

Партизан је са друге стране имао мирнији и стабилнији пут у квалификацијама за Лигу Европе.

Након одмарања у првом колу и загревањем са Коханс Кијем, уследио је окршај са веома опасном Малатијом. Турска екипа богата новцем и талентованим играчима поклекла је пред одличном игром српског представника у Београду, да би у Турској, Партизан, иако доста млад, нов, тек састављен тим, показао велику дозу дисциплине, искуства и пре свега борбе.

Њихова последња препрека пред групном фазом Лиге Европе је норвешки Молде, тренутни лидер, а некада троструки шампион тамошњег првенства. 

Екипа је основана 1911. године, последње две сезоне су вицешампиони, а три титуле у Норвешкој освојили су 2011, 2012. и 2014. године. Што се тиче Молдеове историје у Европи, треба напоменути да су једини уз Розенборг учествовали у Лиги шампиона (1999. године), док су у групној фази Лиге Европе наступали два пута (2012. и 2015. године). У последњем наступу пласирали су се у нокаут фазу такмичења, иако су у групи били са Ајаксом, Фенербахчеом и Селтиком. Елиминисала их је Севиља, која је те године освојила Лигу Европе.

Молде се у овогодишњим квалификацијама већ сусретао са српским фудбалом, елиминисавши Чукарички, а поред "брђана", бољи у двомечу били су од Рејкјавика и Ариса. Исланђани су били лак плен, али је двомеч са Арисом био права драма, она из које је Партизан можда и највише сазнао о ривалу.

На голу Молдеа неће бити првог чувара мреже Линдеа, који је већ неко време повређен, а његово место заузео је Алекс Кранинкс. Белгијанац шпанског порекла има 23 године, поникао је у омладинској школи Реала, а у Норвешку је дошао прошле сезоне. Иако је Молде екипа која често прима голове, кривица не пада на Кранинкса, који је у неколико утакмица имао заиста сјајне одбране.

На позицијама бекова стандардни су два Кристофера. Хауген на левом и Харалдсеид на десном. Обојица имају по 25 година и у Молде су дошли доказавши се у домаћем првенству у екипи Викинга, односно Хаугесунда. 

Леви штопер је и повремени капитен Рубен Габриелсен. Дефанзивац има 27 година, а у тиму је од 2014. године. Важи за покретача акција норвешке екипе и често се одлучује да дугом лоптом пронађе играче у нападу. У 16 лигашких наступа уписао је по две асистенције и два гола.

Друштво у одбрани углавном му прави Мартин Бјорнбак. Овог 27-годишњег штопера Молде је довео почетком сезоне из Бодо Глимта, екипе из домаћег првенства. Бјорнбак важи за класичног, ретро дефанзивца, високог 192 центиметара који служи искључиво за отклањање опасности. Висина му омогућава да буде доминантан у ваздушним дуелима, па ривали не постижу много дугим лоптама. Ипак. важи за споријег играча на терену, што би брзоноги фудбалери Партизана могли да искористе.

Норвежани готово увек играју у формацији 4-2-3-1. Двојац у везном реду им чине дефанзивно оријентисани Хусеин и Аурснес. Обојица не важе за превелике креаторе, већ борце за такозване ничије лопте на средини терена.

Онај ко јесте креатор и на кога треба обратити највише пажње јесте капитен Магнус Волф Еикрем, некадашњи капитен омладинске школе Манчестер јунајтеда коју је прошао. Еикрем је важио за веома талентованог и школованог техничара. Има 29 година, није заиграо за Јунајтед, али јесте за Херевен, Кардиф и Сијетл. 

Партизан ће морати да усмери игру Молдеа тако да Еикрем нема превише простора за креације, продоре и препознатљиве пасове у простор. Велики посао је пред Шћекићем и Здјеларом, чији ће задатак бити да максимално "одсеку" Еикрема из игре ривала.

На крилима Молде има два различита играча. Један је левоноги Хестад, који упорно покушава са десног крила да тражи продор у средину и буде опасност по гол, док је други углавном на левом крилу и његово име је Охи Омоиџуанфо.

Норвежанин Нигеријског порекла важи за једну од највећих претњи у фази напада, пошто је на 23 меча у овој сезони постигао 12 голова и уписао шест асистенција. Висок је 190 центиметара, чврст је и веома окретан за своју грађу, поседује пристојну технику. Његове кретње могу бити што праволинијске уз леву страну терена, што нападачке, па често улази и у срце шеснаестерца.

Класичан нападач и најистуренији фудбалер Молдеа је Нигеријац Леке Џејмс. Један веома опасан и брз фудбалер, хитар, са добрим осећајем за простор. Са висином приближном 190 центиметара, такође поседује завидну физичку спрему. Ради се о играчу квалитета можда и за веће тимове од Молдеа. У досадашњој сезони је постигао 12 погодака на 22 меча.  

Норвешки тим са клупе предводи Ерлинг Мое. Стратег који има 49 година је на тој позицији наследио Оле Гунара Солшера, који је из Молдеа отишао да води споменути Јунајтед. Мое је од 2015. у Молдеу, али је тек прошле сезоне избио на позицију главног тренера.

Ерлинг Мое и Молде играју сада већ класични скандинавски фудбал. Игра није претерано лепа за око, нема превише техничара, али зато су велики борци, опасни код прекида, које знају да изборе. Играју традиционално на велики број голова. 

Имају проблема са екипама које играју у брзом ритму, што Партизан уме. Одбрана им није превише мобилна, па би црно-бели своју шансу морали да тражи преко Суме, Асана и Садика, док ће Тошић имати тежак посао у бројним дуелима са Хусеином, Аурснесом...

Велики пех за српски тим представља играње првог меча пред празним трибинама. Молде је пуком срећом преживео гостовање Арису, где је домаћа екипа у налету и на крилима подршке са трибина могла да постигне бар пет голова.

Црно-бели ће морати да се уздају у своју форму и квалитет, праћени великом борбом за сваку лопту. Попут Малатије, Молде игра отворено и наш клуб ће имати простора да развије свој стил игре и довољно пута припрети.

Србија је на корак од тога да поново има два представника у Европском такмичењу, а утисак је да уколико Партизан понови партије против турске Малатије, поготово у Београду, пласман у Лигу Европе је реалност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи