Борбени Партизан платио грешку, али положио испит

Фудбалери Партизана успели су да елиминиши турску Малатију и дођу надомак групне фазе Лиге Европе. Црно-бели су поражени на гостовању са 1:0, али су одличан меч у Београду, као и дисциплина у реваншу одрадили посао за српски тим.

Партизан је умало скупо платио велику грешку одбране, на челу са Стојковићем у седмом минуту меча. 

Једна од првих замисли пред меч свакако је била та да Партизан издржи налет турске екипе која је принуђена да јури резултат.

Наизглед безазлена ситуција претворила се у ноћну мору, пошто је мањак комуникације, праћен лошом проценом Стојковића резултовао управо оним чега су се сви прибојавали.

Била је то скупо научена лекција, али најбитније је то да је била и једина на мечу.

Очекивало се да ће рани гол потпуно одредити даљи ток меча у корист домаће екипе и да ће Малатија искористити настали моментум за стварање нових шанси.

Нови Партизан, ако га тако можемо назвати, са прегршт младих фудбалера и са дебитантом тренером показао је велику дозу зрелости. Српска екипа веома лукаво и паметно дозирала је своју игру и лимитирала противника онолико колико је могла.

Малатија је стварала шансе и могла да постигне погодак, али ретко до тога су долазили након вансеријске употребе неких тактичких замисли, већ често на индивидуални квалитет појединаца попут Тореа, Бифуме или Јаховића.

Благи жал остаје и за пропуштеним шансама Партизана. Прва замисао српског представника током већег дела меча сигрурно је била та да се не прими још један погодак и да се сачува резултат који обезбеђује пролаз у наредну фазу, али противник је често грешио, очајнички покушавајући да створи шансу за гол и самим тим остављао простора на својој половини.

Близу постизања поготка били су у пар наврата Садик и Асано, али њихов допринос мерио се у другим аспектима.

Нападач црно-белих поново није искористио неколико шанси и убудуће ће морати да поправи завршницу, али је поново небројано пута успео да продужи посед, издржи дуел са противником, „изнесе" га на леђима, обезбеди аут или фаул...

Асано је са друге стране поново демонстрирао своје физикалије, претио по левој аут линији, када и колико је могао пробијао и натерао противнике да константно обраћају додатну пажњу на њега. Попут Садика, успео је да се нађе у ситуацијама за погодак, али је недостајало концентрације, а у финишу меча и снаге.

Знатно слабији меч од оног у Београду одиграо је главни креатор Партизана Сејдуба Сума и осетило се његово "одсуство" у овом сусрету.

Гвинејац је имао великих проблема у проналажењу правог саиграча за пас, успешности дриблинга и стварања шанси, како за себе, тако и за саиграче. Не блистав меч одиграо је и Слободан Урошевић, који је муке мучио са Тореом, али оно најбитније је да се то није одразило на резултат.

Чувар мреже Стојковић имао је велики кикс који је платио голом, али се у наставку искупио одличним одбранама.

У борбености и дисциплиновасти, више од осталих истакли су се Страхиња Павловић, Немања Милетић, Бојан Остојић и Александар Шћекић.

Павловић је поново упркос годинама имао на уму важност утакмице и готово сваки пут добио кључне дуеле са ривалима. Шћекић је сходно искуству и позицији одрадио тачно оно што се од њега очекивало, а то је да квари игру ривала, буде од велике помоћи својим дефанзивцима, а опет са Здјеларом буде веза са саиграчима на противничкој половини.

Милетић је имао тежак задатак јер је имао посла са расположеним Бифумом, а потом и Фофаном. Брзонога крила домаће екипе стварала су опасне ситуације пред голом Стојковића, али је десни бек Партизана те шансе колико је год могуће лимитирао.

Малатија није била мачји кашаљ и противник од ког се не очекује да елиминише Партизан. Попут осталих екипа из врха турског фудбала, Малатија је доста уложила у свој тим и инфраструктуру и пораз од Партизана представља неуспех.

Српски представник обезбедио је пласман у плеј-оф фазе квалификација за Лигу Европе и дошао на корак од великог успеха, али далеко од тога да је посао завршен. Екипа је добила преко потребно самопоуздању и тактичке замисли и постулате којих се држи.

Без обзира на то ко ће бити ривал у наредном колу, Партизан ће морати да настави са добрим партијама, да настави са огромном борбом и жељом за победом.  За успех је неопходна и срећа, а она се управо тако и заслужује, на терену.

Уместо навијача, у наредном колу ветар у леђа морају да дају тимски дух и приврженост тактици, а то је за сада Партизан показао да може...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара