Сјајни Енглези, Истанбул прија Ливерпулу

Фудбалери Ливерпула и Челсија, као освајачи два најбитнија европска клупска такмичења одмерили су снаге у Истанбулу у Суперкупу Европе и подсетили на најбоље дане и окршаје ова два тима. Ливерпул је освојио први трофеј у сезони, након бољег извођења једанаестераца.

Две веома узбудљиве пенал завршнице могли сте да гледате на РТС-у у размаку од 24 часа.

Иако се ради о почетку сезоне, иако сем престижа и трофеја више у витрини финале одиграно у Истанбулу нема претерани резултатски значај, обе екипе нашле су мотива и снаге да одиграју сјајан меч, са много узбуђења и преокрета, а победник је био познат тек након продужетака и пенала.

Као што су то радили годинама уназад, када су актери били Лампард, Дрогба, Тери и Ивановић са једне, а Џерард, Торес, Кујт и Суарез са друге стране, Ливерпул и Челси приредили су сјајну фудбалску представу. Први пут у историји за трофеј Суперкупа Европе борила су се два клуба из Енглеске, а другу заредом играју тимови из исте земље (Реал и Атлетико прошле сезоне).

Истанбул је био домаћин сјајног, атомског фудбала који су приредили Челси и Ливерпул. Истанбул је након 2005. поново донео срећу "црвенима" у пеналима. Оба тима дала су можда и свој тренутни максимум, а виђена је сјајна борба читав меч.

Да утакмица није ревијалног типа нагласили су и двојица тренера. Лампард је за разлику од премијерлигашког дебија у стартну поставу уврстио ровитог Кантеа, новајлију Пулишића и специјалца за финала Жируа.

Управо поменути Американац и Француз учествовали су у постизању првог гола на мечу у 36. минуту, којим је Челси отишао са предности на полувреме. Са друге стране Клоп је делимично "промешао карте", али је морао већ у другом полувремену да реагује и на терен пошаље најјачи састав.

Фирмино је три минута по уласку на терен асистирао Манеу за изједначење у 48. минуту. Уследио је период са много узбуђења на обе стране, али су Кепа и Адријан били на врхунцу задатка. Челси је два пута тресао мрежу ривала, али из офсајд позиције. У продужецима виђен је по још један гол, на једној страни поново је Мане био у првом плану, док је на другој Жоржињо био смирен у извођењу једног, веома сумњивог пенала.

Врхунац меча виђен је у пенал серији, пошто након 90, а потом ни 120 минута победник није био познат.

Челичније живце, бољу концентрацији и умеће при извођењу једанаестераца показао је тим Јиргена Клопа, који осваја први трофеј у сезони. Прецизни за Ливепрул били су Фирмино, Фабињо, Ориги, Арнолд и Салах. Док је са друге стране, за разлику од Жоржиња, Барклија, Маунта и Емерсона, Абрахам једини промашио једанаестерац.

Занимљиво је да је почетком месеца Ливерпул пропустио шансу за први пехар и то управо на пенале, пошто је од њих бољи био Манчестер сити.

Френк Лампард је два пута као играч губио финале Суперкупа Европе, а сада је то урадио први пут као тренер. Руку на срце, Челси је изгледао неколико класа боље, мотивисаније и организованије него што је то био случај пре пар дана, када их је рутински савладао Јунајтед са 4:0. Некадашњи капитен и везиста лондонског клуба наговестио је да Челси може да покаже зубе и најјачима и да их не треба још увек избацивати из елите светског фудбала.

Меч ће остати упамћен и по особи која је делила правду. Стефани Фрапар исписала је нове странице фудбалског суђења, пошто је постала прва жена која је судила финале једног клупског европског такмичења.

Францускиња која има 35 година је судила финале Светског првенства за жене пре пар месеци, а чест је арбитар и Лиге 1, елитног француског фудбалског такмичења. Женска судијска тројка је била под великим притиском, али и одрадила веома солидан посао. Положен је историјски испит. Грешака је било и то не мали број, али оно најважније је да је лед пробијен, као и да утакмица неће остати по њима упамћена. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво