Срећа прати храбре, али и упорне – Звезда надомак Лиге шампиона

Све што може да понуди један фудбалски меч гледали смо на "Паркен" стадиону у Копенхагену. Два гола, два црвена картона, али и 11 серија пенал-лутрије. Након свих недаћа, Звезда је изашла као победник из двомеча са шампионом Данске и обезбедила је учешће у једном од два европска такмичења, надамо се елитном.

Велики подвиг направили су фудбалери Црвене звезде. После неповољног резултата у првом мечу у Београду (1:1), отишли су на ноге данском Копенхагену, играли већи део утакмице са играчем мање, на крају у пенал серији изборили бараж за Лигу шампиона.

А све је могло да буде мање стресно да је литвански судија Мажејка већ у првом минуту показао на белу тачку, после старта капитена Зеке над Иванићем.

Вероватно су многи навијачи црвено-белих у том моменту помислили на први меч у Београду, када је Португалац Мартинс жестоко оштетио српског шампиона.

На крају је Звезда дошла до тријумфа са беле тачке, али тек у 11. серији једанаестераца, када је херој Милан Борјан одбранио ударац можда и најбољег данског фудбалера Винда.

Све је некако личило на историјско вече у Барију, само је улог другачији. Мада, колико често српски клубови играју у Лиги шампиона, сам пласман у елиту делује као шампионски пехар.

Звезда се у Копенхагену није повукла, а награда је стигла већ у 17. минуту, када је Боаћи искористио бриљантан пас Марина и погодио мрежу гостију.

На другој страни Ндоје је показао шта се очекује од искусног нападача. Сенегалац је "скинуо" сваку лопту Звездиним дефанзивцима, а у финишу првом дела сјајну игру крунисао је голом, после небеског скока.

Било је очигледно да Милуновић не може да заустави стаменог нападача Копенхагена, па је већ у шестом минуту добио жути картон због ударања лакотом Ндојеа. И добро прошао...

Ипак, Звездин штопер није научио лекцију, па је, невероватно али истинито, направио готово идентичан прекршај у 54. минуту и сасвим заслужено зарадио искључење.

Звезда се затворила, покушала ретким контранападима преко Марина и Боаћија, али је прва и основна замисао била одбрана свог гола. А тај део је добро одрађен.

Играчи Копенхагена обигравали су око гола Борјана, али без озбиљније прилике и правог ударца ка голу. Све до продужетака и неколико покушаја, који су били мачји кашаљ за Звездиног чувара мреже.

У 112. минуту снаге на терену су изједначене. Резервиста Биел, играч над којим је направљен фаул за пенал у Београду, други пут је на исти начин зауставио Жандера и добио од Мажејке путоказ до свлачионице.

Није то много променило слику на терену. Копенхаген је и даље нападао, Звезда се бранила, али играчи обе екипе су се надали да ће "преживети" до пенала.

А онда, врхунац. Извођење једанаестераца, делује, никада није трајало дуже.

Рупа око беле тачке постајала је све већа како је време одмицало, извођачи су били све несигурнији, па није ни чудо што су и једни и други "обрнули круг" - после успешно изведених пенала оба голмана, кренуо је нови низ.

Али ту је био крај. Панков је био сигуран, а Винд, који се у Београду прославио "Паненком", шутирао право у Борјана, за велико славље црвено-беле експедиције, али и 2.000 навијача Звезде који нису губили наду у овој звезданој ноћи у Копенхагену.

Први пут у историји ВАР технологија ће бити употребљена на неком српском стадиону, а Звезда је дошла надомак циља зацртаног на почетку припрема.

Следи двомеч са швајцарским Јанг бојсом, још један корак до сна и елите.

Европска јесен већ је обезбеђена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво