Номади, радници и прави мушкарци... с ким то игра Партизан?

Док су у табору фудбалског клуба Партизан вероватно већ планирали пут у Шкотску, завршавали последње припреме за британску визу и смештај, на препознатљивом стадиону "Рагби парк" писана је историја фудбала, али не шкотског, већ велшког.

Жреб прве рунде квалификација за Лигу Европе спојио је Килмарнок и мало познати Конахс Ки Номадс, клуб који је завршио као другопласирани прошле сезоне у Премијер лиги Велса.

Килмарнок је великим преокретом у финишу дошао до предности 2:1 након првог меча и очекивало се да на свом терену само овери пласман даље, уједно и двомеч са београдским црно-белима.

Међутим, десило се нешто потпуно супротно – домаћин је доминирао, имао 13 шутева ка голу, за разлику од свега четири покушаја Велшана, али су њихова једина два ударца у оквир гола завршила у мрежи.

Конахс Ки је шокирао фудбалски свет преко Рајана Вињала у 50. минуту, а да је на помолу сензација постало је извесно 11 минута пре краја. Стјуарт Финдлеј је направио пенал и зарадио црвени картон, а најстрожу казну реализовао је Калум Морис за једно од највећих изненађења у првом колу (2:0).

Менаџер Номадса је Енди Морисон, стратег рођен у Шкотској, који се збунио приликом приче о српском представнику.

"Морамо да уживамо, спустимо се на земљу, па опет исто да урадимо. Идемо у Србију да играмо против Црвене звезде из Београда", казао је Морисон.

"Партизана", одговорио је новинар.

"Да, Партизана, да, извините. То је велики изазов за нас, 11 мушкараца на 11 мушкараца."

Клуб основан пре 73 године тријумфом у Шкотској направио највећи успех велшког фудбала у европским такмичењима, пласманом у другу рунду. Конахс Ки је поновио резултат из 2016. када је прескочио норвешки Стабек, а потом скупо продао кожу против наше Војводине – 2:1 у Велсу и 1:0 у Новом Саду за српски тим.

"Веровали смо да имамо шансу да их средимо и урадили смо то. Ово је једно од највећих изненађења у историји Лиге Европе и већи резултат него преокрет Ливерпула против Барселоне."  

Међутим, и поред чињенице да је једини успео да направи искорак од локалних клубова, Конахс Ки Номадс не важи за професионални клуб, већ бисмо га могли описати као полупрофесионални. Томе сведоче и следеће речи Морисона.

"Претпостављам да ће се играчи вратити у пет ујутру, а многи од њих ће одмах морати на посао. Неће много пити, морамо да се спремимо за наредну недељу. То не би била добра припрема за утакмицу."

Иако ће екипа Сава Милошевића бити велики фаворит у том окршају, друга страна приче биће да су овим наступом Велшани завредили пажњу фудбалске Европе и да их не треба прелако отписивати, без обзира што многи њихови играчи не живе од фудбала.

Такође, црно-бели су у прошлости имали неколико великих киксева у квалификацијама, па и од аматерских екипа, попут Шамрок роверса који су били бољи 2011. године.

Менаџер Номадса најављује храбру партију и на стадиону Рила у четвртак.

"Сада ћемо да се спремимо за Србију. Доведите нам и Србе, не бринем због њих. Свима ћемо се супротставити. Технички, физички... Гледао сам играче пре утакмице у тунелу. Осам њихових фудбалера је било физички више, снажније и крупније од мојих играча. Али на терену су рекли да су моји играчи на терену били снажни и крупни, а то се није видело у тунелу. Када изађу на терен, момци нарасту десетак центиметара. Можемо остварити све што желимо ако останемо тим, ако играмо мушки. То је битно у фудбалу. То ме враћа на нешто што сам видео на прес конференцији Шкота пре утакмице. 'Биће сигурно 6:0, надам се 10:0', говорили су. Али мушкарци се не претуре и изгубе 6:0. Мушкарци се супротставе. Мекани људи падну, моји то не раде", додао је Морисон.

Партизан ће гостовати 25. јула у Рилу јер стадион Конах Кија не испуњава услове Уефе (1.500 места).

То ће бити први меч са неком велшком екипом након 10 година, када је противник управо био Рил, на чијем ће се стадиону играти. Црно-бели су ту славили 4:0, а у Београду је било још убедљивије – 8:0. То је најубедљивија победа у историји Партизана на европској сцени.

Реванш у Београду на програму је 1. августа.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво