Шта би фудбал био без ноћи попут ове?

Питање из наслова поставили су И-Ес-Пи-Ен и Би-Би-Си након победе Црвене звезде у Београду над, испоставиће се касније, европским шампионом, екипом Ливерпула.

Само пар дана пре утакмице у Београду, у медијима, али и међу званичницима европског фудбала разговарало се о новом такмичењу, пандану Лиге шампиона. Терен се спремао за то да се направи "Суперлига" у којој би учествовали: Реал Мадрид, Барселона, Ливерпул, Челси, Арсенал, Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Јувентус, Милан, ПСЖ и Бајерн.

Идеја "Суперлиге" је да се такмичење приватизује, да зарада и обрт новца буде знатно већа, а да елитни клубови, који би имали лиценцу за осигурано учешће, копља укрштају једни против других, а и да не буде више путовања у, на пример, Београд.

Оно што елити европског фудбала није падало на памет, јесте драж и есенција фудбала. Како би онда Београд, бар на вече, поново био престоница фудбала? Како би Давид победио Голијата? Како би неко препричавао унуцима, да је у гротлу трошне "Маракане", пред више од 50 хиљада људи победио небројано пута скупљи и квалитетнији тим, тим који ће пар месеци касније постати шампион Европе.

На конференцији дан пред сусрет, Клопу и Милојевићу је саветовано из Уефе да не одговарају на питања о том новом такмичењу, а вероватно је доста и домаћих и страних медија мислило да је српски тренер био у бунилу када је рекао да је Звезди место у друштву са екипама какве су Ливерпул.

Фудбал се могао осетити у Београду на сваком ћошку тог дана. Од раног јутра, сви прилази нашем главном граду били су закрчени аутомобилима са заставама српског шампиона. Навијачи су пристизали из разних градова Србије, али и Европе и Света, пошто су се на трибинама стадиона "Рајко Митић" нашли и они из Аустрије, Немачке, Француске, Аустралије, па чак и Енглеске.

Гостујући навијачи различите утиске имали су пре и после меча. Многи од њих су упутили ка Србији први пут. За разлику од кише у Британији, овде их је дочекало лепо време и препуне улице, које су наговештавале фешту која ће се одиграти касније.

"Наизглед омањи стадион када се гледа споља, имао је утисак колосеума изнутра. Највише ме је најежио у животу", изјавио је један навијач гостујуће екипе, када је крочио на јужну трибину нашег највећег стадиона.

Више од сат времена пре почетка меча, а онда и исто толико након истог, ориле су се песме, вијориле заставе, славило се. Пре сусрета поздрављена је генерација фудбалера, која је пре 35 година, на исти дан савладала истог ривала. Да, фудбал воли да се игра са датумима и бројкама.

Дешавало се да клубови из источне Европе направе изненађења над фаворизованим противницима у европским такмичењима, није Звезда ни први, а надамо се ни последњи тим коме је то пошло та руком, тачније ногом. Међутим за разлику од осталих мечева, Ливерпул је у Београд дошао у најбољем могућем саставу, додуше без Шаћирија, али можда и боље, јер би сигурно то покварило ову магичну ноћ.

Резултати у "групи смрти", Групи Ц Лиге шампиона до овог сусрета били су такви да је "црвенима" из Ливерпула сваки бод био неопходан, па је тренер Јирген Клоп у ватру тог "колосеума" гурнуо ровитог Манеа и Салаха.

Колико је фудбал дивна, комплексна, нејасна и необјашњива ствар, потврдио је Милан Павков.

Момак који је пре Црвене звезде наступао за Младост из Бачког Петровца, ЧСК уз Челарева, новосадску Војводину и нишки Раднички, у два наврата донео је експлозију одушевљења и излив емоција код домаћих навијача.

Ливерпул је на лето довео најскупље плаћеног голмана и штопера на свету. Власници енглеског клуба издвојили су нешто мање од 150 милиона евра за Алисона и Ван Дајка и тиме директно утицали на то да освоје Лигу шампиона победивши Тотенхем синоћ у финалу. Ипак, на фудбал и судбину нису могли да утичу у Београду, пошто је Павков Ван Дајка код првог гола надскочио, а Алисона код другог маестрално матирао.

За крај, фудбал је као и увек подсетио шта је у стању да режира. Показао је да живи и изван тих милијарди новца разних валута, показао је да живи и ван скупоцених, бљештавих стадиона, да живи и на овој страни Европе, на улицама, у школама и оно најважније, у срцима сваког његовог љубитеља. Звезда је бар на кратко одложила идеју о новој Лиги шампиона за богаташе и бар на кратко се нашла раме уз раме са најбољима, као некада...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи