Ливерпуле, Јиргене, Мо... Заслужили сте!

Оно што нису успели пре годину дана, успели су вечерас. Оно за шта су се борили, живели и сањали, то су вечерас остварили. "Црвени" су узели први трофеј под вођством Јиргена Клопа, а тај први, уједно је и онај највреднији. Тотенхем је савладан са 2:0, Ливерпул је освајач Лиге шампиона за сезону 2018/19, Ливерпул је на крову Европе.

Ливерпуле, Јиргене, Мо... Заслужили сте! Ливерпуле, Јиргене, Мо... Заслужили сте!

Сада већ у далекој прошлости, прошлогодишње финале протекло је у знаку Салаха и Каријуса. Мохамедово раме "наместио" је Серхио Рамос и тако послао Египћанина дуг период ван терена. Реал је поред тога, имао „играча више" у од тада бившем голману Ливерпула Лорису Каријусу, који је директно утицао на два, од три постигнута гола Мадриђана.

Фудбалски богови постарали су се да Рамос буде један од директних криваца ране елиминације Реала, пошто је штопер "краљевског" клуба пропустио реванш са Ајаксом, због, иронично, "чишћења" картона.

Пошто није била савезник "црвених" прошле, срећа се насмешила Ливерпулу ове сезоне. На стадиону "Ванда Метрополитано" виђен је најбрже досуђени једанаестерац у историји финала европских такмичења, пошто је Словенац Скомина показао на белу тачку у 23. секунди сусрета.

За разлику од суза од прошле године, Салах није могао и требао да крије одушевљење након гола са беле тачке у другом минуту меча. Пенал јесте био сумњив, али испоставиће се оправдан.

До краја полувремена екипе нису блистале, па се са фудбалске стране није могло видети Бог зна шта. Ипак, навијачима забава није била ускраћена, пошто је једна веома оскудно обучена девојка, праћена овацијама са трибина, упала на терен.

Тотенхем, упркос великој борби и тешком путу да до финала дође, у финалу се није прославио. Тим Маурисија Покетина деловао је као бледа слика оног који је направио један од највећих преокрета у историји такмичења, а за то може да буде заслужан можда управо стратег "петлова".

Херој екипе и стрелац три гола у Амстердаму Лукас Моура остао је на клупи све до 66. минута, а до тада Тотенхем није упутио шут у оквир гола Алисона. Моура је платио цену опоравка вође тима Харија Кејна, који је пропустио девет последњих утакмица Тотенхема. Кроз исту ситуацију прошао је Хари Винкс, који је у средини заменио Ванијаму.

У одсуству два Харија Тотенхем је направио историјски успех у Лиги шампиона, а њихово присуство у финалу донело је доста конфузије, а мањак креације и идеје. (Кривица је и на Алију и Ериксену који су већ неко време ван форме)

Упркос тим сумњивим одлукама и игром у финалу, Тотенхем, као и Покетино, заслужују сво поштовање и наклон до пода. Екипа која због изградње стадиона у два прелазна рока није довела играча, која је на крилима одбачених Моуре, Љорентеа, Ламеле изборила финале Лиге шампиона и играње у истом такмичењу и наредне сезоне.

Шлаг на торту и тачку на слово и поставио је нико други до Дивока Оригија. Када то нису успели Фирмино и Кејн, успео је један од миљеника навијача "црвених". Клопов "џокер" одиграо је сјајну сезону, поготово у Лиги шампиона, а његови голови пресудили су и Барселони и Тотенхему.

Велики осмех од свих "300 зуба", виђен је на лицу Јиргена Клопа након меча.

Најхаризматичнији тренер у новијој историји фудбала нашалио се да је најбољи тренер у полуфиналима, а најлошији у финалима велких такмичења. Ипак, након два пораза (од Бајерна и Реала) и након неуспеха у енглеским такмичењима, Клоп је освојио први трофеј у Ливерпулу, и то какав.

Попут свих великих европских клубова, Клоп и Ливерпул су потрошили доста новца у летњем прелазном року, али за разлику од велике већине, Клоп је купио оно што му је било неопходно.

Алисон, Ван Дајк, Фабињо и Кеита одлично су се уклопили у Клопов систем и са њима, Ливерпул није имао слабу тачку...

Мадрид је био одличан домаћин, Енглези увек занимљиви гости, а финале се играло и за Рејеса. Хосе је испраћен како доликује...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво