Клопова трећа срећа, Ливерпул је шампион Европе

Ливерпул – Тотенхем 2:0 (1:0). Фудбалери Ливерпула шести пут у историји постали су шампиони Европе. Рани гол Салаха са беле тачке и прецизан ударац џокера Оригија донели су Јиргену Клопу први трофеј, у трећем покушају. Тотенхем у свом првом великом финалу остаје кратких рукава.

Нису успели да освоје титулу у Енглеској, али су се шести пут у историји попели на кров Старог континента. Клопов Ливерпул је најбоља екипа у Европи, у финалу је савладан Тотенхем са 2:0.

Иако су многи очекивали фестивал фудбала, финале у Мадриду донео је квалитетну, али не превише узбудљиву утакмицу.

Можда би све било другачија да словеначки судија Скомина није досудио пенал за "црвене" у 23. секунди меча, што је најбрже досуђена најстрожа казна у историји финала евротакмичења.

Салах је у 107. секунди погодио са беле тачке и тако постао први Египћанин у историји који је постигао погодак у финалу Лиге шампиона.

Прво полувреме протекло је у јаловим настојањима Тотенхема да се угрози голман Бекер, док је Ливерпул у ретким ситуацијама из контри уносио немир у одбрану лондонског тима.

У наставку је Покетинова екипа заиграла нешто агресивније, али без конкретних удараца ка голу Бекера. Деле Али је био неприметан, Кејн очекивано неактиван, док је Ериксен неуспешно покушавао да повеже линије свог тима.

Ипак, у последњих десетак минута Тотенхем је имао своје прилике, што је последица уласка у игру Љорентеа, а нарочито Лукаса Моуре, који су отворили простор за Сона да покаже да је најбољи азијски играч.

А онда, у јеку тих напада, стиже хладан туш. Клопов џокер је поново погодио – Ориги прецизним ударцем постиже и други гол за коначан тријумф "црвених".

Прошле године су напустили Кијев погнутих глава, али ове ће химна Ливерпула You'll never walk alone дуго одјекивати мадридским улицама.

Вирџил ван Дајк је проглашен за најбољег играча финала, а Клоп је на крају добио оно што је заслужио својом харизмом, али и напорним радом – да његов тим буде најбољи у Европи.

Овако је протекло финале у Мадриду:

22.57 – Крај меча, Ливерпул је шампион Европе!

22.52 – Истекао је 90. минут, играће се још пет минута надокнаде времена.

22.51 – Последња измена у тиму Ливерпула, уместо Манеа у игри је Џо Гомез.

22.49 – ГОООЛ! У јеку напада Тотенхема, Ориги постиже гол и удвостручује предност Ливерпула у 87. минуту.

22.45 – Умало пенал за Тотенхем. Милнер руши Роуза, али Скомина каже неколико центиметара ван казненог простора. Ериксен покушава директно из слободног ударца, Алисон на месту.

22.42 – Покетино уводи у игру последњег адута, Љоренте је у игри уместо Алија.

22.41 – Најопаснији напад на мечу играчи Тотенхема извели су у 80. минуту. Прво је ударцем покушао Сон, Бекер одбранио, у наставку акције покушао је и Моура, али директно у свог земљака на голу Ливерпула.

22.35 – Муса Сисоко има проблема са повредом, уместо њега на терену је Ерик Дајер.

22.30 – Још један опасан напад Ливерпула. Ударац Милнера одлази тик поред леве стативе Лорисовог гола.

22.27 – Покетино шаље у игру свог џокера, Лукаса Моуру, који мења Харија Винкса. Очекујемо знатно офанзивнији лондонски тим до краја меча.

22.22 – Пола сата до краја утакмице. Тотенхем је све опаснији, али нема озбиљне прилике пред голом Бекера. Занимљиво је да Покетино ништа не мења, иако његова екипа губи, док Клоп врши још једну измену – уместо Вајналдума на терен ће искусни Џејмс Милнер.

22.19 – Прва измена на вечерашњој утакмици – уместо Роберта Фирмина у игри је Дивок Ориги.

22.06 – Настављен је меч у Мадриду.

21.49 – Полувреме, Ливерпул од другог минута води против Тотенхема 1:0.

Не превише садржајних првих 45 минута. Ливерпул је, помало и срећно, рано стекао предност, док Тотенхем није готово ништа приказао у првом делу. "Црвени" су задовољни предношћу, Покетино је подигао са клупе неколико играча. Да ли је време за Лукаса Моуру?

21.40 – Поново из контре прети Ливерпул. Робертсон је са лоптом у ногама прешао добрих 40-ак метара, снажно шутирао, али Лорис врховима прстију интервенише.

21.19 – Тотенхем је нешто офанзивнији у последњих десетак минута, што је и логично с обзиром на резултат. Ипак, на другој страни покушава Трент Александер-Арнолд, али лопта одлази поред десне стативе гола Лориса.

21.04 – ГОООЛ! Салах је прецизан са беле тачке, Ливерпул од другог минута води 1:0!

21.03 – Пенал за Ливерпул у првом минуту! Лопта је погодила Сисока у руку, Скомина показује на белу тачку. Пенал је досуђен у 23. секунди, што је најбрже досуђени казнени ударац у историји финала Лиге шампиона.

21.02 – Почело је финале Лиге шампиона у Мадриду.

21.00 – Пре почетка утакмице, минутом ћутања одаје се почаст Хосе Антонију Рејесу.

20.57 – Играчи обе екипе, предвођени судијском тројком, излазе на терен.

20.45 – Стадион Ванда Метрополитано испуњен је до последњег места.

19.55 – Познати су састави тимова:

19.50 – Меч се игра на стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду, дому фудбалера Атлетика, који прима нешто мање од 70 хиљада гледалаца. Главни судија меча биће Словенац Дамир Скомина.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво