Финале Лиге Европе, лондонски дерби на 4.000 километара од куће

Фудбалска сезона је на измаку, али су остала да се одиграју два велика финала евротакмичења. У среду ћемо сазнати ко ће освојити Лигу Европе, после дуела два лондонска тима – Челсија и Арсенала (21.00, РТС1).

Баку је домаћин овогодишњег финала Лиге Европе. Чињеница која нимало није обрадовала навијаче са Острва, који пут у престоницу Азербејџана сматрају компликованим и скупим.

Челси и Арсенал играће лондонски дерби, први пут тако далеко од куће. Чак 4.000 километара је удаљен Баку од главног града Велике Британије, па се очекује да трибине Олимпијског стадиона не буду испуњене до последњег места, што ће бити можда и први пут у историји Лиге Европе.

Прича око финала има и политичку конотацију, коју је у модерном свету тешко избећи. Азербејџан није могао да гарантује безбедност Јерменину у дресу Арсенала Хенрику Мкитаријану, који није отпутовао са саиграчима на најважнију утакмицу у сезони.

Тешко је одредити ко је фаворит у финалу. Челси је, после лошег старта сезоне, дошао до какве-такве игре, обезбедио треће место у Премијер лиги и пласман у Лигу шампиона, док Арсенал има убитачан нападачки тандем који је кадар да уништи сваку одбрану.

"Тобџије" имају и мотив више. Уколико освоје трофеј, играће наредне сезоне у елитном међународном такмичењу, док би у случају пораза сезона била окарактерисана као неуспешна.

Од исхода финалног меча може зависити судбина многих играча, а нарочито тренера. "Шушка" се да ће Сари у сваком случају добити отказ, шта год урадио у Бакуу, док Емери, бар наизглед, има чврсту позицију као менаџер Арсенала.

Управо је шпански тренер главни адут екипе са "Емирата". Емери је три пута узастопно освајао трофеј у Лиги Европе са Севиљом, од 2014-2016. године, а у финалима су "падали" Бенфика, Дњепар и Ливерпул.

Утакмица у Бакуу биће вероватно "последњи плес" Едена Азара у дресу Челсија, који би своју успешну каријеру требало да настави у мадридском Реалу.

Биће то дуел и два одлична стрелца. Оливије Жиру је у 13 мечева у Лиги Европе ове сезоне постигао десет голова, док је на другој страни Пјер-Емерик Обамејанг осам пута тресао мреже противника на 11 сусрета у другом по квалитету евротакмичењу.

Дуел између Арсенала и Челсија је и предигра за "главну борбу" која нас очекује у суботу у Мадриду – финале Лиге шампиона између Ливерпула и Тотенхема.

Утакмица у Бакуу игра се у среду од 21.00 сат, а директан пренос можете пратити на Првом програму РТС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво