Фифа одустала од проширења броја тимова на Мундијалу у Катару

На Светском првенству у Катару 2022. године наступиће, као и до сада, 32 екипе, а проширење броја тимова очекује нас тек од Мундијала 2026. године, одлучила Фифа.

Иако се навелико нагађало да би на Мундијалу у Катару могло доћи до промене формата такмичења, Фифа је одлучила да проширење броја тимова учесника буде имплементирано тек од 2026. године.

Светска фудбалска асоцијација саопштила је "после темељног и свеобухватног процеса консултација" да промене у овом тренутку нису могуће.

У јануару 2017. године Фифа је једногласно прихватила иницијативу да од Мундијала 2026. године, који ће се одржати у Мексику, САД и Канади, број тимова учесника буде повећан са 32 на 48, да би већ 2018. Инфантино рекао да би проширење могло бити усвојено и за 2022. годину.

Међутим, Мундијал у Катару је превише близу да би се проширење могло увести без великих организационих промена, које би подразумевале додатног домаћина Светског првенства.

Председник Фифе Ђани Инфантино један је од главних заговорника идеје проширења броја тимова, док је водећи аргумент модернизација и глобализација фудбала.

Како сада ствари стоје, Мундијал 2026. године биће први на којем ће учествовати 48 екипа. Биће подељене у 16 група по три репрезентације, по две из сваке групе би ишле у шеснаестину финала, а турнир би требало да траје 32 дана.

Укупан број мечева био би повећан са садашња 64 на 80, али би победник, односно финалиста, одиграо максимално седам мечева, колико и до сада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво