Еволуција фудбала, шта нам доносе нова правила у Премијер лиги?

Енглеска Премијер лига ове сезоне потврдила је оно што се годинама наговештавало, да је најјаче национално фудбалско такмичење на свету. Од следеће сезоне, судије на Острву судиће по новим правилима, која би требало да убрзају саму игру, али и донесу додатан квалитет утакмицама широм Енглеске.

У финалу Лиге шампиона састаће се Ливерпул и Тотенхем, док ће се за трофеј у Лиги Европе борити Арсенал и Челси. Премијер лига је коначно потврдила да се ради о најјачем националном клупском такмичењу на свету, иако многи већ годинама желе да потцене терање лопте на Острву.

Ако се претходно наведеном дода чињеница да међу финалистима евротакмичења ове сезоне неће бити шампион Енглеске, јасно је да је Премијер лига далеко испред шпанског, италијанског, немачког и француског шампионата.

За разлику од клубова из Премијер лиге, енглеске судије не котирају се високо на Фифиним ранг-листама, о чему сведочи и чињеница да није било представника "колевке фудбала" на последњем Светском првенству одиграном у Русији.

Делимично и због тога, Премијер лига од наредне сезоне уводи нова правила, која ће, свако на свој начин, допринети бољем квалитету фудбала, али и олакшати судијама посао у бројним ситуацијама.

ВАР технологија стиже у Премијер лигу 

Следеће године утакмице на Острву биће покривене ВАР (Video Assistant Referee) технологијом, која се прилично успешном показала у овогодишњем издању Лиге шампиона. Видео-помоћ би требало да смањи број судијских грешака, самим тим резултати ће бити праведнији.

ВАР се примењује приликом голова, односно околности које резултирају погоцима, код досуђивања пенала, додељивања црвених картона или погрешног идентитета.

У сваком код ових сценарија, одлука може бити преиначена, али само у случају "јасне грешке". Судија може затражити снимак инцидента, али и ВАР судија може указати главном колеги на грешку.

ВАР је на Острву први пут употребљен 8. јануара 2018. на утакмици трећег кола ФА купа између Брајтона и Кристал Паласа, али ће бити саставни део Премијер лиге тек од наредне сезоне.

Играње руком – велики број пенала на помолу

Играње руком је забрањено у фудбалу, али око овог правила се "ломе копља". "Природан положај руке" једноставно није довољно добра дефиниција за санкционисање од стране судија, па Енглези уводе ново правило.

Од следеће сезоне, свако играње руком ће бити суђено. Између осталог, у ситуацијама када лопта погоди одбрамбеног игрча у руку и пређе гол-линију, погодак ће бити поништен. Такође, када нападач уз помоћ контакта руком постигне гол или себи омогући предност која резултира поготком – биће досуђено играње руком.

На први поглед чини се да ни ово правило није баш најјасније објашњено, али по првим проценама донеће велики број казнених удараца, нарочито оних у шеснаестерцу, који ће за последицу имати најстрожу казну.

Нова правила код слободних удараца и пенала

Приликом извођења слободних удараца, тим који напада више неће имати своје играче у "живом зиду", већ ће играчи из нападајућег тима морати да буду бар метар удаљени од "зида" који се састоји од три или више играча.

Такође, приликом извођења једанаестераца, посебна пажња судија биће усмерена на кретање голмана. Чувар мреже мораће бар једним делом стопала да буде на гол-линији чиме се спречава да имају делић секунде предности у односу на извођача пенала.

Голмани неће смети да се крећу по гол-линији, а укида се и церемонијал неких голмана, који неће смети да додирну стативу или пречку пре извођења казненог ударца.

Убрзана игра, нова правила приликом измена и "мртвих" лопти

Добро је познато да тренери користе такозване тактичке измене у финишу меча при повољном резултату, како би потрошили што више времена до краја утакмице. Тога више неће бити! Уместо да се "вуку" преко целог терена, како би изашли на центру игралишта, замењени играчи изаћи ће ван терена на најближем могућем месту.

У случају прекида док је лопта у игри, више неће бити такозваних мртвих лопти. Посед ће бити додељен екипи која је последња била у контакту са лоптом пре прекида сусрета.

Уколико је лопта била у шеснаестерцу у тренутку прекида, биће додељена голману.

Жути и црвени картони за менаџере

Незадовољни менаџери су честа појава на утакмицама Премијер лиге. Од следеће сезоне, судија ће и за њих имати спремњене жуте и црвене картоне.

Менаџери ће добијати картоне због непримерених коментара, али и због испада чланова стручног штаба, уколико не може да се установи ко је направио преступ. Што значи да ће менаџери морати да контролишу емоције, али и своје сараднике како не би били кажњени.

 

Сва правила ступају на снагу званично 1. јуна ове године, али ће се примењивати од следеће сезоне у Премијер лиги. Сада остаје да сачекамо прелазни рок и видимо које звезде светског фудбала ће доћи, а које напустити Острво.

Клубови из Премијер лиге ће тешко поновити успех из ове сезоне, али можда нова правила учине да фудбал на Острву буде замајац код померања граница фудбалске игре свуда у свету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи