Јирген Клоп, човек који од фудбала прави хеви метал

И они који га добро познају кажу да Јирген Клоп никада није био тако срећан као после победе Ливерпула над Барселоном од 4:0. Чудо на Енфилду приписује се читавом тиму, али највише ономе ко га је на то чудо мотивисао.

Господин Нормални је одушевио и господина Посебног, па се међу првима огласио Жозе Морињо. Некада велики ривал док је водио Манчестер јунајтед, сада је имао само речи хвале.

"Ово је он, ово је одраз његове личности, борбеног духа. Ако му недостаје играч, неће да плаче због тога, ни ако му играчи играју 50 или 60 мечева по сезони. Други тренери кукају кад им играчи играју по 30 утакмица. Све што се десило на Енфилду има везе са Јиргеновим менталитетом", рекао је после меча Морињо.

Пре три и по године, када је преузео Ливерпул, и најоданији навијачи на Острву полако су губили стрпљење. Али Јирген Клоп је обећао да ће "неверне Томе" претворити у вернике. Здравко Марић, оснивач Спортских игара младих, каже да је он довео клуб на такав ниво да данас има играча који би у понуди између више клубова изабрали управо Ливерпул. Због Клопа.

"То је до њега, то пре није било. Направио је много више од самог резултата. Имам пуно пријатеља који кажу да Ливерпул овакву еуфорију не памти никад. На тај дан кад је побеђена Барселона – то је био дан да сумњам да је било ко у Ливерпулу радио", каже Марић.

У време када сваки тренер у Енглеској прво у дигитрон убацује стотине милиона фунти и рачуна колико играча може да купи, Немац је имао потпуно другачију рачуницу. Клоп је сматрао да је главна ствар покренути људе. И кажу да је то радио од самог почетка, када је у Мајнцу као фудбалер био један од фаворита навијача. Три дана после краја каријере постаје и тренер Мајнца. Завршио је студије спорта и тако улази у тренерске воде.

Др Владимир Борковић, спортски психолог који је радио са омладинском репрезентацијом Србије када је освојила злато на Новом Зеланду, каже да је у основи Клопове игре знање.

"Он има и блиску везу са играчима, чак емотивну. Знањем производи поверење и код играча и код стручног штаба и код навијача. То је била основа његовог успеха и у Мајнцу, који је из друге лиге довео у прву, па у Борусији из Дортмунда, где је направио чудо. Клуб који је био учмао на средини табеле, постао је два пута првак Немачке. А сада Ливерпул. И сада ствара чуда и тамо", појашњава Борковић.

Клоп је говорио је да је као фудбалер имао тренере који нису много објашњавали, већ су викали на играче и кривили тим за поразе. Он је и по томе другачији од других, а његове колеге кажу да нико од њега није бољи за стварање нападачке игре.

"Мислим да га је један новинар на некој конференцији за штампу питао – да ли се ваш начин игре може упоредити са рокенролом", каже Александар Стојановић, фудбалски коментатор РТС-а. "Он је рекао – више се може упоредити са хеви металом. Воли жестоко, јако, интензивно, срчано и то тражи од тима. И он је такав. Прича се о том пресингу, али у фудбалу је тешко рећи ко је та особа која је увела пресинг по читавом терену и ко то највише ради. Свакако његове екипе играју јако, интензивно, нападачки, неки пут сирово, али он тражи брзину, посвећеност и енергију."

Једном је Клоп рекао да има ноге за четврту, а мозак за прву лигу. Верује се да његов успех има везе и са верским убеђењима овог протестанта, и са тим што је као дете хтео да буде лекар, да помаже људима. Сада се, кажу, брине о срцу, телу и души играча да би играли најбоље што могу. У једном документарном филму је рекао: "Позади јака одбрана, а напред шта нам бог дâ."

"Тако он ситуира и своју игру", објашњава Владимир Борковић. "Ми мислимо да он игра нападачки фудбал, а све потиче из његове одбране. Он је тако створио екипу која стоји чврсто позади, а има убитачан трио и играче који могу да их замене."

За Здравка Марића импресивно је што из дана у дан диже вредност играчима.

"Ја лично сам чуо за Ван Дајка док је играо у Саутемптону, али никад нисам мислио да је најбољи фудбалски штопер, што је под Клопом успео. Гледате Салаха како игра, који је играо и код Мориња и у Роми. Имао је неки напредак, дошао је у Ливерпул и сад је један од три најбоља играча света."

Јирген Клоп важи за харизматичну особу. Својим широким осмесима руши предрасуде о хладним Немцима и недодирљивим тренерима. На терену не крије емоције. Некада га критикују да претерује, када због постигнутог гола или због тога што је његов голман успео да сачува мрежу истрчи на терен.

Александар Стојановић каже да зна да са фудбалерима, непосредно пре него што потпишу уговор, разговара сатима. Жели да их упозна приватно и да види какав ће однос моћи да остваре.

"Када је требало да потпише уговор са Марком Грујићем, позвао га је телефоном и рекао колико жели да га доведе у Ливерпул. То је имало изузетно јак утицај на Марка, тај однос који су успоставили, и сигурно се одразило на наставак каријере", каже Стојановић.

Клоп прати и политику. Противи се Брегзиту, себе сматра левичарем, верује у социјалну државу. Једном је рекао и ово: "Добро ми је, желим другима добро, а ако има нешто што нећу никад урадити, то је да гласам за десницу."

Можда је баш зато што прати актуелна дешавања проистекло нешто што му Србија није заборавила. На утакмици са Црвеном звездом у Београду прошле године у новембру, тренер Ливерпула носио је симбол страдања српских војника у Првом светском рату, Наталијину рамонду. А пошто је знао политички контекст, у Београд није повео ни Ђердана Шаћирија.

"Он није човек који прави инциденте и на сукобима нешто гради. Мислим да је његова одлука да стави Наталијину рамонду део целокупног карактера. Али не бих занемарио да је размишљао о томе. Нећу да кажем да је био лукав, али је био мудар", каже Александар Стојановић.

Клопову популарност масовно користе оглашивачи. "Опелу" је на пример, као бренд амбасадор, помогао да повећа продају. Амбасадор је и немачке кампање против расизма у фудбалу. Има и завидну медијску каријеру. Измислио је такозвани "тактички сто" 2006. када је анализирао Светско првенство које је коментарисао на телевизији. Два пута је награђиван због тог изума. На тактичком столу је показивао како екипе функционишу и како играчи из напада прелазе у одбрану.

Саговорници РТС-а кажу да важи за некога ко улива поверење и ко нема длаке на језику. Било да треба рећи да је нешто лоше или јако добро. Зато је занимљив и онима који немају много везе са фудбалом. Не пропуштају ни да помену да је свакако симпатичан, али не и савршен. Има и оних који су са њим дошли у сукоб, али је био фер да о томе никада не говори јавно.

Они који траже мане рећи ће и да је човек који губи финала. С обзиром на то да је Јирген Клоп човек који уме да промени сва правила, ускоро ће добити прилику да и то демантује. У најбитнијем финалу – 1. јуна у Мадриду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво