Та прелепа игра!

Нема унапред побеђених утакмица, ниједна предност није недостижна, не постоје фаворити и аутсајдери, пет минута довољни су за чудо, а она се често дешавају. Фудбал је у протеклих месец дана показао сву своју драж и само оправдао статус најпопуларнијег планетарног спорта, као и најважније споредне ствари на свету. Ливерпул и Тотенхем, али и Барселона и Ајакс послужили су као пример једне велике фудбалске лекције.

Сведоци смо нове димензије фудбала и генерације фудбалера. Најважнија споредна ствар на свету из дана у дан разбија митове, шаблоне, постулате... Након шест година доминације најпопуларнијег фудбалског двојца на свету, у финалу Лиге шампиона неће бити Роналда ни Месија, а за то, осим добре тактике, великог залагања, жеље, заслужно је још понешто.

Уз Португалца и Аргентинца, велики ударац претрпео је и шпански фудбал, који је у протеклих пет финала имао седам представника. Част "црвене фурије" браниће још само Валенсија, која ће имати тежак задатак против Арсенала у полуфиналу Лиге Европе.

У последњих десет финала Лиге Европе, шест пута је славио победу тим из Ла Лиге. Доминација Шпанаца у другом по снази европском такмичењу је под знаком питања, пошто Челси и Арсенал важе за фаворите.

Фудбалску "бакљу" преузела је Енглеска, којa након извесног времена бележи велики повратак на врх фудбала.

Почело је са Лигом Европе, коју су у последњих неколико година освајали Челси и Јунајтед, наставило се репрезентативним успехом и пласманом "Гордог Албиона" у полуфинале Светског првенства, да би потпуни повратак донели Ливерпул и Тотенхем.

Две бајке фудбал је испричао у две везане ноћи, у Ливерпулу и Амстердаму.

Ливерпулов пут до меча са Барселоном био је веома занимљив. У последњем колу у групној фази, у којој је учествовала и Црвена звезда, успели су да прођу даље. Уследили су дуели са Бајерном и Портом, у којима нису имали превише потешкоћа, али је уследио тежак ударац у Барселони.

"Црвени" су након првог меча полуфинала Лиге шампиона против "Блаугране" били у нокдауну, згажени и отписани. У реваншу, готово да сами себи нису давали шансе. Били су десетковани повредама Салаха, Фирмина, Кеите, али су обећали да ће изаћи на терен Енфилда, дати све од себе и, ако већ треба, часно изгубити.

Фудбал је игра у којој вам ништа неће бити поклоњено, већ све мора да се заради, ништа није унапред добијено или познато. Он не трпи једноличност, не дозвољава вам да се опустите ни минут. Фудбал воли чуда и режира драме. Фудбал је игра у којој Давид има шансе против Голијата.

Далеко од тога да се у данашњем фудбалу Ливерпул може назвати Давидом, али ситуација у којој се енглеска екипа налазила након пораза од 3:0 била је попут оне јунака из библијске приче. Рани гол "џокера" Оригија дао је наду за велики повратак, а онда је судбина решила да умеша своје прсте.

Уместо повређеног Хендерсона на терен је ушао Вајналдум, а ретко ко је могао да прогнозира да ће дефанзивни везни играч Ливерпула у само два минута размака постати херој. 

Да ситуација буде још занимљивија, познато је да је Ливерпул већ једном био актер једног од највећег преокрета у историји фудбала. Последња два гола у чувеној "истанбулској ноћи" којима је Ливерпул надокнадио дефицит од три гола на полувремену постигнути су у истим минутима када и голови Вајналдума (54. и 56. минут).

Мислима одсутну Барселону дотукао је још једном Ориги, и на одушевљење "копа" Енфилда, Ливерпул је немогућу мисију, још једном учинио могућом и изводљивом.

Само 24 сата касније, у Амстердаму, фудбал је решио још једном да се поигра са живцима, емоцијама и разумом сваког љубитеља фудбала.

Ајакс је једна од најлепших бајки у последњих неколико година овог спорта. Екипа састављена махом од деце овог по талентима познатог клуба, уз адицију пар искусних играча, међу којима се налази Душан Тадић, до полуфинала је избацила троструког браниоца титуле екипу Реала, а потом и један велики Јувентус, предвођен Роналдом.

Победа од 1:0 у Лондону против Тотенхема и вођство од 2:0 након 45 минута на арени "Јохан Кројф" нису довољни да једна екипа буде сигурна у пласман у наредну фазу.

За нови невероватан преокрет побринуо се Тотенхем и конкретно Лукас Моура.

Спарси су једина екипа у најјачим лигама која два прелазна рока није довела новог фудбалера у своје редове. Разлог за то био је изградња новог стадиона, али и амбиције власника клуба. То, помешано са повредама Кејна и Санчеза, па и поменутим резултатом након једне и по утакмице са Ајаксом није спречило сјајног стручњака Маурисија Покетина и његове изабранике да верују у преокрет.

Поново се за једно чудо пише занимљив сценарио. Ливерпулу су се погодили минути са головима постигнутим у историјском финалу у Истанбулу, а Тотенхему играч који је голове за преокрет и пласман постигао.

Наиме, Лукас Моура је одбачени фудбалер ПСЖ-а, који је морао да плати цех доласка сународника Нејмара у Париз.

Нејмар, најскупљи фудбалер на свету доведен је како би ПСЖ био конкурентнији у Лиги шампиона и како би напао трофеј истог такмичења.

У међувремену, ПСЖ је елиминисан од Барселоне и више него десеткованог Манчестер јунајтеда, а на крилима управо Моуре Тотенхем долази до финала Лиге шампиона.

Занимљиво је да ће финале Лиге шампиона играти екипе које су домаће првенство последњи пут освојиле пре 29 (Ливерпул), односно 58 година (Тотенхем). 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара