Српски Зидан, нови Пикси или уникатни Душан Тадић?

Док се Меси мучио са Лионом, Рамос чистио картоне за четвртфинале, Роналдо био на прагу елиминације од Атлетика, а Модрић покушавао да правда "Златну лопту", српско чудо Душан Тадић се "дебелим" словима уписао у светски фудбалски врх. Игром за чисту десетку, Ајакс са Тадићем, односно Тадић са Ајаксом је угасио краљевски Реал и утишао "Сантијаго Бернабеу". Постављају се питања: У чему је његова тајна, који је наредни корак и са ким га упоредити?

Није мала ствар када вам Екип дâ оцену десет за перформанс на једном мечу. Тадић је маестралну партију против троструког шампиона Европе крунисао двема асистенцијама и голом, који је Реал, како је рекао Дани Карвахал, "убио и завршио им сезону".

Оно што им није пошло за руком у првом мечу, у којем су били боља екипа, Ајакс је успео да на сумњу читаве фудбалске јавности уради на тежи начин, у реваншу на "Сантијаго Бернабеуу".

Руку на срце, срећа која је недостајала холандској екипи у првом мечу допутовала је са њима у Мадрид. Душан је погодио оквир гола у првом мечу, Ајакс је играо сјајно, али је Реал тријумфовао са 2:1. У Шпанији, Реал је у неколико наврата могао до гола, такође гађао пречке и стативе, али утисак је да је потом потпуно заслужено поражен са 4:1.

"Попут Зидана", "Вече које ће му обележити каријеру", "Чиста десетка", "Централна фигура", неки су од наслова које су светски медији користили да опишу партију Душана Тадића. Сви су сложни да су у мечу осмине финала видели један од најбољих индивидуалних мечева у последњих доста година у свету фудбала.

Пре Тадића, Екип је "десетком" наградио само Франка Созеа (Француска – Грчка 1988), Бруна Мартинија (Француска – Грчка 1988), Олега Саленка (Русија – Камерун 1994), Ларса Виндфелда (Нант – Архус 1997), Роберта Левандовског (Борусија – Реал 2013), Карлоса Едуарда (Генган – Ница 2014), Нејмара (ПСЖ – Дижон 2018) и два пута Лионела Месија (Барселона – Арсенал 2010. и Барселона – Леверкузен 2012). 

Многима је мистерија како je фудбалер из Бачке Тополе у својој 30. години избио на насловне стране света спорта утишавши Бернабеу? Како је текла његова каријера, зашто га је Саутемптон продао за десет милиона фунти? По чему је он то посебан и шта даље?

Тадић важи за веома неугодног играча за чување. Попут сваког левоногог фудбалера, дефанзивац мора потпуно да промени перцепцију игре, постављање и размишљање. Због технике која је увек била на завидном нивоу, одбрана је увек била у двоумици да ли да тог малишана (180 цм) притисне пресингом пре него што он "обради" лопту, или покуша да га усмери у безопаснију зону и натера да се ослободи лопте.

Душанов највећи адут уз технику су свакако несебичност и преглед игре. Уколико му се нудите и користите вишак простора који он ствара, бићете награђени. Одлично познаје углове за додавање, тајминг, стално му је подигнута глава како би "скенирао" одбрану. Није увек довољно бити добар додавач лопте како бисте били добар асистент. Да бисте били врхунски асистент, пожељно је да и сами будете велика претња по гол противника. Лева нога, која је "севнула" на "Сантијаго Бернабеуу" довољан је показатељ тога. У тој спони сопствене опасности, а потом и несебичности је Тадићев трик.

Јавност у Србији не треба да превише буде изненађена. Душан Тадић већ дуже време, додуше на мањим фудбалским позорницама, показује своју магију, своју лепршавост, креацију и даје свој печат.

Душан је каријеру започео у Војводини. Иако је прегршт случајева тинејџера који веома рано оду из српског фудбала у јаке европске клубове, а да у родној земљи не оставе никакав траг, то са Душаном није био случај. За "Вошу" је одиграо 107 лигашких мечева и постигао 29 голова. Од почетка каријере наговестио је о каквом се техничару ради, а уместо за "вечите", Тадић се определио за земљу у којој ће се његов фудбалски склоп још боље брусити и доћи до изражаја – Холандију.

Деби у дресу Гронингена био је управо против садашњег клуба Ајакса и протекао је наравно асистенцијом. Већ прве сезоне у Холандији забележио их је чак 22, што га је у европском фудбалу ставило одмах иза Месија и Озила. Преласком у Твенте и одличним партијама, препоручио се најбољим европским тренерима. 

У Енглеску га је одвео Роналд Куман, некадашњи фудбалер и тренер између осталог Ајакса и Барселоне, тренер који познаје разлике у фудбалу широм Европе.

Његово искуство у Саутемптону може се гледати из два угла. Један је тај да је енглеска Премијер лига најбољи и највећи изазов за сваког фудбалера, изазов који се не може одбити. "Свеци" су имали у њему лидера, а у том периоду успели су да сруше чак и најбоље (Сити, Јунајтед, Арсенал). Тадића су због голова и статуса у клубу поредили са легендом Метом ле Тисијеом.

Други угао каже да се могло претпоставити да се Тадић неће наиграти на Острву. Средина која гаји и у којој кључну улогу играју стамина, физикалије и у великој мери новац, нису природне за таквог фудбалера. Након четири године у Саутемптону, Тадић се одлучио за повратак у Ајакс, потез који је био очигледан и из ког најбоље извлаче и он и трофејни холандски клуб. 

Што се тиче репрезентативног фудбала, далеко од тога да се Тадић неколико пута није приказао у светлу у каквом је у клубу.

Душан је био један од најбољих играча и лидера репрезентације Србије у квалификацијама за Светско првенство, али и на самом првенству. Његов допринос у дресу "орлова" је огроман, пожртвовање неоспорно, али утисак је да је можда главна недоумица до сада била позиција и улога коју он у репрезентацији има.

Често се налазио на крилу, где би играо улогу хитроногог праволинијског играча, што он свакако није. Онда, када би се нашао на месту "десетке", препуштао би лопту саиграчима превише или био потпуно изгубљен у "прескакању" игре.

Ипак, поготово након меча са Реалом, Душан је себе ставио на мапу најбољих европских и светских фудбалера и свакако важи за појединца каквог наша селекција дуго није имала. Остаје да се види да ли је захвално поредити га са Зиданом или Пиксијем, или је он јединствени и уникатни Душан Тадић...

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво