Фудбалски скандал тресе Белгију, оптужнице за пет ухапшених

У Белгији је пет ухапшених особа оптужено за велику финансијску превару и намештање фудбалских утакмица.

Осумњичени су ухапшени јуче у оквиру опсежне истраге белгијских власти, наводи АП, додајући да су четири особе оптужене за корупцију, док је пета оптужена за прање новца.

Тужиоци су саопштили да у намештању утакмица нису учествовали најбољи белгијски клубови, али да су двојица ухапшених доведени у везу са неким од најјачих клубова, као што су Андерлехт, Клуб Бриж и Стандард Лијеж. Тачан идентитет ухапшених још није званично саопштен.

Тренер Иван Леко, који је ослобођен свих оптужби, говорио је данас са истражитељима заједно са фудбалским менаџерима Могијем Бајатом и Дејаном Вељковићем.

Истрага је трајала годину дана и била је усмерена на радње фудбалских менаџера током трансфера. Истражитељи су посебно обратили пажњу на прање новца, избегавање пореза и корупцију, наводи АП.

Током истраге, пронађени су докази намештања утакмица.

На највећи фудбалски скандал у Белгији у последњих неколико деценија реаговао је и ветеран белгијске фудбалске репрезентације Винсент Компани, који је изјавио да није изненађен јер је "сектор био годинама под велом тајни".

"Ствар је што не разумем како није дошло до потпуне транспарентности на међународном нивоу", изјавио је Компани.

АП наводи да је белгијска лига постала позната као главно тржиште за јефтине стране играче, углавном из Африке.

Агенција додаје да мало који од тих играча икада досегне врхунски ниво, а да се у последњих неколико година све више прича о трговини људима унутар фудбалског сектора у Белгији.

Према речима Компанија, истрага је показала да је фудбал у Белгији нездрав.

"Када причате о фудбалском сектору, ту нема изненађења. Доведен је у везу са трговином људима, дрогом, проституцијом", рекао је Компани.

Очекује се да истражитељи и тужиоци изнесу још детаља у јавност.

У овој међународној акцији, током које су изведене 44 рације, учествовала је и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво