Орбан: Спорт спаја људе, посебно Србе и Мађаре

Бачка Топола добила је Фудбалску академију. На отварању је, поред представника фудбалских савеза Мађарске и Србије, био присутан и председник мађарске владе Виктор Орбан.

Комплекс Фудбалске академије, у који је Фудбалски савез Мађарске уложио 9,5 милиона евра, чине четири спортска терена и зграда за смештај фудбалера. Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да су спорт, односно фудбал, заједнички језик целе средње Европе и природно је да спаја људе, посебно Србе и Мађаре.

"То је природно, али није уобичајено, а посебно је значајно јер имамо иза себе деценије када је било много тога што нас је раздвајало, али данас дувају другачији ветрови. Данас сарађујемо и здружено наступамо", истакао је Орбан обраћајући се присутнима на свечаном отварању Фудбалске академије у Бачкој Тополи.

Жели да у Европи не пролазе они који су за раздор, него само за заједништво.

"Срби и Мађари сарађују у политици, култури и спорту и желим да захвалим председнику (Александру) Вучићу на подршци у томе. Између мађарских и српских спортиста постоји лако споразумевање, јер су обе нације праве спортске. И убудуће желим много успеха нашим пријатељима и Србима", рекао је мађарски премијер.

Како је навео, Бачка Топола је изабрана за изградњу Фудбалске академије на предлог првог човека ТСЦ-а Јаноша Жемберија.

"За озбиљне ствари потребне су две стране, људи који су храбри, сарађују, имају велику иновацију. Ово је само почетак, јер нас чека изградња многих спортских објеката и спортски развој хиљаде и хиљаде деце. У Србији живи много Мађара и логично је да смо заинтересовани за њихов развој, посебно што је млађа генерација привржена Србији, а они који су мојих година сећају се Србије из осамдесетих, кад је била слободнија и развијенија и људи су живели срећније овде", рекао је Орбан.

Поручио је да је сигуран да ће Србија поново бити на врху, јер је онај који једном достигао врх способан да то понови.

"Има једна изрека код нас: 'Данас мени, сутра теби', а мисли се на то да је данас мени боље, а сутра ће теби. Онај коме је тренутно боље треба да додаје, дели с другим и ствара нешто заједничко. Зато смо ми од ове инвестиције определили већи део", рекао је Орбан.

Према његовим речима, најбитнија су деца, јер ако има деце, има и будућности, ако су деца јака и способна, таква ће бити и будућност.

"А спорт је најбољи начин за то, фудбал посебно, јер тражи идеју и физичку снагу. А најталентованији могу постати и светски познати. Спорт нас учи двема најважнијим стварима у животу – поштено победити и уздигнуте главе губити. Драги млади, користите ове терене у здрављу, оно што смо вам изградили, будите поштени и јаки. И кад дође време, не заборавите да вратите домовини оно што је урадила за вас. Учините великим Србију и Мађарску", закључио је Орбан.

Изградњу спортског центра у Бечкој Тополи финансирао је Фудбалски савез Мађарске.

Премијер Орбан ће, током поподнева, присуствовати и завршним утакмицама Међународног омладинског фудбалског купа, на коме се такмиче екипе Војводине, Партизана и клубова из Мађарске, Хрватске и Словачке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво