Србија одушевила Европу

Репрезентација Србије у мини-фудбалу на прагу је пласмана у историјско, прво четвртфинале на првенствима Европе. Од 18 часова наш тим игра са Азербејџаном и бод ће им бити довољан за пласман међу осам најбољих екипа.

Србија после три кола дели прво место са Чешком у групи Д са седам бодова. Мађари су трећи са шест.

Наш тим је у првом колу декласирао Турску са 5:1, у другом колу смо ремизирали са првацима света Чесима 1:1, да би у среду наша екипа победила и Мађаре са 1:0.

Србија је дебитовала на првенствима Европе у мини-фудбалу 2015. године у Хрватској. 

Нашу Асоцијацију мини-фудбала само годину дана раније основали су Дејан Боромиса, Јован Василијевић и Зоран Здравковић и одмах у првој години мандата омогућили су нашој земљи да се нађе на првенству Старог континента.

Ово је пето учешће нашег националног тима на првенствима Европе, а до сада је селекција Србије успела само једном на прође у осмину финала и то на прошлом Европском првенству у Чешкој, када смо у Брну у осмини финала испали од шестоструких шампиона Европе, Румуна, са 4:1.

Реч је о аматерском такмичењу које из године у годину напредује и које ће у блиској будућности врло извесно постати професионални спорт.

Европски шампионати играју се од 2010. сваке године, а титулу је прошле године у Чешкој освојила Русија, која не игра на овогодишњем турниру.

Ово је девето Европско првенство, а највише победа, чак шест, имају Румуни, који су и на овом надметању, које се игра од 12. до 18. августа, фаворити за седму титулу првака Европе.

У нашој земљи, Српска асоцијација мини-фудбала организује лиге у великим градовима, а најбољи тимови са тих надметања играју завршни турнир за првака државе, који касније и представља нашу земљу на првенствима Европе.

Највећи центри мини-фудбала у Србији су Нови Сад, Београд, Чачак и Шабац.

На овогодишњем финалном турниру у Шапцу, за титулу првака Србије борило се 12 екипа – по четири најбоље из Београда, Новог Сада и Шапца, а част да представљају нашу земљу на Европском шампионату стекли су играчи новосадског Типекс аса, који у својим редовима имају и неколико играча из београдских клубова.

Оформљена је заиста јака и компактна репрезентација, сложна екипа која игра тактички и позиционо врло дисциплиновано и храбро.

На голу је одлични Марко Даковић, момак који је против Чешке доживео тежу повреду руке, те је овај храбри момак под инјекцијама бранио против Мађара. Други голман је Синиша Миланов, један од челних људи Лиге мини-фудбала у Новом Саду.

Одбраном командују стамени Ђорђе Целин, један од најбољих играча тима који је искључен против Мађара и, нажалост, неће моћи да игра у последњем колу групе Д против Азербејџана.

Поред њега, у одбрани игра и Немања Црноглавац, некадашњи млади репрезентативац Србије у великом фудбалу.

Одбрамбени играчи су још и капитен тима Миливоје Јовичић и Дејан Клајић, који своје задатке обављају мирно и дисциплиновано.

У организацији игре предњаче можда и најбољи играчи досадашњег дела Европског првенства, Чедомир Томчић и Веселин Губеринић. Томчић је најбољи асистент наше екипе са три асистенције до сада, а до сада је постигао и три гола на Европском првенству. Одлично се гради, висок је готово два метра, снажан у дуелу и вешт са лоптом.

Губеринић је поуздани дриблер који не троши много лопти и користи сваку прилику да пробије кроз средину како би или завршавао акције ударцем, или проигравао саиграче.

Одличан је на средини и Стефан Радовановић, увек добро постављен у одбрани приликом померања и врло смирен у завршници напада. Радовановић је постигао и један погодак на првенству у првом колу против Турске.

У нападу бриљира троструки стрелац за наш тим Иван Штокић, чији су дефанзивни задаци подједнако важни као и голови. Реч је о брзоногом фудбалеру са сјајним осећајем за гол, који игра дисциплиновано и у одбрани, поготово у померању када се тим брани са играчем мање.

Нажалост, наш центар Небојша Десница повредио је колено, али се полако опоравља и биће врло користан у нападу због свог изврсног грађења. Нападач је и врло добри Никола Павловић, изузетно висок и снажан центар који добро чува лопту, разиграва саиграче и изузетно је сналажљив када је леђима окренут противничком голу. 

Ови момци већ су победили трећепласирану екипу са прошлогодишњег Европског првенства – Мађарску. Ремизирали су са светским шампионима Чесима. 

Следи меч са Азербејџаном, који има веома брзе и покретљиве играче, опасне у контранападима.

Србију и нерешен исход води у четвртфинале, први пут у истори наше земље.

Онда ће ови момци бити ближи сну о освајању прве титуле шампиона Европе у мини-фудбалу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво