Озил се повукао из репрезентације "због расизма и непоштовања"

Фудбалер турског порекла Месут Озил (29) одлучио је да се повуче из репрезентације Немачке због тога што има "осећај расизма и непоштовања", а чему су претходиле критике које су му упућене због тога што се сликао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

У низу објава на Твитеру, Озил је саопштио да ће напустити немачку репрезентацију, а напао је Фудбалски савез Немачке (ДФБ), његовог председника, обожаватеље и медије, рекавши да примећује расистичке и дупле стандарде у односу са особама турског порекла, наводи АП.

Озил је поручио да за Немачку неће играти докле год буде "имао осећај расизма и непоштовања".

"Имам два срца, једно у Немачкој, друго у Турској. Нећу више играти за Немачку док имам осећај расизма и непоштовања. Некада сам за ту репрезентацију играо с поносом, али то више није случај. Не поштују се моји турски корени. Расизам никада не би требало да буде прихваћен. Немац сам кад победимо, а имигрант кад изгубимо", навео је поyнати фудбалер.

Фотографија Озила, Ердогана и Илкаја Гундогана, фудбалера Манчестер ситија, изазвала је бес јавности у Немачкој пре два месеца.

Председник ДФБ рекао је тада да су Озил и Гундоган дозволили да их Ердоган "искористи" у политичке сврхе.

Поједини немачки политичари довели су у питање верност Озила и Гунгодана Немачкој и предложили да би их требало избацити из репрезентације пре Светског првенства у Русији.

Гундоган се дистанцирао од фотографије, а Озил је одбио да је коментарише до данас, када је рекао да фотографија није имала никакве политичке намере и да се са Ердоганом сликао како би испоштовао највишу политичку позицију у Турској, наводи АП.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво