"Краљ" жељан круне и историје, Ливерпул изазова

Пре Русије и Светског првенства, Кијев ће бити престоница фудбалске сцене, где ће снаге у финалу Лиге шампиона одмерити мадридски Реал и екипа Ливерпула. Реал жели трећи узастопни "ушати трофеј" и исписивање нових страница историје, док ће Ливерпул бити изазивач у овом "бокс мечу". Директан пренос кијевског финала пратите на РТС-у.

Обе екипе су имале веома тежак пут до финала, Реал је редом морао да елиминише амбициозни ПСЖ, искусни Јувентус и осветољубиви Бајерн. Ливерпул је са друге стране након "доручка" звани Порто, елиминисао можда и најталентованију екипу – Манчестер сити, да би у полуфиналу, на крају уз доста мука, избацио "гроги боксера", екипу Роме.

О саставу Реала не треба рећи ништа више него да је то дуго година склапана машинерија, која на папиру нема слабости и недостатака.

Што се игре тиче, доказали су да могу да се супротставе разним стиловима и противницима, али она није на савршеном нивоу. Реал игра сигурно, мирно, са лоптом у ногама у већинском делу меча, са доста структурираних додавања.

Навас је успео у више наврата да „зачара" своју мрежу, Рамос и Варан су се уиграли и чине један од најбољих дефанзивних тандема, док Марсело вероватно са правом носи титулу најбољег левог бека такмичења и шире.

Везни ред је један од најбоље састављених. Модрић, Крос, Касемиро, Иско, Ковачић задају главобоље противницима и са разлогом чине мозак и срце екипе.  Утисак је да упркос фантастичним именима, највећи знак питања Реала чини заправо напад.

Роналдо, упркос још једној фантастичној сезони и спектакуларним головима против Јувентуса и ПСЖ-а, у двомечу против Бајерна се није прославио, чак је и први пут у каријери убележио мечеве без шута на гол. Ипак његова репутација не дозвољава сумњу, па се од њега очекује још једно епско финале. Бензема је оживео сезону, ако не и каријеру головима против Бавараца, а Бејл сјајним голом у "Ел класику", што ће бити веома битно за њихово самопоуздање у финалу.

Улогу играча из сенке, али никако мање важних од осталих, носе Асенсио и Васкес, који су доказали да са једним или два потеза могу решити меч.

Ливерпул је са друге стране једно од најпријатнијег изненађења Лиге шампиона, али "црвени" са разлогом не сматрају себе аутсајдерима, јер попут њиховог ривала, имају богату историју у овом такмичењу.

Игра, одлике састава и стил Ливерпула се умногоме разликују од Реала. Утисак је, да за разлику од Мадриђана, Ливерпул своје шансе поново види у мечу са већим бројем голова, сценарио у којем им многи дају предност, док је Реал фаворит у могућем тврдом и тесном мечу, када се "лос бланкоси" осећају на сигурном и када ломе противнике.

Када се говорило о одлично балансираном саставу Реала, мора се нагласити да то код Ливерпула ипак није случај.

Велика бољка екипе са Енфилда ове сезоне је са разлогом толико истицана одбрана енглеског клуба.

Иако је клуб потрошио највише новца за трансфер дефанзивца у историји фудбала, и иако сам Ван Дајк јесте унео стабилност у одбрану, опет имена попут Каријуса, Мињолеа, Ловрена, Матипа, Клавана, Александера Арнолда, Гомеза, Морена, Робертсона, Клајна и других не уливају превише поверења, ма у ком саставу били, поготово када са друге стране напада Реал.

Што се тиче средине терена, Ливерпул поседује разноврсност, што ће им у мечу са Реалом значити. Акценат и највећи притисак у том делу терена ће бити на Вајналудуму и Хендерсону који осим креације, идеја, смирености и ефикасности у нападачким задужењима, никако не смеју да забораве она дефанзивна, јер говорило се довољно о везном реду и нападу Реала.

Последњи, али највише важни биће играчи у нападу или то такозвано "троглаво чудовиште" Ливерпула: Мане, Фирмино, Салах.

Тројац Ливерпула важи за онај са највише голова ове сезоне у свим такмичењима и са правом представља огромно искушење за дисциплиновану одбрану Реала. Између осталог, Ливерпул ће управо преко ове тројице покушати да намучи, исцрпи и убије жељу Реала кроз контранападе, ситуације из којих су и постигли највећи број својих погодака.

И Реал је екипа која обожава контре, али није лако играти их када су са друге стране, како их називају играчи Реала, "животиње које непрестано трче".

Ливерпул обожава игру дугих лопти, које на странама жељно ишчекују Мане, који важи за неуморну антилопу екипе и Салах, играч који игра фудбал каријере и који се са разлогом налази у конкуренцији за најбољег фудбалера ове сезоне. Фирмино ће покушати да што већи број лопти у средини примири и игра са поменутим двојцем, са којим има сјајну сарадњу и осећај за простор.

Финале је утакмица која се потпуно разликује од било које друге и у њему улогу осим самих играча играју и тренери и њихови специјали и бравуре.

Зидан је, упркос томе што је релативно скоро сео на врућу тренерску клупу, успео да у савршеној вези са играчима створи екипу којој такмичење какво је Лига шампиона представља спас и једини трофеј сезоне. Успео је претходне две сезоне да уради оно што пре њега нико други није, али претпостављајући менталитет Зизуа он се неће тиме задовољити, нити се стидети да испише нове странице историје.

Са друге стране, навијачи Ливерпула, али и љубитељи фудбала широм света ове сезоне присуствовали су рађању једног од најбољег тренера данашњице у лику Јиргена Клопа, који би евентуалним освајањем Лиге шампиона направио највећи корак каријере и напредак од статуса перспективног тренера до "мастермајнда" светског фудбала, ако то већ није учинио.

Финале се игра у Кијеву у стандардном термину, а директан пренос пратите на Радио-телевизији Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи