Јокановић: Обећана земља је близу, нећу стати, нећу се предати

Славиша Јокановић је, и ово није претеривање, одушевио енглеску фудбалску публику. Тренер који слуша „Кјур", говори три језика и на прагу је друге промоције у Премијер лигу (након успешног издања са Вотфордом) говорио је о свом послу и животу за „Дејли Мејл".

Јокановић је неко ко, све озбиљније, фигурира као замена за Антонија Контеа на клупи Челсија (која, истина, још увек није де јуре упражњена). Али у овом тренутку он је искључиво фокусиран на издање свог Фулама у мечу против Астон Виле који може да врати екипу са Крејвен Котиџа у Премијер лигу. Тренерски почеци у Енглеској, после Партизана, Тајланда, Бугарске, шпанског Еркулеса, нису били лаки.

„Када сам стигао у Вотфорд, нису могли да ми изговоре име", каже са осмехом.

„Ми смо сви глумци, играмо поред аут-линије, вичемо и машемо рукама. Али важно је да сте поштовани и да указујете поштовање".

„Када сам први пут заиграо за Челси против Ливерпула, то је било након осам година играња у Шпанији. Желео сам да играм са два додира, али нисам могао да нађем решење за пас испред мене, па сам лопту враћао уназад. Публика то није волела", истиче Јокановић.

„Реј Вилкинс, који је био фантастичан човек са много тренерског искуства, рекао ми је ‘Славиша, знам шта покушаваш да урадиш, али ако не можеш да играш унапред, немој да играш са два додира. Немој да играш ни са једним додиром, играј пола додира... Само шутни лопту унапред и не компликуј свој живот превише‘".

„На крају, бесан, само сам шутирао лопту напред. То је било моје прво искуство са Енглеском. Било је брже, било је замарајуће. Није лако за људе ван Енглеске".

У новембру ствари нису биле сјајне у Фуламу. Лондонски тим је био 17. на табели Чемпионшипа.

„Био је то веома тежак период. У фудбалу морате да правите мале кораке".

Ти мали кораци, уз добар рад, бољу аналитику и међуљудске односе, као и долазак неколико врсних фудбалера (Александар Митровић је први међу њима), свакако су дали резултат.
Фулам је везао 23 меча без пораза, уз сјајне партије Митровића, али пре свих младог и суперталентованог Рајана Сесењона, који је и дебитовао код Јокановића.

Као јако мали, одрастајући у Новом Саду, Јокановић је имао проблем са концентрацијом. Тренери у Војводини су му замерали што игра фудбал на улици са другарима, уместо да прати мечеве првог тима. Данас, каже, много му је лакше да се фокусира. Супруга са троје деце време углавном проводи у Шпанији, у породичној кући. Биће са њим у суботу, на утакмици, али њихово одсуство му помаже да цело своје време посвети припремама и раду на терену.

Ово ће бити први меч Фулама на Вемблију од финала ФА Купа 1975. године, када је овај тим предводио легендарни Боби Мур. Фулам је поражен од Вест Хема (наравно, некадашњег тима капитена енглеске селекције 1966. године), али Јокановић не верује да ће се то поновити против Астон Виле.

„Посао није готово, нисмо у Премијер лиги. Није довољно само да изађемо на Вембли и кажмо како је лепо. Идемо да победимо. Никада нећу одустати, никада се нећу предати. Тако смо близу обећане земље, сада нећемо стати", закључио је српски тренер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи