Раднички слави 95. рођендан – Циљ је Европа

Фудбалски клуб Раднички из Ниша прославља 95. рођендан са жељом да поново избори пласман у Европу, као у најсветлијим данима.

Раднички је основан 24. априла 1923. године под окриљем и из деловања опозиционе Комунистичке партије, која је тада била на власти у Нишу, под именом ФК Искра, пре него што је мењао име у Пролетер и на крају Раднички.

Клуб је неколико пута био забрањен, гасио се и правио фузије, пре, током и после Другог светског рата, а потом је после периода стабилизације први пут одиграо утакмицу на међународној сцени када се састао са Спартаком из Пловдива у Балканском купу 1964. године.

Најбољи период у историји Радничког је деценија од 1973, тада је освојио наслов јесењег првака, две године касније стигао и до трофеја Балканског купа, али и играо у полуфиналу Купа Уефе против Хамбурга и на том путу елиминисао Данди jунајтед, Фејенорд, Грасхоперс и Наполи.

Потом су резултати умногоме осцилирали, Раднички је испадао и у Трећу лигу, а најбољи пласман у најјачем фудбалском рангу у држави му је 6. место у сезони 2013/2014, који "Реал са Нишаве", како му је надимак, има прилику да надмаши ове сезоне.

Фудбалери Радничког су у овом тренутку четвртопласирани тим Суперлиге Србије и уколико на том остане до краја, избориће наступ у квалификацијама за Лигу Европе следеће сезоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи