Фифа: Нема репризе дуела Француске и Ирске

Светска фудбалска федерација (Фифа) одбацила је могућност поновног играња утакмице између селекција Француске и Ирске у баражу за СП у Јужној Африци.

Репризу сусрета, завршеног резултатом 1:1, затражио је Фудбалски савез Ирске, који је такав захтев упутио пошто је Француска изједначујући гол постигла после очигледног играња руком Тијерија Анрија и тако стигла до пласмана на Светско првенство.

"Фифа истиче да се резултат меча не може мењати и да се сам меч не може поново играти. Као што је јасно написано у правилима игре, одлуке на утакмицама доноси судија и те одлуке су коначне", наводи се, међутим, у саопштењу Фифе.

Анри је био асистент код јединог гола Француске у 13. минуту првог продужетка утакмице игране у Паризу. Он је лопту прихватио руком и потом је проследио Виљему Галасу, који је постигао гол и решио питање учесника СП 2010. године.

Француска је до Светског првенства стигла захваљујући победи у првом сусрету у гостима са Ирском од 1:0. Да је, међутим, резултат у Паризу остао 1:0 за Ирску, о учеснику СП одлучивали би пенали.

Анри је касније и признао да је играо руком, што шведски арбитар Мартин Хансон није видео.

Фудбалски савез Ирске саопштио је да је примио одлуку Фифе о одбијању његовог захтева и додао да ће касније изнети став о томе.

Ирски премијер Брајан Коуен најавио је да ће о спорној утакмици разговарати и с француским председником Николом Саркозијем на састанку лидера 27 земаља Европске уније у Бриселу.

Фифа је, иначе, једном већ дозволила да се због судијске грешке понови утакмица квалификација за Светско првенство. Узбекистан и Бахреин су то учинили 2005. године, али не због судијског превида, већ зато што је арбитар направио техничку грешку у дељењу правде.

Члан ирског парламента Џо Мекхаг истакао је да би и Француска требало да подржи поновно играње утакмице, подсетивши да је то 1999. године учинио тренер Арсенала Арсен Венгер, који је пристао да одигра нови меч енглеског ФА Купа, пошто је његов тим у првом сусрету победио нерегуларним голом.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи