Звезда: Жалићемо се, ФСС поново увео вербални деликт

Потпредседник Правне комисије ФК Црвена звезда Никола Думнић изјавио је да ће клуб упутити жалбу на условну суспензију коју је Фудбалски савез Србије изрекао председнику Светозару Мијаиловићу и оценио да је казна неодржива јер је њом практично враћен "вербални деликт".

ФСС је јуче казнио Мијаиловића, као и председника Партизана Милорада Вучелића, због "рата саопштењима" у финишу јесењег дела сезоне на три месеца условно, а казна ће бити активирана уколико понове прекршај у наредних годину дана.

"Правна комисија ФК Црвена звезда размотрила је читав случај који је покренут како против ФК Црвена звезда, тако и против председника Светозара Мијаиловића. На основу расположиве документације коју је Правна комисија имала, а ту спада захтев за покретање дисциплинског поступка који је поднео Драгиша Бинић, као и изјашњење које је радио Правни тим ФК Црвена звезда, те неформалних информацијама да смо кажњени одузимањем два бода, с обзиром на то да званичну писану одлуку нисмо добили, Правна комисија ће препоручити Управном одбору да искористи сва правна средства против овакве одлуке, с обзиром на то да такву одлуку сматра незаконитом", рекао је Думнић.

Како је навео, под правним средствима подразумева се најпре упућивање жалбе пред другостепеним органима ФСС.

"Поштујемо надлежне органе, међутим, уколико та жалба не буде усвојена, у таквој ситуацији ћемо бити принуђени да се обратимо Уставном суду Републике Србије, с обзиром на то да је ово први пут још од времена Слободана Милошевића да је у практичну примену уведен вербални деликт."

"Правна комисија посебно жели да истакне да Устав Републике Србије гарантује слободу говора, да она само у изузетним ситуацијама може бити ограничена и то законом, никако подзаконским актом као што је то случај у члану 85 дисциплинског правилника, при чему овде нема изузетне ситуације. Другим речима, овакав члан 85 дисциплинског правилника је у супротности и са кривичним закоником Републике Србије и са Уставом Републике Србије и као такав никако не може правно опстати. Самим тим не може правно опстати ни одлука која је базирана на том члану."

Думнић је истакао да ће се Црвена звезда свим законитим средствима борити против такве одлуке.

"Став Правне комисије је, понављам, да је на овај начин враћен вербални деликт у нашу праксу, којег није било више од 20 година, насупрот свим европским стандардима и права на слободну критику. Свим законитим средствима ћемо се борити против овакве одлуке", закључио је Думнић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво