Манчестер Сити силан против недораслог Арсенала за први трофеј у сезони

Манчестер Сити је савладао Арсенал у финалу Карабао Купа са убедљивих 3:0, освојио први трофеј у сезони (извесно не и последњи) и показао да, када екипа игра релативно близу горње границе могућности, не постоји тим у Енглеској, можда чак и у Европи, који може уопште да се усуди да помисли да им је раван.

Тако, дакле, почиње... Ако се испуне надања навијача и пројекције челника Манчестер Ситија, клуб са Етихада изградиће династију која ће владати енглеским, а потом и европским фудбалом. Трофеји су неопходни како би то уистину и било тако, а Пеп Гвардиола је освојио свој први откако је стигао у Енглеску (питање је тренутка када ће и други, с обзиром на гротескну предност коју има његов тим у Премијер лиги).

У финалу Карабао Купа, на Вемблију, Манчестер Сити је дио изразито доминантан против Арсенала, што крајњи резултат од 3:0 сасвим коректно и показује.

Сити је меч почео у изненађујућем 4-2-3-1 систему (иначе игра у базичној 4-3-3 формацији), али је са лоптом стајао у 3-2-2-3 облику, пошто је Кајл Вокер као десни бек постајао десно крило, док је Кевин Де Брујне, номинално на боку, улазио између линију, где и иначе игра. На овај начин Пеп Гвардиола је потпуно неутралисао сваки покушај Арсенала да створи нумеричку супериорност на средини игралишта, што је вероватно и предуслов да одиграте равноправан меч са овим тимом.

Први гол Манчестер Сити, међутим, није постигао из континуираног напада, већ је то урадио на антички енглески „рута један" начин - Клаудио Браво је испуцао лопту, Серхио Агуеро ју је покупао иза свог тренутног чувара и, након још мало освојеног простора, лобовао истрчалог Оспину.

Сити је наставио да напада, Арсенал је покушао да успостави какву-такву равнотежу у односу времена које проводи са лоптом и без ње, а то је тим из Манчестера користио управо зато што је тим Арсена Венгера остављао огроман простор иза и између својих линија.

Наћо Монреал је морао ван терена због повреде леђа, а заменио га је Сеад Колашинац. На другој страни се повредио Фернандињо, кога је заменио Бернардо Силва, да би Кевин Де Брујне прешао на место централног, односно задњег везног.

Други гол за Сити постигао је Винсент Компани, након што је променио правац лопти коју је ка голу упутио Илкај Гундоган.

Арсенал и сваки привид структуре су се тада распали, што је искористио Давид Силва и, после интелигентног додавања Данила, постигао трећи гол на сусрету.

Било је то финале, али и финале које ниједног тренутка није донело борбу два равноправна такмаца. Прикладно, рекао би неко, имајући у виду да тако изгледа читава сезона у енглеском фудбалу ове сезоне.

Након што су, шокантно, испали из ФА Купа од најбоље екипе Лиге Један (Виган је први у енглеској трећој лиги), а имајући у виду да су практично већ месецима де факто шампиони Енглеске, Манчестер Сити сада може себи да дозволи да се наглашеније фокусира на Лигу шампиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се