Како је Скендербег намештао мечеве са Крусејдерсом, загребачким Динамом...

Радио-телевизија Србије је имала увид у комплетну документацију која се тиче казне која је изречена Скендербегу од стране дисциплинских органа Уефе поводом „очигледних намештања и покушаја намештања“ мечева.

Реч је, само у сезони 2015–2016, о најмање четири меча одиграна под окриљем европске куће фудбала.

Начин на који је Уефа детектовала проблем је стандардан у овим ситуацијама. Пратећи оно што се карактерише као „нелогичан и ирационалан“ ток уплате новца на неколико кладионичарских сајтова, Уефа је установила да лица повезана са албанским клубом, уз директну помоћ људи из самог клуба, манипулишу резултатима како би стекли финансијску корист.

Онда се прелази на другу фазу анализе, визуелну, коју Скендербег такође није прошао.

„Сам поглед на ситуације са мечева јасно показује да Скендербег није показао ни најмање поштовања према интегеритету игре“, наводи се у образложењу пресуде.

Први меч је онај против Крусејдерса из Северне Ирске, где Уефа „не види нити један разлог, осим императива кладионице, због чега су тимови инсистирали свим силама да постигну барем четири гола“.

Меч одигран у оквиру квалификација за Лигу шампиона завршен је резултатом 3:2. У првом дуелу било је 4:1 за Скендербег.

Дванаест минута пре краја било је 1:2 и Скендербег је имао укупну предност од 6:2. Тада, наглашава се у извештају, на преко 400 сајтова креће навала уплата којима се прогнозирају постигнути голови. Скендербег, спокојан у смислу даљег проласка, тада, према оцени Уефе, престаје да игра одбрану са било каквом правом намером и дозвољава ривалу да постигне голове.

Други меч је из истог квалификационог циклуса, а одигран је 25. августа 2015. године против Динама из Загреба.

У првом дуелу било је 2:1 за хрватског шампиона. Реванш је завршен победом „модрих“ – 4:1 (2:1 на полувремену).

Током другог полувремена, при резултату 3:1 и када је Динамо имао играча мање, поново креће тренд навале уплата новца широм света и поново прогнозирајући постизање више голова. Како се наглашава у извештају, то је поново урађено „противно свакој спортској логици“.

Ренато Арапи, фудбалер Скендербега, означен је као неко ко је потпуно одустао од потере за својим противником у ситуацији када је тај гол коначно и постигнут.

Преостала два меча, која прате исте обрасце синхронизованог понашања кладилаца и фудбалера, са португалским Спортингом и московском Локомотивом у Лиги Европе.

Због свега овога, Дисциплинска комисија Уефе предложила је драконску казну за Скендербег, која укључује плаћање милион евра, али и десетогодишњу забрану наступа у европским куповима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво