Читај ми!

Реал Мадрид поново игра фудбал, Ливерпул уживао у Порту

Реал Мадрид – ПСЖ 3:1. Фудбалери мадридског Реала победили су Пари Сен Жермен у првом мечу осмине финала Лиге шампиона. Ливерпул силовит (поприличан еуфемизам) против Порта (0:5).

Реал Мадрид је савладао Пари Сен Жермен у првом мечу осмине финала елитног клупског такмичења и, практично једним полувременом (јер 50 минута је играо добро) потпуно преокренуо расположење у и око клуба са стадиона "Сантијаго Бернабеу". Добар фудбал – а то у Реалу искључиво значи победнички фудбал – се поново игра у белом делу Мадрида.

Ливерпул је, нешто западније, показао да је озбиљна нападачка машина и да, када "фабулозна тројка" (надимак који мрзе и Фирмино и Салах и Мане) има своје вече, не постоји тим на планети који ће сачувати своју мрежу. Једино што их тада може зауставити јесте троструки судијски звидук. У том контексту, Порто је понајвише испао тек као колатерална штета...

Реал Мадрид је, скрхан кризом игре и резултата у протеклом периоду, променио базични облик и сада игра равни 4-4-2 (обично је играо у ромбу, са Иском испред Модрића, Каземира и Кроса).

Колико је ово донело или однело екипи Зинедина Зидана – а нешто свакако јесте, јер су механизми игре са лоптом и без ње доста различити у односу на почетак сезоне – рано је рећи. Међутим, након убедљиве победе против Реал Сосиједада у Ла Лиги, "лос бланкоси" су сада одиграли далеко пристојније него што смо навикли у протеклом периоду (истини за вољу, стандарди мадридског тима заиста јесу велики), и стога и јесу успели да савладају Пари Сен Жермен.

Екипа Унаија Емерија није индивидуалистички оријентисана како можда делује гледајући њихов ростер, а неки доста комплексни принципи у игри иза лопте омогућили су им да сведу Реал Мадрид на веома мало прилика из континуираног напада.

Наравно, овде је важно ставити астериск и истаћи да је ово била, на моменте, веома конфузна утакмица, препуна онога што неки тренери воле да зову "празни ритам". Изненађујуће, имајући у виду интелигенцију везних фудбалера, или фудбалера уопште, који играју за два тима.

Али ту је увек прекид (први гол Реала), напад из офанзивне транзиције (други гол Реала) и друга лопта (гол Пари Сен Жермена), што ће увек бити веома важни елементи нападачког тоболца најјачих тимова Европе.

Роналдо је постигао 101 гол за један тим у Лиги шампиона, по чему је први у историји. Португалац је такође једини играч који је постигао десет или више голова у седам узастопних сезона у Лиги шампиона. Ниједан други играч то није урадио више од два пута.

Пари Сен Жермен је добро ушао у меч, повео је (а и постигао 127. гол на 39 утакмица ове сезоне, што је више него што је дао иједан други тим у најбољих пет лига Европе), али је у нападачкој трећини терена био недоречен. Чињеница да је Нејмар комплетирао 13 дриблинга, више него иједан фудбалер у Лиги шампиона ове сезоне, а посебно чињеница да је то најупечатљивија статистика гостију, довољно говори о једноличности њихове игре.

Иско Аларкон је био посебно добар у тиму Реала. Играч који је планиран за продају на лето је комплетирао, до овог меча, 326 дриблинга, најмање 52 више од било ког саиграча. Али у првом полувремену овог дуела доминирао је дистрибуцијом лопте, јер је комплетирао свих 38 пасова које је покушао, од којих су многи били веома амбициозни у својој сврси.

Пари Сен Жермен је, тако, поражен први пут у својој историји на Дан заљубљених (три ремија и седам победа), а савршени баланс између два тима (по две победе ПСЖ-а и Реала, уз исто толико нерешених исхода) сада је нарушен и вуче на страну шпанског тима.

Од лепших традиција прекинута је и она која је пратила младог Преснела Кимпембеа, који је победио у 21 од 22 утакмице коју је одиграо за Пари Сен Жермен ове сезоне.

Млади Кимпембе је фудбалер који је почео више мечева у нокаут фази (два, против Барселоне и Реал Мадрида) Лиге шампиона, него у групној фази (Андерлехт).

Ливерпул је одиграо спектакуларан меч на стадиону Драгао, где је постигао пет голова против немоћног, па чак и недораслог Порта. Екипа Јиргена Клопа је постигла највише голова у Лиги шампиона ове сезоне, а оно што мора да плаши њихове будуће ривале (јер, они су де факто већ у четвртфиналу) јесте да су 24 од тих голова постигли на претходних пет мечева.

Садио Мане је постао тек четврти фудбалер Редса који је забележио хет-трик у Лиги шампиона, после Јосија Бенајуна, Филипеа Кутиња и Мајкла Овена.

Мохамед Салах је постигао гол (Фирмино је додао тај последњи, пети), свој 30. у сезони. Поређења ради, Луис Суарез је у сезони 2013-2014, када је Ливерпул био тако близу титуле шампиона Енглеске коју чека јако, јако дуго, постигао 31 гол. Нема сумње да ће га Египћанин престићи, пре или касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво