Роберто Карлос: Србија ће напредовати све више

Он је један од најбољих левих бекова свих времена. Са репрезентацијом Бразила освојио је титулу шампиона света 2002, и играо у финалу 1998. Познат по разорном ударцу и спектакуларним головима, Роберто Карлос био је један од фудбалера који су обележили еру светског фудбала у претходне три деценије.

Роберто Карлос: "Нисам први пут у Београду. Овде ћу стећи тренерску лиценцу, полагаћу курс за тренера, тако да сам у претходних неколико дана искористио прилику да се више упознам са вашим фудбалом и менталитетом људи у Србији. Много ми се допада Београд и људи су ме сјајно прихватили, а учествујем и у промотивним активностима једне компаније."

Какво је ваше мишљење о српским фудбалерима?

Роберто Карлос: "Имате заиста изванредне фудбалере. Велике играче. Репрезентација Србије можда нема дугу историју наступа на међународној сцени, али ваши играчи и те како имају историју. Наравно да је у главама свих фудбалера то што публика зна колико добре играче имате и од њих захтева не само да играју одлично већ и да освајају титуле. По инфраструктури коју имате, а био сам у Кући фудбала у Старој Пазови и тај центар изгледа нестварно, мислим да ће ваша селекција из године у годину све више напредовати."

Какво је ваше мишљење о данашњој репрезентацији Бразила и може ли Нејмар да донесе Бразилу нову титулу шампиона света?

Роберто Карлос: "Могуће је, али тешко је освојити Светско првенство, јер данас је фудбал прилично изједначен, али надам се да ће Бразил успети да освоји титулу. Моја генерација је освојила ту титулу 2002, а мислим да сада имамо исто тако добар тим. Најбољи освајају трон, а ми смо прилично јаки."

Ко је, по вашем мишљењу, главни фаворит за титулу шампиона света?

Роберто Карлос: "Бразил, Немачка и Аргентина. То су три највећа фаворита. Србија има одличну екипу, Шпанија има изванредан тим и играче и они ће, уз Бразил, Немачку и Аргентину, бити главни фаворити. Не треба заборавити Русију као домаћина, и они имају добар тим такође."

Роберто Карлос је почео каријеру 1991. у Атлетико Минеиру, играо је за Палмеирас и Интер, пре него што се 1996. придружио Реал Мадриду. Чак 11 година провео је у "краљевском клубу", са којим је освојио три титуле првака Европе, 1998, 2000. и 2002 и четири титуле шампиона Шпаније.

Освојили сте све што сте могли. Да ли вам нешто недостаје?

Роберто Карлос: "Нисам освојио Куп краља. Освојио сам Лигу шампиона, Светско првенство, Суперкуп, Светско првенство клубова, али жалим што нисам освојио и Куп краља. Али, ја и даље сањам, сада сам амбасадор у Реал Мадриду, али када будем постао тренер, желео бих да постанем шампион света."

Ко је најбољи фудбалер са којим сте играли у тиму, а ко је најбољи играч против кога сте играли?

Роберто Карлос: "Играо сам са многим великанима и тешко је изабрати једног. Можемо причати о Роналду (Феномену), о Зидану, а најбољи играч против којиег сам играо је Фиго. Фиго је био играч против којег никада нисам волео да играм, јер био је прилично брз и непредвидив."

Роберто Карлос је одиграо 125 мечева за Бразил и постигао 11 погодака. После деценије у Реал Мадриду, наступао је у Фенербахчеу, Анжију и Делхију, где је 2015. завршио каријеру. Два пута је био најбољи дефанзивац на свету, више пута у идеалном тиму Европе, а два пута је био други у избору за најбољег фудбалера планете.

Какви су ваши планови за будућност? Постаћете тренер. Каква су вам очекивања и снови?

Роберто Карлос: "Захвалан сам Србији што имам прилику да овде стекнем тренерску диплому. Имам још четири године уговора са Реал Мадридом као њихов амбасадор, али то ће се променити, постаћу тренер, волео бих да напредујем у клубу мало по мало и да једну лепу причу као фудбалер наставим и заокружим као врхунски тренер."

Једно је сигурно. Роберто Карлос је годинама био и остаће инспирација младим играчима широм света. Један од најтрофејнијих бразилских фудбалера свих времена могао би постати тренер који ће, попут Зидана, још једном очарати читав фудбалски свет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво