Адидас представио Телстар 18, званичну лопту СП 2018.

Адидас је представио Телстар 18, званичну лопту Светског првенства у фудбалу, које се 2018. године одржава у Русији, где учествује и репрезентација Србије.

Модел Телстар 18 је наследник прве Адидас лопте којом се играло Светско првенство у фудбалу, 1970. у Мексику, а која је управо носила назив Телстар. Име је својевремено добијено од две речи „телевизија" (тел) и „звезда" (стар), с обзиром на популарност коју је лопта врло брзо стекла. Ради се о првој лопти која је украшена са црним панелима, петоугловима, јер је тако била уочљивија током преноса на црно-белим телевизорима у то време. Овакве шаре на лопти представљале су прекретницу у фудбалском дизајну.

За разлику од креативног решења за Мексико, Телстар 18 овог пута има потпуно другачије панеле, који донекле подсећају на Бразуку, званичну лопту Светског првенства 2014. у Бразилу. У исто време, одликује је потпуно нова и модерна технологија како би се повећале перформансе лопте.

Телстар 18 је прошао кроз бројна и темељна тестирања, да би се испунила очекивања и потребе најбољих играча на свету. Међу репрезентацијама и клубовима који су учествовали у процесу тестирања су Аргентина, Колумбија, Мексико, Манчестер јунајтед, Јувентус, Реал Мадрид и Ајакс.

Технолошки напредак у односу на раније лопте је остварен у многим сегментима, укључујући потпуно нови дизајн панела, са металик принтом и графичким ефектом текстуре који је направљен да би обезбедио перформансе и издржљивост на стадиону и на улици. Одрживост је главни фокус лопте Телстар 18, са елементима који укључују и рециклирану амбалажу за паковање.

Занимљива и важна карактеристика модела Телстар 18 је уграђени НФЦ чип, који ће први пут бити кориштен на некој званичној лопти на Светским првенствима. Тиме ће овај модел бити најиновативнија лопта до сада, у технолошком смислу. Чип омогућава корисницима да "комуницирају" са лоптом, и то уз помоћ мобилног телефона. Након повезивања и остварене интеракције, свака лопта ће да генерише јединствен идентификатор, откључавајући ексклузивни садржај и информације које ће слати назад на телефон корисника. Персонализовано искуство, као и препознавање локације на којој се користи, донеће нове изазове за кориснике током припреме за Светско првенство.

Роналд Домлер директор одељења за фудбалски хардвер у Адидасу, изјавио је:
"Оригинални Телстар је једна од најпрепознатљивијих лопти у историји фудбала, и модел који је заувек променио фудбалски дизајн. Зато је развој модела Телстар 18 био прави изазов за нас, с обзиром на то да је било потребно да останемо верни оригиналном моделу. Нова структура панела и укључивање НФЦ чипа је довела фудбалске иновације и дизајн на нови ниво, нудећи корисницима и играчима потпуно другачије искуство."

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 10:51) - Lopta je bušna! [нерегистровани]

Evo,nama izgovora...

za sve naredne loše rezultate!