Читај ми!

Кокеза: Не могу медији и менаџери да смењују селектора

Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза рекао је да медији и менаџери "не могу да смењују селектора", већ да се тим послом баве људи и органи из организације којом руководи. Поједини медији пренели су да Славољуб Муслин више неће бити селектор репрезентације и да би његово место током Светског првенства у Русији требало да заузме Драган Стојковић.

"И пре неки дан сам рекао, понављам и сада, што се тиче тога што медији пишу и што се прича у јавности, уз дужно поштовање, медији и новинари нису ти који ће смењивати и постављати селектора. Постоји иниституција у оквиру ФСС која се бави својим послом и око тога могу да одлучују само људи и органи из наше куће фудбала. Све приче о томе да се неко са неким договорио да се мења или не мења селектор, јесу новинарске спекулације", рекао је Кокеза за Спортски журнал.

Поједини медији пренели су да Славољуб Муслин више неће бити селектор репрезентације и да би његово место током Светског првенства у Русији требало да заузме Драган Стојковић.

"Оно што могу да кажем то је да после великог успеха који смо успели да остваримо пласманом на СП у Русију, за шта апсолутну заслугу имају селектор Муслин и његов стручни штаб, али под бројем један играчи репрезентације. Селектор је отишао на пут ван земље као и спортски директор (Горан) Буњевчевић и између нас није било никаквих разговора о томе како и на који начин ћемо се припремати а наредне пријатељске утакмице, односно за Светско првенство. Очекујем да у току следеће недеље, када се селектор и Буњевчевић врате, седнемо за сто и разговарамо на различите теме. Да видимо каква су размишљања селектора и спортског директора и да видимо у ком облику и на који начин ћемо наставити да функционишемо", казао је Кокеза.

Први човек ФСС је рекао да су у тој организацији уговори специфични.

"Сви имају клаузулу и Извршни одбор ако процени да нешто није у реду, може да разреши дужности све да не би био на штету ФСС. Да ли селектор има уговор до завршетка квалификација или Светског првенства, мање је важно од тога на који начин ћемо креирати и договорити сарадњу у будућности у интересу пре свега репрезентативног фудбала", навео је он.

Репрезентација Србије је у последње две утакмице квалификација имала много проблема и игра није одушевила. Кокеза је упитан да ли Србија може са таквом игром да очекује било шта на Светском првенству или нешто треба мењати.

"Као прво, мислим да је сам пласман на СП јако, јако велики успех за нашу земљу и репрезентацију, узимајући у обзир да смо претходних осам година нисмо играли нигде и да смо на пола квалификација били елиминисани и нисмо имали теоретску шансу да се пласирамо. Данас смо у ситуацији да смо после осам година, захваљујући репрезенттивцима успели да се пласирамо на и мислим да је то нешто што је велики успех за српски фудбал и нашу земљу. Кад смо већ у ситуацији да смо се пласирали, треба да покушамо да остваримо што је могуће бољи резултат. Али, нико ко се пласирао у завршницу, ниједна од тих екипа није тамо залутала. То су у овом моменту најбоље екипе на свету и све ће у Русији бити изузетно тешко. Ово је велики успех и за њега су пре свих заслужни играчи и стручни штаб који су то остварили и још једном користим прилику да им честитам", рекао је Кокеза.

Он је казао да није у еуфорији пред Светско првенство.

"Ја лично нисам у еуфорији. Мислим да је пласман на СП огроман успех и наравно, даћемо све од себе да направимо што бољи резултат. Не мислим да сам као председник заједно са ужим кругом људи око мене који управљамо савезом - не причам о спортском делу - нешто специјално заслужни нити дајемо себи значај. Али, не видим зашто би председник био крив за неодлазак у Русију или неуспех тамо јер није председник тај који игра или одлучује о неким стварима. На стручним људима у савезу је да изаберу некога за кога верују да у том моменту треба да буде селектор као што смо ми урадили јер смо мислили да је најбољи Муслин и мислим да нисмо погрешили, што говори и сам пласман", казао је председник ФСС.

Он је истакао да неке ствари "апсолутно могу да буду боље" јер "све што човек ради, увек може боље".

"Да ли неке ствари могу боље? Апсолутно могу да буду боље јер све што човек ради, увек може боље. Зато одговарајући на питање да ли сам задовољан игром, морам да подсетим: јавност каже да смо играли слабо, али смо први у групи и пласирали смо се. Да ли је боље то или да смо играли одлично, а да се нисмо пласирали. Шта је боље од те две опције? Ја бих увек бираопрву: да смо играли слабије, а пласирали се, а идеална је да играмо одлично и да се пласирамо", додао је.

По његовим речима, подела у јавности је нормална у Србији.

"То је код нас тако, где год да одете, у фабрику, на пијацу, ресторан, сви су селектори. Сви знају ко треба да буде селектор, да ли Славољуб Муслин треба да остане или неко нови да дође, да ли неки играч треба да буде позиван или не. Једино код нас људи који су задужени за спортски део и селектор не знају ништа", рекао је Кокеза.

Како је навео, нико се не меша у посао спортском делу Савеза, када је реч о А репрезентацији, млађим селекцијама, женском фудбалу и футсалу.

"За све што се тиче спортског дела задужен је Буњевчевић. Он се бавио тим стварима. Неко може да каже да је радио добро или мање добро, то су ствари о којима можемо да разговарамо. Није посао председника ФШ да одлучује које играче ће селектор да позове у репрезентацију. Увек имате играче који су задовољни и оне који нису. Они који су позвани, много више су задовољни. Од оних који нсу у првих 11, и евентуално она тројица који уђу задовољнији су од оних који нису ушли у игур. Са друге стране, сви који су позвани много више су задовољни од оних који уопште нису позвани. Тако да ће увек бити незадовољних", рекао је први човек ФСС-а.

Незаобилазна тема били су поједини играчи, односно њихово позивање и непозивање у репрезентацију.

"Велика је разлика између тренерског и селекторског посла. Тренер великог клуба сагледа ситуацију, каже директору са овом четворицом нисам задовољан, одстрани их и тражи да му доведу другу тројицу - четворицу и има тим какав је желео. Код клубова тренер може да калкулише да ли ће неког да одстрани и доведе другог, али селектор не. Имамо један број играча, али све кад саберемо не прелази 50, који би могли да конкуришу у некој опцији за одлазак на СП. Слажем се да је сваки играч изузетно важан, да сваком треба посветити посебну пажњу, видети какве су његове способности и квалитети, позвати га на неку пријатељску утакмицу да би се све чињенице сагледале и одлучило ко ће ићи у Русију. То је посао спортског сектора - директора, селектора, на крају крајева, у разговору са њима и мене као председника", рекао је Кокеза.

Кокеза је истакао да "није за то да медији, новинари или менаџери одређују ко ће бити позиван и ко неће.

"Ми можемо да анализирамо и да разогварамо о томе да ли селектор свој посао ради одлично, добро или мање добро. Можемо да разговарамо и да нам је селектор неко ко је решење за будућност или није решење и на основу процене да доносимо одређене одлуке. Али, није посао новинара или менаџера да селектору одређују кога ће да позива на окупљање, а поготово не - ко ће бити у стартних 11", рекао је Кокеза.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво