Партизан ремијем у Берну почео европску одисеју

Јанг бојс – Партизан 1:1 (1:1). Фудбалери Партизана одиграли су нерешено у Берну са екипом Јанг Бојса у мечу првог кола групе Б Лиге Европе.

Партизан је узео бод – потенцијално веома важан бод – на гостовању екипи Јанг Бојса на стадиону Ванкдорф у Берну. Када се свеобухватно погледа читав сусрет, параметри као што су контрола поља, посед, ударци на гол, xG вредности оба тима (очекивани голови - статистички сегмент који мери квалитет удараца и прилика), резултат се мора сматрати реалним.

Кренимо хронолошки... Пред 13.000 људи на стадиону Партизан је повео у 11. минуту голом Марка Јанковића, након акције која је укључивала четири додавања из првог додира и сјајан пас Зорана Тошића.

Међутим, већ тада се видело да Партизан, за разлику од претходне сезоне, има великих проблема да генерише вертикалну и локалну компактност (превелике су биле раздаљине између прве и последње линије, као и превелике дистанце у непосредној близини близу лопте). Два централна везна фудбалера, Евертон и Јевтовић, односно бекови Милетић и Вулићевић, имали су напросто превелики простор који су морали да бране, као и да се изборе са нумеричком супериорношћу коју су играчи домаћег тима вешто креирали.

Напослетку, управо Милетић на левом боку није успео да исконтролише једно додавање преко својих леђа, баш зато што се нашао у такозваној кризи одлучивања - да ли да подигне офсајд линију или да остане уз свог играча. На крају је урадио нешто између, допустио је ударац на гол, да би Кристијан Фаснахт дохватио другу лопту и у 14. минуту поравнао, али и поставио коначан резултат.

Екипа Адија Хутера је користила простор који јој је дат и са доста вертикалних додавања "писала је по терену". Углавном су лако добијали битке за прву лопту, а потом и за други, баш зато што су они имали потребну структуру да то раде, а Партизан није.

Први део меча махом је овако прошао, а резултат се није мењао делом и захваљујући двема импресивним реакцијама Владимира Стојковића.

Наставак, међутим, донео је тактички много бољи Партизан. Српски шампион је заиграо у високом средњем блоку без лопте (у првом су се прерано спуштали у ниску зону, пуштајући неометано Јанг Бојс да из прве фазе пређе у другу, онда у трећу, четврту...).

Црно-бели су постали кудикамо компактнији, а када је тако дефанзивне везе међу играчима постају много чвршће, лакше је вршити дефанзивну корекцију, а из дефанзивне стабилности и додатне нападачке агресивности Партизан је израстао у бољи тим на терену. На моменте, много бољи.

Екипа Мирослава Ђукића је потпуно доминирала другим делом игре, али је, што мора бити нека врста опомене, успела да створи тек неколико прилика. Јанг Бојс је, иако видно инфериоран тим у овим моментима (вероватно је инфериорнији тим уопште гледајући у односу на Партизан), успео да креира још једну добру прилику из брзог напада, нападајући простор између бекова и централних бекова, који Партизан никако није успевао да заштити у дефанзивној транзицији.

Напослетку, веома пристојан почетак нове европске одисеје Партизана морао би да послужи, истовремено и у истој мери, као замајац и показатељ да аспирације о презимљавању у Европи свакако имају јасно покриће, али и да је пред црно-белима тежак пут да то и изведу. На њега се креће ремијем у Берну, свакако, али и исправљањем перципираних грешака у две од четири фазе игре.

У другој утакмици Групе Б Динамо је у Кијеву победио Скендербег са 3:1. У другом колу, 28. септембра, Партизан ће од 21.05 у Београду играти против Динама из Кијева, а Скендербег ће у исто време у Елбасану играти против Јанг Бојса.

Овако је протекао меч у Берну:

20.52 - Крај меча, Јанг бојс - Паризан 1:1.

20.43 - Нова добра прилика за Партизан, голман домаћих ипак брани шут Соломона.

20.38 - Одлична шанса за Тавамбу који шутира преко гола...

20.26 - Нова бравура Владимира Стојковића који сјајно итревенише после шута домаћих.

20.12 - Спорна ситуација у казненом простору Јанк бојса. Оборен је Тошић а судија му је показао жути картон због наводног симулирања!

20.02 - Настављен меч у Берну.

19.47 - Крај првог полувремена на мечу Јанг бојс - Партизан (1:1).

19.42 - Срећа за Партизан! После прекида, Јевтовић је закачио лопту, она кренула ка мрежи, али је Стојковић још једном спектакуларно реаговао и сачувао гол.

19.38 - Фанстастична шанса за Асела који је добио лопту у шеснестерцу, Милетић итрервенише у последњем тренутку.

19.29 - Наставља се притисак на гол Партизана, нова шанда за Јанг Бојс, опасност отклања Остојић.

19.26 - После корнера створила се велика гужва пред голом црно-белих, Стојковић овај пут спасава мрежу Партизана.

19.14 - ГОООЛ! Није дуго трајала радост Партизана, пошто је Васнахт изједначио.

19.11 - ГОООЛ! Марко Јанковић је постигао гол за Партизан. Тошић га је сјајно проиграо, Јанковић дриблингом избацио чувара, а потом затресао мрежу.

19.10 - Прва шанса на мечу за домаћина, шут Нсамеа, Стојковић сигуран.

19.00 - Почео је меч у Берну.

18.10 - Састави тимова:

Јанг бојс: Вон Балмос, Мбабу, Фон Берген, Нуху, Лотомба, Васнахт, Саного, Ђибрил Соу, Сулејмани, Нсаме, Асале.

Партизан: Стојковић, Вулићевић, Немања Р. Милетић, Остојић, Немања Г. Милетић, Евертон, Јевтовић, Тошић, Тавамба, Јанковић - Ожеговић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се