Полицајка Бибијана Штајнхаус првa женa судија у Бундеслиги

После деценије суђења у другој немачкој фудбалској лиги, Бибијана Штајнхаус ће ове сезоне постати прва жена која ће судити утакмице у Бундеслиги.

Штајнхаусова је 38-годишња полицајка и једна је од четири нове судије које ће у предстојећој сезони судити утакмице елитног немачког фудбалског такмичења.

"Сваки судија, било да је мушкарац или жена, сања да једног дана суди у Бундеслиги. Радила сам напорно за тај циљ, имала сам падове у последњих неколико година и срећна сам што ми је судијска комисија указала поверење. То показује да се исти критеријум примењује и на жене", навела је Штајнхаусова.

Њен отац је био судија, а она је званично почела да се бави суђењем 1999. године у женској лиги. Штајнхаусова је 2005. године ушла на листу Међународне фудбалске федерације, а две године касније почела је да суди у немачкој другој лиги. Тада је постала прва жена која је судила утакмице немачког професионалног фудбала. Штајнхаусова је судила на светским и европским првенствима за жене, а прошлог јуна била је главни судија финала Лиге шампиона између фудбалерки Лиона и Пари Сен Жермена.

Судила је у 80 утакмица у другој лиги, а замерку је имао само један фудбалер Фортуне из Диселдорфа. Пошто је 2015. године искључила Керема Демирбаја, он јој је рекао да женама није место у мушком фудбалу. Демирбај је после тога суспендован на три утакмице, уз два меча условне суспензије, а Фортуна му је наложила да суди једну утакмицу млађе женске селекције како би схватио поруку.

Он се после тога јавно извинио Бибијани Штајнхаус и рекао да је веома срећан што је прихватила извињење. Штејнхаусова и Демирбај би и ове сезоне могли да се нађу заједно на терену, пошто он игра за Хофенхајм.

Немачки медији су навели да би Бибијану Штајнхаус играчи могли да третирају другачије од осталих судија. Током утакмице Бајерна из Минхена и Кемницера у Купу прошле суботе, играч Бајерна Франк Рибери јој је одвезао пертлу када се претварао да намешта лопту како би извео слободан ударац, а медији су поставили питање да ли би Француз то урадио да је испред стајао мушки судија.

"Насмејала се, то је позитивно. То је била шала, али увек морате да поштујете друге", рекао је Рибери.

То је била друга утакмица да је Штајнхаусова имала везе са суђењем Бајерну. Она је 2014. године била четврти судија утакмице између Бајерна и Борусије из Менхенгладбаха, а када се на њу извикао тадашњи тренер "Бавараца" Пеп Гвардиола, она је склонила његову руку са свог рамена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво