Фудбал у Скопљу, од тенкова до Роналда и Мориња

Фудбалски спектакл у Скопљу – шеснаест година пошто су у том граду утакмицу обезбеђивали тенкови. Експедиције Реала и Манчестер јунајтеда стигле у пуном броју. Македонска престоница очекује десетине хиљада навијача два велика тима. Мере безбедности на нивоу посете америчког председника Била Клинтона 1999. године.

Не тако давно, тенкови и оклопни транспортери били су паркирани на атлетској стази једног скопског стадиона, како би спречили да се сукоби, који су у то време беснели око Тетова и Куманова, прелију и на фудбалски терен.

Сада већ угашена Слога Југомагнат, за коју су навијали претежно Албанци, и македонски Вардар одиграли су један од најнапетијих мечева у историји спорта у Македонији, а утакмица је, на свеопште задовољство, окончана без инцидената и победника.

Петнаестак година касније, у Скопље су стигле експедиције мадридског Реала и Манчестер јунајтеда, који ће у уторак утакмицом за Суперкуп отворити нову сезону величанствених утакмица европског фудбала.

Кристијано Роналдо, Зинедин Зидан, Жозе Морињо, Пол Погба, Немања Матић и двадесетак великих имена европског и светског фудбала већ су стигли у Скопље, где их, суштински, очекује карневалска атмосфера, спремљена за последњу проверу ових тимова пред предстојећу сезону.

Скопље је, чини се, спремно за спектакл. Направљене су посебне зоне у којима ће се забављати навијачи два тима, као и једна неутрална, за оне којима клупске боје, бар у овом случају, нису претерано важне.

Да ствари не би, којом случајем, измакле контроли, о безбедности ове утакмице бринуће суштински сви расположиви припадници македонске полиције и тајних служби, у безбедносним мерама које се могу мерити једино са доласком америчког председника Била Клинтона у лето 1999. године.

Добар део центра Скопља биће затворен за саобраћај, а град очекује десетине хиљада навијача два европска гиганта, као и велики број љубитеља фудбала са Балкана.

Навијачи ће на стадион моћи да унесу само обележја Реала и Јунајтеда, као и заставе Велике Британије и Шпаније, а све остале заставе и шалови, укључујући и македонске, биће одузимани на улазу на стадион "Филип Други".

Такође, забрањени су транспаренти који на било који начин одударају од спортског духа Суперкупа, укључујући и оне који садрже политичке слогане, дискриминаторске поруке, или вређање било које врсте.

Некадашњи Градски стадион је после серије озбиљних интервенција променио име у "Филип Други" и постао једини стадион у бившој Југославији који без проблема испуњава Уефине стандарде, има капацитет 33.460 места и очекује се да ће у уторак увече бити у потпуности испуњен.

Британски и шпански медији су, последњих месеци, често постављали питање због чега се ова утакмица игра баш у Скопљу. Македонци, без залажења у стварне мотиве челника Уефе, тврде да је разлог прилично једноставан – Скопљанац Дарко Панчев је у дресу Црвене звезде, 1991. године решио финале Купа европских шампиона.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво