Огромни мурал у Напуљу у Марадонину част

Грађани италијанског града Напуља захвалили су, на специфичан и занимљив начин, Аргентинцу Дијегу Арманду Марадони за партије пружене њиховом фудбалском клубу. Марадона је добио статус почасног грађанина Напуља, а однедавно је град обогаћен великим муралом са његовим ликом.

Уметник Јорик Агоч направио је у предграђу Напуља мурал Дијега Арманда Марадоне преко читаве једне зграде, као захвалницу легендарном Аргентинцу, који je врхунац своје каријере достигао управо у том граду. 

Марадона је дошао у Наполи као "спасилац", не само у фудбалском већ и у глобалном смислу.

Град, и цео јужни део земље, тада се налазио у јако лошој економској и политичкој ситуацији, а какво је име и легенда био Дијего Марадона говоре и тадашње изјаве да сиромаштво, пропадање школа и болница нису важни – јер он је стигао.

Тај терет и титулу спасиоца, Аргентинац је успео да оправда.

Марадона је Наполитанцима донео прву титулу италијанског шампиона у историји клуба и увеличао име не само Наполија већ и целе јужне Италије, која пре тог успеха није имала освајача Скудета.

Марадона је са Наполијем два пута освајао италијански шампионат и куп, и све то у ери када су Италијом и светом доминирали Јувентус, Милан, Рома и Верона, са играчима попут Рајкарда, Гулита, Ван Бастена, Платинија, Контеа, Анчелотија, Брејгела.

Наполи је 1989. године освојио и Куп Уефе, данашњу Лигу Европе, први и једини пут у историји клуба.  

Марадонине успехе Наполитанци нису заборавили, па је Дијего постао почасни грађанин, добио велики број графита и мурала, а сваки пут када дође у Напуљ, Град га спремно дочека и поздрави као Бога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи