Жути картон? Због овога? Заиста?

Везиста Пари Сен Жермена Марко Верати, један од најбољих фудбалера света на својој позицији упркос својим годинама, добио је, рећи ћемо благо, необичан жути картон на мечу са Нантом.

Италијан се, током конструкције напада свог тима који је у том тренутку имао гол предности на гостовању (меч је завршен резултатом 0:2), спустио на тло и вратио лопту голману Кевину Трапу главом.

Верати као носилац лопте није био под притиском, а противнички фудбалери су били удаљени најмање петнаестак метара.

Верати је лопту одмах добио назад и кренуо са њом напред, али је арбитар Јоан Амел одлучио да заустави напад и покаже му жути картон због неспортског понашања. Уследили су протести фудбалера париског тима, као и читаве клупе шампиона.

Амел је после меча, што свакако није пракса, изашао пред новинаре и објаснио тачно због чега је казнио Вератија.

"Играч је намерно прекршио правила игре. Ово је неспортски и понижавајуће, без обзира да ли је голман ухватио лопту у руке или није. Фудбалер је користио неприкладне методе да заобиђе правила игре. То је индиректни ударац и опомена", истакао је Амел, а затим додао:

"Јасно ми је, ово је мало необично, али ја сам потпуно сигуран. Ја сам овде да примењујем и штитим правила игре".

Наравно, читава ситуација се може тумачити и жељом Вератија да, уколико ривал заиста крене у пресинг (а лопта голману је један од најчешћих пресинг окидача који постоје), свом голману дозволи мирноћи и могућност да лопту сачува у рукама.

Од 1992. године донет је чувени backpass law, који је забранио голманима да лопту ухвате у руке када је добију од саиграча ногом. Након четврт века прилагођавања овом правилу, фудбалери су смислили и иновативне начине да извуку највише из ове ситуације. Да ли их због тога треба кажњавати?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво