Ван Бастен би да укине офсајде и пенале, али ту није крај...

Технички директор Светске фудбалске федерације (Фифа) Марко ван Бастен рекао је да би требало ограничити број утакмица на највише 60 годишње, а међу новим правилима које је предложио су и укидање продужетака, једанаестераца и офсајда.

Бивши холандски фудбалер и играч Ајакса и Милана искористио је своју функцију у Фифи да предложи низ промена, а ти његови предлози вероватно ће изазвати бурну расправу.

"Разговарао сам са многим тренерима и играчима. Морамо да промовишемо квалитет уместо квантитета. Превише је фудбала данас, морамо да бранимо играче. Чак и у јуну, кад се играју највећа такмичења, фудбалери не могу да дају свој максимум, јер данас неки од њих играју и 75 утакмица годишње. Мислим да је то превише, можда би требало да се зауставимо на 55 или 60", рекао је Ван Бастен у интервјуу за агенцију АП.

Иако ће Фифа проширити Светско првенство са 32 на 48 репрезентација, то неће додатно оптеретити играче. Клубови би требало да нађу начин да смање број утакмица, пре свега пријатељских.

"То је све због новца, али морамо да мислимо на фудбал, а не само на новац", рекао је Ван Бастен.

У поједним земљама, као што су Енглеска или Француска, играју се и по два куп такмичења упоредо са првенством, а предлог за укидање неког од тих такмичења ће, по мишљењу Ван Бастена, покренути занимљиве разговоре.

Ван Бастен предлаже и укидање продужетака и пенала, а има занимљив предлог за извођење казнених удараца.

"Играч би кренуо с лоптом са 25 метара од гола и онда може или да предрибла голмана или да шутира рано... Али, све би то морало да се уради за осам секунди. Овде је више реч о вештини, а мање о срећи", рекао је Ван Бастен.

Холанђанин се ту није зауставио, већ је предложио и укидање офсајда, јер верује да би фудбал укидањем тог правила постао "визуелно привлачнији".

"Мислим да би било занимљиво гледати утакмицу без офсајда. Фудбал данас све више личи на рукомет са девет или десет играча испред гола. Тешко је постићи гол... Укидањем офсајда, било би више шанси да се постигне гол", рекао је он.

Ван Бастен је навео да би фудбал постао занимљивији и када би се увеле четвртине.

"Тренер би онда три пута имао прилику да посаветује играче", рекао је Ван Бастен.

Он је предложио и да се уведе правило да само један играч, највероватније капитен, има право да разговара са судијама, затим да се ограничи број фаулова које један играч може да направи, да се повећа број измена и да се уведу временске казне уместо жутих картона.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара