Марадона постаје почасни грађанин Напуља

Легендарни аргентински фудбалер Дијего Армандо Марадона ће у мају постати почасни грађанин италијанског града Напуља, а биће именован и за амбасадора Фудбалског клуба Наполи, саопштили су челници клуба.

"За све нас, Марадона је легенда. Када реши проблеме које има с италијанским властима, постаће амбасадор нашег клуба", рекао је председник Наполија, Аурелио де Лаурентис.

Марадона борави у Напуљу, како би присуствовао прослави 30-годишњице Наполијеве прве титуле првака Италије.

Управо је Марадона предводио Наполи до првог "скудета" у историји, освојеног 1987. године, а три године касније до још једне титуле првака.

"Мали зелени", како је гласио његов надимак из играчких дана, са Наполијем је освојио и Куп Уефе 1989. године, италијански Куп 1987. и Суперкуп 1990. године.

"Срећан сам што сам поново овде. Напуљ је мој други дом. Овде се увек осећам сјајно" рекао је Марадона на свечаности одржаној у позоришту "Сан Карло".

Марадона је у Наполи стигао 1984. године, из Барселоне.

"Барселона ми је нудила нови уговор на пет година с двоструко већом платом, међутим, срце ме вукло у Наполи и нисам погрешио", рекао је Марадона.

Аргентинац је у Наполију постао фудбалски бог и тај статус у јужном италијанском граду има и данас.

Клуб је напустио 1992, када је био позитиван на кокаин, а потом је играо за Севиљу, Њуелс олд бојсе и и Боку јуниорс.

Марадону је италијански суд 2005. године осудио за утају пореза, због чега мора да плати око 38 милиона евра. Међутим, италијанско правосуђе је у новембру 2011. вратило цели случај на почетак, због процедуралних грешака.

Две године касније, Марадона је одлучио да крене са противтужбом, односно тражењем компензације од италијанског правосуђа.

Тражио је око 50 милиона евра за штету која му је нанесена у последњих десет година.

У тужби је навео како је у том периоду изгубио прилику да потпише неколико уносних уговора са италијанским клубовима који су га желели за тренера, али му је био забрањен приступ Италији.

Наполи се тренутно налази на трећем месту Серије А са 41 бодом, четири мање од лидера Јувентуса.

Наполи је једина два шампионата освојио је док је Марадона био у клубу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара