Опроштај великог Луја ван Гала

Луј ван Гал, трофејни холандски тренер чије су идеје, иако не увек у равни са идејама неких његових земљака, обликовале генерације тренера и њихово схватање фудбала – објавио је да намерава да оде у пензију. Ван Гал пред собом иначе има понуду једног азијског клуба ("азијски клуб" је сада уобичајени еуфемизам за неки пребогати кинески клуб), чије би му прихватање за три године донело 44 милиона фунти.

Холанђанин, који има 65 година, не ради од маја, када је отишао са клупе Манчестер јунајтеда, два дана по освајању ФА Купа.

Иако је првобитно наговештавао да жели да настави да се бави тренерским послом, после две године на "Олд Трафорду" и много сезона у Ајаксу, Барселони, минхенском Бајерну и селекцији Холандије, Ван Гал је за холандски Телеграф истакао је да су га "догађаји у његовој породици" приморали да од тога одустане.

"Могао бих да одем тамо, али сам и даље овде. Толико тога се догодило у мојој породици", рекао је Ван Гал.

Холандски лист наводи да је једној од његових кћерки недавно преминуо супруг, што је умногоме утицало на Ван Гала.

"Прво сам мислио да ћу само мало да се одморим. Сада, међутим, не верујем да ћу се вратити послу тренера", закључио је Ван Гал, чија је каријера почела 1991. године, а чији Ајакс из 1995. године остаје најмлађи шампион Европе у историји.

Ван Гал је тренер који је донео велики број иновација у процесе фудбалске тактике и припреме фудбалера. Први је јасно поделио сваки напад на четири фазе, на свакој радећи засебно. Иако се није увек слагао са Јоханом Кројфом (овај је сматрао да је фудбал Ван Галових екипа сувише механизован), обојица припадају истој тренерској струји, еволуцији "тоталног фудбала" из седамдесетих година. Напослетку, Кројфов "дрим тим" из 1992. године био је шампион Европе, играјући у истој формацији коју је три године касније користио и Ван Гал са Ајаксом (у питању је специфично холандски 3-1-3-3).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво