Морињо: Мундијал са 48 екипа ће бити феноменалан

Многи (заиста многи) утицајни фудбалски гласови говоре против Фифиног предлога проширења Светског првенства на 48 екипа учесница – али Жозе Морињо није међу њима.

Ђани Инфантино је, чак и пре тренутка када је постао први човек Светске фудбалске федерације, заговарао идеју Мундијала који би имао више од садашње 32 екипе.

Пошто је разматрано неколико различитих формата, одлучено је да се предложи онај са 16 група од по три тима, са плејофом од 32 националне селекције. То ће сваком тиму који се кандидује на највећи фудбалски (и не само фудбалски) догађај на свету гарантовати најмање две, а највише седам утакмица (колико полуфиналисти имају и данас, рачунајући финале и меч за треће место).

Тај план, након месеци лобирања, готово извесно може да очекује верификацију у Цириху кроз пар дана. Жозе Морињо се и те како радује томе.

„Потпуно сам за то. Како клупски тренер, када би проширење значило више мечева, мање одмора и краћи припремни период за играче, рекао бих: не. Међутим, важно је да критичари анализирају ствари и увиде да проширење не значи више мечева. Играчи су заштићени, као и клубови", рекао је тренер Манчестер јунајтеда.

Тимови са мање потенцијала и искуства ће вероватно играти два меча и ићи кући. Али ће то урадити након стицања важног искуства на терену, а имаће и економску корист. То значи и развој фудбалске инфраструктуре.

„Више земаља учесница значи више страсти, више среће, више ентузијазма", истиче Морињо.

Азија и Африка су у потпуности иза овог предлога, баш као и Јужна и Северна Америка. Једино је Европа незадовољна њиме, бринући се да ће се на овај начин разводнити квалитет шампионата.

Готово да је извесно – мада неће бити званично до 2020. године – да ће нови формат свој деби имати на Мундијалу 2026. године. Велики фаворити за организацију тог турнира су Сједињене Америчке Државе, Канада и Мексико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво