Москва у сусрет Мундијалу

У наредне две године Русија ће бити домаћин два велика светска фудбалска такмичења, Купа конфедерација 2017. и Светског првенства 2018. године. Мундијал ће се играти на 12 стадиона у 11 руских градова. Већина стадиона ће бити обновљена, а неки су срушени и на њиховом месту или у близини биће направљени сасвим нови. Москва је једини град у којем ће се користити четири стадиона, два за мечеве и два за тренинге. Градске власти Москве су групи страних новинара, међу којима је био и наш спољнополитички уредник, показале напредак радова на стадионима.

Светско првенство 2018. године играће се на 12 стадиона у 11 руских градова. Сви стадиони ће бити обновљени, а неки су срушени и на њиховом месту или у близини направљени сасвим нови. Москва је једини град у којем ће се користити два стадиона.

Један од њих је Арена Фудбалског клуба Спартак. Изграђен на месту некадашњег аеродрома Тушино, у склопу комплекса од 40 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора, стадион је такав да га се не би постидели ни најбољи европски клубови. После више година одлагања и пробијања рокова, преузели су га нови акционари и отворен је 2014. године. Већ тада је био спреман за Светско првенство, а то су први могли да осете фудбалери наше Црвене звезде, чија је пријатељска утакмица са домаћинима отворила стадион.

"Акционари су почели да га праве кад су већ знали да је Москва добила Мундијал, тако да су га одмах градили према захтевима Фифе. Пројектован је за 45.000 гледалаца, а градња је улетела у пуцањ за Светско првенство и завршен је много пре рока", објашњава Алаксандар Томински, члан градске владе Москве задужен за спорт.

Стадион је опремљен најсавременијим пратећим објектима за одмор и нормалан рад спортиста. У играоници за децу види се да је клуб збратимљен са српским тимом истих боја. Сва публика је кровом заштићена од кише, а терен има подно грејање које држи температуру земље и траве на константних 16 степени. Најсавременији систем дренаже чини да ни по највећем пљуску терен није натопљен водом.

Нису заборављена ни браћа Старостин, оснивачи клуба, ни све потоње победе и блистави тренуци. Успомене на њих чувају се у модерном музеју клуба у оквиру стадиона.

Изградња и обнова стадиона сама је по себи важна за руску привреду јер упошљава људе, а стране компаније везује за Русију.

"Много опреме се испоручује за стадионе за Светско првенство. Никоме из наше бранше не пада на памет да сад одлази из Русије кад је то једина земља у Европи која гради стадионе. Нико их више не прави јер су свуда завршени и сад се само користе. Политичка ситуације се не одражава на наше пословање", каже Лавлиш Танеа, председник удружења страних грађевинара у Русији.

Стадион отварања и финала Мундијала 2018. године још је градилиште. Лужњики, некада Централни стадион "Владимир Иљич Лењин", поприште је многих борби совјетских, руских и страних спортиста, отварања и затварања Олимпијских игара 1980. године. Највећа арена за атлетику у Европи. "Краљица спортова" морала је, нажалост, да уступи место профитабилнијем спорту. Јер фудбалским навијачима треба близина траве, а стадионској каси додатних осам хиљада места, укупно 88.000.

Велелепно здање које с прочеља задржава архитектонски дуг социјализма унутра је последња реч технике. Требало би да радови буду завршени до краја године, шест месеци пре рока за Куп конфедерација. И изгледа да ће бити.

Ту је, наравно, и стадион ЦСКА. На Мундијалу се на њему неће играти утакмице, служиће за тренинге, али и он је добио добро полирање.

Москва, Санкт Петербург, Сочи и Казањ су, због доброг клупског фудбала, били у знатној мери спремни за Светско првенство, али се у преосталих седам градова много ради. Не само на стадионима. Обнављају се стотине хотела. Пруга дугачка 770 километара од Москве до Казања гради се, заједно са кинеским партнерима, као део новог пута свиле независно од фудбалских догађаја и после улагања од око 400 милиона долара моћи ће да прими возове који ће путовање од 13 сати претворити у пријатњу вожњу од три и по сата.

Будући да само Њујорк и Токио имају већи буџет од московских 30 милијарди долара, руска престоница се најозбиљније и припрема.

"Акценат смо ставили на пешачке зоне и саобраћај. У последњих пет година обновили смо 200 улица, направили пешачке зоне и бициклистичке стазе, а обновљено је и 50 паркова у које је раније било опасно улазити. Сада се гради и највећи парк, на месту бившег хотела 'Русија', који ће бити огроман са четири климатске зоне и великом концертном двораном. Пројектовала га је једна од највећих америчких кућа. Отворићемо и дечји парк 'Острво маште', који ће моћи да прими 10 милиона људи годишње. Наравно, ради се на превозу да би се смањиле гужве. Метро се данас шири брже него у најбољим данима Совјетског Савеза. Отворено је осам нових станица. Метроу, који иначе превезе осам до десет милиона људи дневно, градоначелник Собјањин недавно је додао још 54 километра надземног метроа. То је изграђено за само две године", каже Серегеј Черјомин, министар у Влади Москве.

Саобраћај је добро позната бољка Москве и свако ко је бар једном био, зна да путовање од једне до друге тачке града колима може да траје сатима. Зато је отворен нови контролни центар за саобраћај који проблеме анализира и убрзава отклањање кварова и оштећења на улицама.

У граду се свакодневно инсталирају нове камере. Сада их има 150.000, мада нису све саобраћајне. Оне које јесу, прате три и по милиона возила колико се улицама престонице провезе у једном дану и забележе око 100.000 прекршаја дневно. Иако просечна казна не може, као у Србији, финансијски да упропасти човека и износи само 17 долара, у градски буџет се аутоматизованом наплатом 22 врсте прекршаја свакодневно слије близу два милиона долара. Појачана дисциплина у саобраћају је приметна, а о њој сведочи и статистика – 29 процената жртава мање него пре две године. И овај центар спрема се за предстојећу навалу спортиста и њихових навијача.

"Разрадили смо план саобраћаја за Светско првенство. Обезбедићемо посебне траке за кретање возила са спортистима и навијачима и сада радимо на преправљању система камера како тим аутобусима не би стизале казне због коришћења жутих трака", каже Александар Поликов из Центра за управљање саобраћајем.

Осим што ће уложити у саобраћајнице, хотеле и спортске објекте, можда најважнији добитак за Русију од предстојећих фудбалских празника је поправљање имиџа земље који никада није престао да трпи ударе западне штампе.

"Светско првенство је велика прилика за Русију да се представи свету, да људи виде колико су Руси гостопримљиви и културни. Ако ништа друго, да виде да их овде нико неће убити", каже Синан Косеоглу, директор ланца хотела "Мериот" у Москви.

Са њим се слаже Лук Џоунс, директор познате енглеске фирме за регрутовање људских ресурса који 20 година ради у Москви, и Русији шаље поруку:

"У свету је важније како се нешто предстаља него како у ствари јесте. И то има конкретне последице. Примера ради, западни медији су проширили вест да Британце на Европском првенству у Украјини чекају хулигани. И дошло је свега 2-3.000 навијача из моје земље, а на Светско првенство у Јужноафричкој Републици, која је реално много опаснија, отишло је више од 30.000. Знам многе који не намеравају да дођу у Русију јер 'их ваши хулигани чекају'. То морате да решите."

Новим законом хулиганство је посебно санкционисано и свима који добију ознаку хулигана биће забрањен прилазак спортским објектима током Мундијала. Док руске власти са Интерполом спремају црне спискове, Москва је у послу. Тренутно прегледају хотелске собе и класификују их по највишим европским стандардима. До сада су прегледали 19.000 и процењују да ће госте дочекати са 858 хотела од чега 25 са пет и 75 са четири звездице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи