Инфантино: Мундијал са 48 екипа доноси посебну арому

Председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Дјани Инфантино рекао је данас да нагиње ка идеји да на Светском првенству учествује 48 земаља, а не 40, за колико се раније залагао.

"Стварно ми се свиђа 48, јер доноси посебну арому, али сам и даље стварно подељен", рекао је Инфантино после састанка у Паризу.

Председник Фифе је раније предложио да се Светско првенство 2026. прошири са садашња 32 тима, а о том предлогу се разговарало током дводневних састанака са око 20 фудбалских асоцијација у којима се већински говори француски језик. Ово је био први од 11 сличних састанака које је Инфантино планирао до марта 2017.

"Сви желе проширење. Неки су за 40, а неки за 48 учессника", рекао је Инфантино.

Он се залагао за 40 учесника док је био кампањи за председника Фифе, а ту функцију је освојио у фебруару. Тај формат је математички проблематичан. Предлог од 48 тимова предвидја да 16 њих испадне после играња само једне утакмице у првом, плеј-оф колу. Преосталих 16 тимова би се прикључило истом броју тимова који су носиоци и тада би почело такмичење по групама према садашњем формату, који ће се користити у наредна два мундијала.

Са 48 тимова играло би се укупно 80 утакмица уместо садашње 64, а Инфантино верује да би то повећало интересовање за Светско првенство у појединим деловима света.

"Сви виде да је повећање броја учесника на Светском првенству у ствари алат да се промовише фудбал у више земаља", рекао је Инфантино. ;Одлука о проширењу биће донета на састанку Већа Фифе 9. и 10. јануара.

Инфантино је казао и да је близак идеји да се уведе прегледање видео-снимака да би се спречиле судијске грешке. Он је казао да су му две експерименталне утакмице на којима се користила видео-технологија помогле да превазидје своју скепсу.

"Парадоксално је да телевизијски гледаоци и гледаоци на утакмици помоћу својих телефона могу одмах да виде поновљене снимке, али судије не могу. Неће то дати одговор на сва питања која судије имају, али ће им помоћи да не праве крупне грешке, као што су одлуке о головима, пеналима или црвеним картонима", рекао је Инфантино.

"Стварно се надам да на Мундијалу 2018. неће бити озбиљних судијских грешака", додао је председник Фифе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара