Жалба Србије Суду у Лозани, одлука до краја године?

Арбитражни суд у Лозани формирао је веће, које би, како се очекује, до краја године требало да донесе коначну одлуку о жалби Србије поводом одлуке Уефе да у своје чланство прими Косовски фудбалски савез.

Власник адвокатске канцеларије "Лански, Ганцгер и партнер" Габријел Лански, која је у име Фубалског савеза Србије поднела жалбу Суду у Лозани, рекао је Танјугу да је поводом жалбе формирано арбитражно веће и да је сигуран да ће донети исправну одлуку, која ће бити у складу са прописима.

Упитан када очекује одлуку суда која ће бити коначна и обавезујућа за обе стране, Лански је навео да је уверен да ће "се о том слућају суд огласити још током ове године".

Угледни аустријски адвокат сматра да је Уефа прекршила свој статут тиме што је косовски фудбалски савез примила у своје чланство.

Према његовим речима, чак и клуб одгајивача птица има јасан правилник под којим условима може бити примљен нови члан одгајивач, а ако се то не поштује следи тужба.

Посебно за важну организацију каква је Уефа, морају важити иста правила, сматра Лански.

"Ако постоје јасна правила да чланице те фудбалске организације могу бити савези чије су земље прихваћене у Уједињеним нацијама, онда не можемо да кажемо 'нема везе што Косово није у тој светској организацији, примимо их'", нагласио је Лански.

Он је истакао да Уефа по свом статуту није смела да прими косовски фудбалски савез у чланство.

"Не желим да прејудицирам одлуку Арбитражног суда, али, јасно је да је прекршен статут", подвукао је он.

Упитан како то да он као адвокат из Аустрије, земље која је међу првима признала једнострано проглашену независност Косова, подноси тужбу на одлуку Уефе, Лански одговара да он не мора да се понаша као земља чији је држављанин.

"Аустрија није сугерисала да се косовски фудбалски савез мора примити у чланство Уефе. То је одлука Уефе. Уз то, постоје и чланице ЕУ које нису признале независност Косова. Чињеница је свакако да Косово није чланица УН и да Уефа због тога није смела тако да одлучи", поручује Лански додајући да се фудбал не сме исполитизовати.

"А то што је Косовски фудбалски савез примљен у Уефу, а да за то није било основа по статуту тог савеза, јесте политизација", закључује Лански.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи