Вратио се!

Најгоре чувана фудбалска тајна (ако је то уопште и била тајна) је откривена. Жозе Морињо, најчувенији експонент такозваног пасивног напада и још понешто екстремних тактичких метода – увек дефанзивних – званично је тренер Манчестер Јунајтеда.

Португалац, чије методе, тренерски принципи и уопште поглед на фудбал и оно што би он требало да буде изазивају врло подељена мишљења код публике (сетимо се само другог меча полуфинала Лиге шампиона против Барселоне када је био тренер Интера, односно чувеног trivote везног реда док је водио мадридски Реал), је потписао трогодишњи уговог са клубом са Олд Трафорда, уз опцију да остану у клубу најмање до 2020. године.

Морињо је део европске фудбалске елите више од једне деценије, а овај 53-годишњак је освојио 22 трофеја од 2003. године. Титуле и Купове је освајао у четири земље (Португалији, Енглеској, Италији и Шпанији).

Ед Вудворд, који има функцију извршног потпредседника клуба, имао је ово да каже:

„Жозе је једноставно најбољи менаџер на свету. Освајао је трофеје и инспирисао фудбалере у земљама широм континента. Наравно, добро познаје Премијер лигу, а овде је и освојио три титуле".

Сам Морињо, који је био намерачен да постане тренер Јунајтеда још од тренутка када је напустио Реал Мадрид, није могао, а није ни покушао да скрије одушевљење и узбуђеност.

„Постати тренер Манчестер Јунајтеда је специјална част. То је клуб који је познат и коме се диве широм света. Постоји мистика и романтика у вези са њим, које ниједан други клуб нема. Увек сам осећао афинитет према Олд Трафорду. Радујем се што ћу бити менаџер у овом сјајном клубу, пред овим сјајним навијачима", рекао је Морињо.

Сада већ можемо да кажемо да ће предстојећи дербији Манчестера обновити ривалитет између Гвардиоле и Мориња, који превазилази лични анимозитет који међу њима постоји, а који није мали. Ово је у историјским размерама толико важан двобој двојице тренера због њихових идеолошких разлика (идеологија није нешто о чему се у Србији води превише рачуна, али у фудбалски развијенијим културума она је много важна), због супротности на фудбалском спектру који обојица представљају.

Може да буде само спектакуларно... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво