Томислав Караџић: УЕФА поклекла под политичким притиском

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је пријем Косова у УЕФА политичка одлука и да су уздрмани темељи те организације, која није смела да поклекне пред политичким притисцима.

"Ово је политичка одлука, УЕФА овим чином отвара Пандорину кутију. Фудбал је данас поражен, нашао се у раљама политике и ово је потез УЕФА који може да има несагледиве последице по фудбал. Ово је тужан дан за фудбал и УЕФА, јер су овим чином уздрмани темељи организације која није смела да поклекне пред политичким притисцима", наводи се у изјави Караџића објављеној на сајту ФСС-а.

Европска фудбалска унија (УЕФА) је данас примила Косово као своју 55. чланицу, иако је претходно одбијен предлог за промену Статута Уефе који би омогућио пријем земље која нија чланица Уједињених нација.

Према речима Караџића, ФСС се четири године борио против тога и одбијао све покушаје, а највећи ударац је стигао од Међународног олимпијског комитета (МОК), чији је пријем косовска делегација у УЕФА посебно апсотрофирала.

"ФСС и наша борба постали су многима сметња и препрека, али против политичке злоупотребе фудбала нисмо могли. УЕФА има 38 чланица чије су владе признале независност самопроглашене државе и дошли смо збиља у ситуацију да се боримо сами против свих. Многе делегације тих земаља су нам се извињавале и говориле како морају да следе упутства политичара", казао је први човек српског фудбала.

Караџић је истакао да спречавање промене Статута омогућава наставак борбе.

"У тако неравноправној борби успели смо да спречимо промену Статута која нам омогућава да наставимо своју борбу. И овај чин је неће зауставити, сада за све наше људе и клубове са Косова и Метохије, који већ функционишу у оквиру нашег система", рекао је Караџић.

Он је поменуо и то што је од свих спортских савеза, фудбалски са Косова први тражио, а последњи добио пријем у међународне форуме.

"Прво су разни европски савези, кошаркашки, рукометни и тако даље, узимали под своје окриље самопроглашену државу, а сећамо се да је прво фудбалски савез такозване државе тражио пријем у УЕФА. Успевали смо да спустимо рампу, али сада се већ радило о немогућој мисији. Уосталом, није тајна, многи делегати су били под притиском својих влада, једноставно су морали да следе политичке одлуке, а 38 влада земаља чланица УЕФА признале су творевину Косово", навео је Караџић.

Како је рекао, основна правила и прописи морају да се поштују, а не да се мењају преко ноћи.

"УЕФА је то покушала, делегати су тајним гласањем одбили. Сада се постављају многа питања, како ће реаговати оне земље које нису признале самопроглашену државу? Како организовати утакмице, по којем протоколу, са којим обележјима? Понављам фудбал је данас изгубио, поразила га је политика. Злоупотребила и нанела му ударац који може да остави трајне и несагледиве последице за ову игру, као и саму организацију", рекао је Караџић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво