Србија изгубила у Пољској - старе бољке остале, појавиле се и нове

Први пут изабрани тим Србије изгубио је три утакмице у низу још од 2012. године. Резултат меча у Познању са селекцијом Пољске (1:0) можда и није најреалнији, јер Србија је имала прилике, али остаје чињеница да су многе мањкавости у игри Србије остале, неке чак и мултипликоване. Ту су сви стари знанци: статична нападачка структура, превише играча у истој линији током поседа, одсуство компактности (хоризонталне, вертикалне и просторне) током дефанзивне организације, пропуштање да се напуни казнени простор на прави начин (у нападу и одбрани)...

Како се брани центаршут? Просто. Играчи напуштају зонску одбрану коју иначе играју у пољу и прелазе привремено на човек - човека, узимајући ривала најближег себи. Лакше је, проблеми у координацији нестају, играчи имају приступ ривалу у сваком тренутку и могу да му испарирају у надолазећег скок дуелу. То је било у реду.

Друга најважнија ствар током овог процеса јесте заштити другу лопту, односно оно што долази након скок дуела. То се постиже пуњењем простора у и око шеснаестерца на прави начин. То никако није било у реду и Куба Блажчиковски, некада фудбалер Борусије из Дортмунда а сада играч Фиорентине, постигао је гол сачекавши на рис своје ноге управо једну од такву, другу лопту. Пољска је, дакле, повела против Србије захваљујући голу због кога би бесни били, са правом, и тренери пионирских екипа. Био је то тренутак који је, јасно, дефинисао и одредио читаву утакмицу.

Ово је тако типично за овај тим Србије, а није стандард у светским оквирима, где се центаршутеви, а то и статистика поткрепљује, сматрају најмање ефективним начином постизања голова (само 2,8 одсто свих корнера на крају постану и голови). Сетимо се само дуела са Португалијом у гостима, када смо, на дебију Ћурчића, гол примили након што је нашу зону на дефанзивном прекиду потпуно пореметила помоћна игра Португалаца (комбинација уместо директан центаршут). Дакле, у том светлу, вечерашњи пропуст само је нови симптом старог проблема и нешто о чему ће они који воде рачуна о репрезентацији Србије морати да поведу много рачуна у ближој будућности. 

Србија је, постројена у уобичајеном 4-2-3-1 систему са једним "изокренутим крилом" у лику Зорана Тошића, играла доста добро у првој и другој фази поседа, али то је углавном било јер Пољска није покушавала ништа егзотичније од високог средњег пресинга у 4-4-2 облику, који је наравно потицао од њиховог 4-4-1-1 система (заборавите све што сте видели у графици пре почетка преноса).

Нападачка структура Србије деловала је, као и толико пута до сада, статично, са превише играча на једној вертикалној или хоризонталној линији. Немогуће је на овај начин одржавати стабилан посед и, још важније, пробити линије добро организованог противника. Штавише, управо због овога наш тим тако често делује летаргично на терену, што им се у јавности и најчешће спочитава. То, дакле, мање има везе са њиховом жељом или психолошком припремом, а ипак више са тактичким дефицитом.

Уколико можемо издвојити позитивне ствари из овог меча, осим одличне партије Адема Љајића, јесте и деби у националном тиму Немање Максимовића, односно Николе Стојиљковића, најбољег стрелца ове сезоне одличне Браге. Уз то, у репрезентацију су се вратили и Филип Младеновић и Филип Ђуричић (ушао у другом полувремену и играо као лажна деветка у 4-2-4-0), притом оставивши сасвим фин утисак.

Прилику за поправљање основног утиска, а још важније и исправљање барем неких од очигледнијих проблема, Србија ће имати већ за шест дана, када игра са Естонијом у Талину. Квалификације за Мундијал су увек много ближе него што се чини...

Овако је текао меч: 

22.41 - Крај утакмице.  

22.38 - Србија није играла добро и Пољској, али није ни заслужила да изгуби. Сам квантитет прилика то показује. Адем Љајић, понајбољи играч нашег тима, изашао је испред голмана Пољске у самом финишу сусрета, али шутирајући нешто искоса, лево од такозване опасне зоне (централни простор шеснаестерца, широк колико и петерац), није успео да га савлада.  

22.37 - Измена у последњој линији Србије. Урош Спајић мења Николу Максимовића. 

22.35 - Почело је неискоришћеном шансом за Србију - сјајном шансом! - а такође и да се заврши, сва је прилика. Прво су Адем Љајић и свежи Брашанац одлично комбиновали, освојили голем простор и изборили корнер. Слободан Рајковић је после извођења ударца из угла погодио пречку, да би онда и Бранислав Ивановић лоптом поново пребацио гол који није био брањен. 

22.31 - Други меч у изабраном тиму Србије има и Дарко Брашанац. Фудбалер Партизана мења Немању Матића.

22.24 - Филипа Костића мења Филип Младеновић, који се након четири године враћа у национални тим. Он у свом новом тиму, Келну, игра wing бека (спољњег фудбалера у формацији са три централна бека), док је у БАТЕ Борисову, наравно, играо конвенционалног бека. Сада ће играти као крило.

22.21 - Деби у А репрезентацији има и млади Немања Максимовић, који мења Луку Миливојевића.

22.16 - Врло мало тога се дешава на овој утакмици мимо средишњих 60 метара терена. Истина је, међутим, да то не делује као обострано пожељна ситуација. Пољаци много пре делују као тим који жели да пацификује меч, који виде тек као увод у главни део припрема за Европско првенство. Србија, осим пар момената, врло статична у поседу, без довољно нападачких веза (подршке лопти и играча који је има) и, таква, потпуно безопасна. 

22.11 - Миралем Сулејмани мења Зорана Тошића. 

22.02 - Прва измена у српском националном тиму - уместо Стојиљковића у игри је Ђуричић. Србија у 4-2-4-0 формацији.

21.57 - Друго полувреме, као и оно које му је претходило, почиње са врло добром игром у трећој фази поседа (део са пробијањем одбране ривала), али и јако слабом четвртом фазом. Овога пута сјајан пас Тошића, који је ушао у централни вертикални простор, није успео да исконтролише Костић, иако је имао све предуслове за тако нешто. Након тога, Милик, млади фудбалер Ајакса, погађа стативу за домаћи састав.

21.52 - Опет се игра у Познању, Србија жели преокрет (изједначење, за почетак)...  

21.35 - Крај првог полувремена.

21.18 - ГОООЛЛЛ!!! Ништа није наговештавало ово, чак је и Србија била можда мало и убедљивија у уводној четвртини меча, али Пољска је та која је повела. Наш тим није успео да исконтролише другу лопту након центаршута Пољака, након чега је Блажчиковски постигао погодак за домаћи састав.

20.56 - Први пут је Србија пробила прве две линије пресинга Пољске и одмах је била и опасна по гол противника. И то не једном, већ два пута! Прво је Адем Љајић сјајно извео слободан ударац - производ лепе комбинације Коларова и Костића - да би затим Ивановић промашио празан гол (Фабијански је био на земљи) са не више од неколико метара. 

20.48 - Меч је почео... 

20.02 - Састави оба тима за вечерашњу утакмицу:

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво