Орлови лете у Јужну Африку

Репрезентација Србије квалификовала се на СП 2010. у Јужној Африци, победивши Румунију са 5:0 (1:0). Стрелци: Никола Жигић, Марко Пантелић, Здравко Кузмановић и Милан Јовановић два пута. Председник Тадић честитао фудбалерима.

Утакмица између Србије и Румуније одиграна је на Стадиону Црвене звезде пред 50.000 гледалаца. Утакмицу је судио кипарски инернационалац Костас Капитанас.

Победом над Румунијом Србија је освојила прво место у Групи седам.

Поготке за екипу коју води Радомир Антић постигли су Никола Жигић у 37, Марко Пантелић у 50, Здравко Кузмановић у 78. и Милан Јовановић у 87. минуту и трећем минуту судијске надокнаде времена.

Румунија је од 84. минута играла без искљученог одбрамбеног фудбалера Кристијана Кивуа,а Србија Без поввређеног Жигића.

Овом победом "орлови" су осигурали прво место на табели са 22 бода, а у баражу ће играти другопласирана Француска.

Већ у првом минуту капитен Србије Дејан Станковић покушао је ударцем са дистанце да изненади голмана Румуније, али је лопта отишла поред гола.

Офанзивна игра Србије умало се исплатила у 13. минуту, после центаршута Ненада Милијаша из слободног ударца, али је Бранислав Ивановић лопту главом послао изнад пречке. Само три минута касније поново је Станковић могао да крунише добру игру поготком, али је голман Коман релативно лако ухватио његов шут.

Још једну добру прилику "орлови" су имали у 19. минуту, када је Красић из добре позиције са осам метара шутирао мало поред стативе. Колико је борба на Маракани била снажна и оштра сведочи и чињеница да је Немања Видић средином полувремена на кратко морао да напусти терен због посекотине на аркади, коју је зарадио у дуелу са Адријаном Мутуом.

Прву и једину шансу у овом делу меча Румуни су имали у 24. минуту, када је Муту одлично шутирао из слободног ударца са преко 20 метара, а лопта је за мало отишла поред стативе.

Након новог доброг центаршута Милијаша у 28. минуту, голмана гостију могао да је савлада Ивановић, али је тај покушај завршио преко гола. Три минута касније и Видић је ударцем главом умало изненадио чувара мреже Румуније.

У 37. минуту показало се да је игра из прекида један од главних адута "орлова" - Милош Красић извео је корнер са леве стране, Никола Жигић је одлично захватио лопту на шест метара од гола и послао је у небрањени део мреже.

Исти играч је до краја полувремена још једном могао да савлада Комана, а на другој страни, прилику за Румунију пропустио је Кристеа.

Питање победника меча решено је у 50. минуту, када је Красић пресекао напад Румуна, повео контранапад и упослио Пантелића, који је избегао офсајд замку и прецизним ударцем са 15 метара погодио доњи деснио угао гола Румуније.

Само два минута након другог примљеног гола, гости су могли да смање заостатак, али је Разван Рац погодио спољни део мреже гола Владимира Стојковића.

Прилику да постигне други погодак на утакмици у 59. минуту пропустио је Пантелић, чији шут са ивице казненог простора је завршио поред десне стативе. Нову шансу за Србију пропустио је Красић у 68. минуту, а три минута касније Стојковић је сјајно интервенисао након ударца Мутуа.

У 77. минуту Антићева екипа најавила је убедљиву победу, када је после акције Жигића и Пантелића, резервиста Здравко Кузмановић је са десет метара послао лопту под пречку Комановог гола.

Румуни су у 84. минуту остали без Кивуа, који је добио црвени картон пошто је лактом у главу ударио Жигића. Бројчану предност "орлови" су умели да искористе у завршници утакмице, коју је обележила одлична игра Милана Јовановића.

Фудбалер белгијског Стандарда најпре је у 88. минуту ударцем са 17 метара погодио доњи леви угао гола Румуније, а у трећем минуту судијске надокнаде Јовановић је на сличан начин, после додавања Пантелића, поставио коначан резултат.

По завршетку утакмице фудбалери Србије истрчали су почасни круг, а испраћени су аплаузима целог стадиона и великим ватрометом.

"Презадовољан сам, наш народ је ово заслужио. На прави начин смо озваничили наш квалитет. Искористили смо своју прилику и послали свету лепу поруку о нама. Србија је велика. Не могу да искажем срећу, а тешко ми је да зауставим сузе. Ово је више од победе и заслужује да се прослави", рекао је одмах после меча селектор Антић.

Први пут после дужег времена, једна инострана химна је на стадиону у Београду дочекана аплаузом свих навијача, а утакмица је почела минутом ћутања за навијача Тулуза Бриса Татона, који је преминуо од повреда које су му нанели хулигани 17. септембра у Београду.

Стадион: Маракана Гледалаца: 50.000 Судије: Капитанис, Ксанту, Сотиру (Кипар) Жути картони: Кристеа, Рац, Варга, Муту (Румунија), Луковић, Станковић (Србија). Црвени картон: Киву у 84. минуту.

Србија: Стојковић, Коларов, Видић (Суботић 73'), Ивановић, Луковић (Драгутиновић 46'), Милијаш (Кузмановић 64'), Станковић, Красић, Јовановић, Пантелић, Жигић.

Румунија: Коман, Мафтеи, Рац, Апостол, Киву, Радои, Ђоане (Букур 60'), Кристеа, Марика (Гојан 60'), Муту (Кристеа 75'), Варга.

У последњем колу квалификација, које се игра у среду 14. октобра, репрезентација Србије игра против домаће Литваније.

Славље се наставља на улицама Београда, а наши репрепрезентативци ће у отвореном аутобусу доћи од Маракане до центра града.

Број коментара 296

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво