Читај ми!

Нови Зеланд, Бог те видео - Србија је првак света у фудбалу!

Омладинци Србије су на крову света! Репрезентација Србије освојила је 1. место на Светском првенству за фудбалере до 20 година пошто је у Окленду савладала Бразил после продужетака са 2:1. До највећег успеха у историји српског фудбала младу репрезентацију головима су довели Станиша Мандић у 70. и Немања Максимовић у 118. минуту. Мали је освојио 3. место пошто је савладао Сенегал са 3:1. Репризу меча можете погледати у 21 час на нашем Првом програму.

Нови Зеланд, Бог те видео - Србија је првак света у фудбалу! Нови Зеланд, Бог те видео - Србија је првак света у фудбалу!

После уводног испитивања снага, фудбалери Бразила су преузели иницијативу, имали су више лопту у свом поседу и били су опаснији ривал на терену. У првих 25 минута меча Бразил је створио три добре прилике, али се у тим моментима истакао капитен Србије, голман Предраг Рајковић.

Бразил је први пут запретио у 10. минуту. После слободног ударца са десне стране лопту из шеснаестерца Србије избацио је Милош Вељковић, она пала право на ногу Жеану Карлосу, који је шутирао из прве са ивице казненог простора, али је Рајковић одлично интервенисао.

Само десетак минута касније Габаријел Жесус је прошао по десној страни, преварио је два одбрамбена играча Србије, али се Рајковић поново добро поставио. У 26. минуту, после акције изабраника Вељка Пауновића, уследио је продор Жоаа Педра који је претрчао 70-80 метара и ушао у казнени простор, али се спетљао па је интервенисала одбрана Србије.

Тек у последњих десетак минута првог полувремена Србија се ослободила притиска и створила две шансе. Први ударац у оквир гола Србија је упутила у 34. минуту када је Милан Гајић добро шутирао са тридесетак метара, али је голман Бразила био на месту.

Сергеј Милинковић-Савић је у 42. минуту послао сјајну лопту до Ивана Шапоњића који је изашао сам пред гол Бразилаца, али је отишао сувише искоса и није могао озбиљније да угрози голмана Жеана.

Најбољу прилику за погодак Србија је пропустила у последњим секундама првог дела игре. Живковић је извео корнер са десне стране, гађао је другу стативу на којој је био Срђан Бабић, он је послао до Милинковић-Савића, али је његов ударац са петерца зауставио голман Бразила.

Други део меча боље је отворио Бразил, који је већ у 49. минуту имао сјајну прилику за гол. После велике гужве у шеснаестерцу Немања Антонов је успео да избаци лопту, која је стигла до Данила, али је капитен Бразила шутирао преко гола.

У 60. минуту добар напад Живковића и Гајића завршио је ударцем фудбалера ОФК Баограда, али је Жеан био добро постављен.

Изабраници Вељка Пауновића су у 70. минуту извели одличан напад, који је крунисан голом Станиша Мандић. Живковић је прошао по десној страни, додао је лопту до Максимовића, а он је упитио центаршут на другу стативу где је био Мандић остао сам и лако је проследио у мрежу Бразилаца.

Радост Србије је, нажалост, кратко трајала јер је Андреас Переира само три минута касније матирао Рајковића. Переира је све сам урадио, а доста су му помогли и фудбалери Србије којима је у тим треницима очигледно пала конценнтрација. Прошао је Переира по левој страни, преварио чак четворицу играча Србије, шутирао, Рајковић је закачио лопту, али није успео да је заустави, па је на семафору писало 1:1.

Од гола Србије Бразилци су преузели иницијативу, диктирали су темпо, били опаснији, а могли су и да реше меч у 91. минуту. Бабић је на 20 метара од гола направио прекршај и поклонио слободан ударац Бразилу, који је добро извео Переира, али је Рајковић на голу био још бољи.

Промене резултата до краја утакмице није било, па се отишло у продужетке - четврте узастопне Србији на овом шампионату.

У првом продужетку највеће узбуђење виђењо је у 105. минуту. Бразил је кренуо у напад са два играча, чинило се да неће бити много опасно, али су се на крају играчи Србије, после велике гужве у шеснаестерцу, једва одбранили.

Максимовић је у 109. минуту одлично шутирао са 16 метара, али је лопта прошла мало изнад пречке. Након тога је пробао и Бабић, на другој страни је добрим ударцем узвратио Жоао Педро, али резултат се није мењао.

Када је изгледало да ће победник бити решен после пенала Србија је два минута пре истека другог продужетка постигла гол. Стефан Илић је лепо приграо Живковића, он је посло да Максимовића који је послао лопту у мрежу за 2:1 и велико славље Србије.

Овако је протекао меч у Окленду:

09.28 - Крај, Србија је шампион света!!!! Србија - Бразил 2:1.

09.24 - ГОООЛ! Србија голом Максимовића води са 2:1! Фантастична асисстенција Живковића! Само два минута дели нас од титуле првака света!

09.18 - Рајковић брани далекометни шут Жоаоа Педра. Смењују се надади и са једне и са друге стране.

09.15  - Фантастичан шут Максимовића у 110. минуту завршава поред гола, Бразил је имао среће у овом нападу наше репрезентације.

09.10 - Велика прилика за Бразил у самом финишу првог продужетка, на срећу по нашу селекцију без гола. Следи други продужетак.

08.49 - Селектор Пауновић прави и последњу измену на мечу, Илић мења Шапоњића.

08.55 - Почео први продужетак.

08.50 - Завршено је и друго полувреме. Репрезентације Србије и Бразила играће продужетке у финалној утакмици пошто је после 90 минута утакмица завршена резултатом 1:1 (0:0).

08.47 - Бразил је зауставном времену могао да дође до победе али фантастични Рајковић брани сјајан шут из слободног ударца.

08.35 - Још један одличан ударац Бразила, и још једном брани Рајковић.

08.29 - ГОООЛ! Само три минута касније Переира сјајним соло продором кроз тројицу наших играча постиже погодак за изједначење 1:1. Слаба реакција наше одбране која као да је још била под утиском због постигнутог гола.

08.26 - ГОООЛ! Србија води са 1:0 од 70. минута голом Станише Мандића! Сјајна реакција нашег нападача који на одличан центаршут матира Бразилског голмана.

08.16 - Фантастична акција наших играча у 60. минуту, Гајићев шут брани Жан. 

08.04 - Можда и најопаснији напад Бразила на утакмици у 49. минуту, на срећу Данило шутира преко пречке.

08.00 - Почело и друго полувреме на стадиону у Окленду.

07.45 - Крај првог полувремена, Србија - Бразил 0:0. Имали смо сјајну прилику у самој завршници меча преко Бабића и Сергеја-Милинковића Савића који главом са неколико метара не успева да постигне погодак. Репрезентација Србије је у последњој трећини полувремена успела да се солободи притиска и почела да озбиљније напада противника.

07.34 - Први ударац за Србију у оквир гола, "бомба" Гајића са преко 30 метара, ипак, голман Бразила на месту. 

07.30 - Андрија Живковић у 30. минуту из слободног ударца са око 25 метара шутира високо преко гола.

07.25 - Нова опaсност по наш гол, на срећу Жоаo Педро шутира поред стативе.

07.20 - Нови опасан напад Бразила, ударац Габријела Жесуса са десне стране поново брани фантастични Рајковић. Велики притисак Бразилаца у овим тренуцима меча.

07.09 - Велика прилика за Бразил у 10. минуту. На одличан шут Жана Карлоса фантастично реагује капитен Предраг Рајковић који зауставља његов шут у оквир гола. 

07.02 - Орлићи већ на старту запретили преко Мандића и Шапоњића ...

07.00 - Судија означио почетак меча, почетни ударац извео Бразил.

06.53 - Све је спремно за почетак великог финала Првенства света за омладинце. На стадиону у Окленду интониране химне Бразила и Србије. Око 25 000 навијача на стадиону.

06.35 - Познате су и поставе Србије и Бразила. Мале промене у оба тима у односу на претходне мечеве.

06.30 - Репрезентација Малија освојила је 3. место на Светском првенству за фудбалере до 20 година пошто је јутрос у Окленду савладала Сенегал са 3:1.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво